Академія фестивалю «З країни в Україну»: куди приводить натхнення

30 квітня 2021, 11:09
Власник сторінки
0
14

Натхнення — це невичерпне джерело енергії та основний рушій на шляху до втілення мрій.

Таким джерелом натхнення виступили українські митці та культурні діячі, які долучилися з виступами до Академії фестивалю «З країни в Україну» — унікальної освітньої програми з проєктного менеджменту в культурній сфері.

Академію проводить Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» у рамках підготовки до сьомої хвилі фестивалів, що покликані допомогти місцевим громадам на Сході та Півдні України наповнювати свої міста атмосферою єдності, підтримки та відчуттям українського духу.

Навчання в Академії почалося наприкінці січня та тривало 3 місяці. 152 години теоретичних лекцій у Zoom-форматі, незліченна кількість самостійної роботи, воркшопів, практичних завдань, та командних дискусій між учасниками – все завдяки власній IT платформі та спільній роботі понад  20 лекторів.

80 учасників із різних містечок України утворили 11 команд у містах, де вони згодом організують фестиваль: Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дружківка, Добропілля, Мирноград, Станиця Луганська, Старобільськ, Щастя, Маріуполь та Херсон.

«Завдяки Академії я здобула дуже багато нових знань та практичних кейсів, команду однодумців та великий досвід, якого мені так не вистачало. Академія закінчилась, але попереду ще фінальний акорд,  фестиваль у нашому місті!» —  прокоментувала своє навчання Катерина Караян із Маріуполя.

Цьогоріч лекторами Академії стали відомі українці з креативних індустрій щоби прокачати учасників натхненням та вдихнути ідеї глобального мислення для розробки цікавих і нестандартних культурних рішень для місцевих фестивалів.

Ярослава Кравченко — телеведуча, громадська діячка, засновниця та директорка «Дикого Театру», на прикладі створення театру запропонувала універсальний план для будь-якого стартапу та ініціативи: «Перш, ніж створити щось нове — треба мати в наявності певні ресурси. І часто уявляючи якийсь продукт, з чого він складається, ти можеш застопоритися саме на тому, що немає ресурсу створити. У мене є бажання створити театр, але немає грошей на оренду, на облаштування приміщення, немає трупи. Але мені так хотілося створити театр, що я зрозуміла: буду виходити з того, що нічого немає, є тільки ідея. І просто спробую цією ідеєю заразити інших людей».

Ірина Данилевська, співзасновниця та голова оргкомітету Українського тижня моди, підняла тему культури свідомої моди та екологічних трендiв. Ірина закликала учасників Академії шукати локальні особливості та робити на них акцент у своїх проєктах: «Мені хочеться, щоби ця локальність не була тотожною слову «містечковість». Локальність щодо натхнення та виробництва — це прекрасно. Можна залишатися жити в маленьких містах, але були людьми світу, завдяки доступу до ресурсів та інтернету».

Телекулінар та ведучий ранкового шоу «Сніданок з 1+1» Руслан Сенічкін підняв тему особистого розвитку, боротьби зі страхами, донесення своєї позиції через ЗМІ та великі досягнення благодійних проєктів, до яких він був залучений. Руслан зробив акцент на згуртованості та активнiй команднiй роботi: «Для того, щоб у вас був успіх, ви маєте йти за одним покликом, , одним фронтом».

Ольга Мартиновська, бренд-шефиня «Win Bar» та переможниця кулінарного шоу «Мастер Шеф», розказала про кулінарію, як частину сучасної культури, а також навчила слухачів правильно мріяти для втілення бажаного. А Геннадій Попенко, актор театру, телебачення, кіно, шоумен та телеведучий, розкрив учасникам важливість розвитку акторських здібностей для самопізнання людини в сучасному світі.

Олексій Молчановський, викладач та керівник магістерської програми Data Science УКУ, співзасновник платформи масових програм-курсів Prometheus, зосередив свою увагу на освіті, як драйвері сталого розвитку, і навіть дав поради, як організувати власну освітню програму. Про змiни у мiстах та створення якісного міського середовища учасникiв надихав Юліан Чаплінський, відомий архітектор, урбаніст, міський та державний діяч

Гостьові спікери дали поради для учасників Академії та надихнули їх на шляху до головної мети — організувати масштабний культурно-просвітницький фестиваль у своєму місті.

«Навчання в Академії було водночас насиченим, всеосяжним та несподівано дуже емоційним. Безперечно, що воно вплинуло на наш світогляд, змусило переосмислити певні цінності. Віримо, що Фестивалі пройдуть на високому рівні, а проблематика, яку ми підіймаємо, знайде відгук у серцях людей» — підсумували Наталя Талащенко та Ірина Діденко з Добропілля.

Досвід командної роботи – саме це учасники везуть в свої мiста. А ще - розробленi концепції унікальних майданчиків Фестивалю «З країни в Україну» в кожному місті на основі тих ідей, над якими вони працювали на Академії. Активності на майданчиках сприятимуть розвитку та зміцненню соціальних зв'язків між мешканцями міст та розвитку громад.

«З країни в Україну» – це 7 років організації масштабних культурно-просвітницьких подій, 84 міста України, та 20 напрямів невпинної роботи з ключовою ідеєю – формування нової української ідентичності та якісних позитивних змін в Україні.

*****

Проведення фестивалів «З країни в Україну» стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Більше інформації про фестиваль на офіційній сторінці у Фейсбуці та на сайті Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.