Всесвітньовідома Добранічівка.

10 жовтня 2013, 12:33
Власник сторінки
0
795
Всесвітньовідома Добранічівка.

для тих, кого цікавить Україна:)

Є на самому півдні нашого Яготинського району невеличке сільце з лагідною назвою Добранічівка. От скажить, тільки чесно, який народ здатен давати селам таки ніжні назви? Від них же  аж млосно робиться:)))
І ось у 1952 році до  цієї Добранічівці виришили протягнути дорогу від сусідніх Плужників .
 А коли   почали виймати грунт, то разом з ним вийняли і купу кісток та бивнів.

Звичайно, тут же подзвонили до Київа, приїхали вчені люди на чолі з профессором Шовкоплясом, і замість побудови дороги в Добраничівці почалися розкопки, які тривали аж до 70-х років. Виявилося, що 12 000 років тому тут знаходилася стоянка стародревньої людини - 4 великі будівлі і декілька маленьких. На Добранічівській стоянці, ймовірно, жило до 50 людей.
Три оселі було перенесено в інши музеи, зокрема в Переясль-Хмельніцький та в історичний музей в Києві.

Над найбільшою оселею поставили таку собі хатку и влаштували музей.





На світлині Василь Максимович Майстренко- заведуючій музеем,
 а колись він приймав участь у розкопках.
На місцях інших осель - залишили ось таки позначки.




Бачите крізь дерева?
Кісточки відправили до Києва вивчати. Особливо ось ці, яки назвали  "подовжені". 




Вчені чоловікі й досі не розуміють що воно таке. А я зразу здогадалась - це ступа, в якій древні жінки товкли своїм діткам м*яско, щоб воно було м*якішим.



Ось те, що можна побачити в музеї -  житло первісних людей діаметром близько чо­тирьох метрів.
І ще ось таки маленькі  - чи то схованки, чи древній холодильник хто зна.




Цікаву річь вичитала: нібито більшисть мамонтівських зубів в українських музеях саме з цієї стоянки. Так що, як побачите в своєму краєзнавчому музеї зуби мамонта, то майте на увазі, що вони колись належали мамонту, якого було вбито древніми яготинцями ( майже моїми предками). Подяку предкам можно передати через мене.

До речи з національністю предків не все так просто. Серед кісток було знайдено зброю з рога північного оленя ( алєня, по-сучасному). Ось я і думаю, а чи не були ті місливці на мамонта угро-фінами, яких сюди посунув льодовик?. Може це була перша російська окупація? От як би знайшлась розумна людина, яка зацікавилась би цією справою, то можна було би виразити Лаврову "озабочєнность" і  виставити РФ, як правоприємниці, рахунок за знищення зубатих мамонтів. Тим більш, що відсутність мамонтів, як кажуть, на обличчя ( чи в Україні так не кажуть?:)))

Добре, що ми знаємо, як вони виглядали, ті древні люди. В музеї є декілька картин. І хоча вони намальовані не сучасниками подій, але, зрозуміло, що зі слів сучасників, бо  неможливо ж так реально нафантузувати. Знавці можуть визначити , чи це предкі слов*ян, чи угро-фінів.



Що ще? Це єдиний музей в Європі, який зроблено над місцем розкопок первісної людини. Якщо хтось бажає зануритись у  минуле і первисне, то будь ласка - така можливість  є на землях Яготинщині)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.