Чи є ефективними онлайн-курси?

22 квітня 2021, 16:56
Власник сторінки
керівниця мережі шкіл англійської для дітей Green Country
0
43
Чи є ефективними онлайн-курси?

Як онлайн-формат впливає на засвоєння матеріалу? Чи підходить онлайн-навчання всім людям? Та чи зможуть онлайн-курси замінити офлайн-формат?

1. Як онлайн-формат впливає на засвоєння матеріалу?


Швидкість та якість засвоєння матеріалу напряму залежить від психофізичних особливостей розвитку кожної людини (дитини) та індивідуальних здібностей. Важливими факторами також є цікавість матеріалу та те, як його викладають. 

Формат навчання не впливає на саме засвоєння матеріалу, проте дає можливість навчатися в комфортному місці у зручний час. Це грає позитивну роль у процесі вивчення нового та дає відчуття свободи й незалежності від часу та обставин. Навчатися можна будь-де і будь-коли.

Проте спеціальні дослідження, які проводить OECD на чолі з Андреасом Шляйхером, показують: чим молодша дитина, тим менш ефективним є дистанційний формат.

Тому, при виборі формату навчання потрібно обов'язково врахувати особливості розвитку (наявність порушень зору, слуху, ЗПР тощо), вік, індивідуальні особливості та потреби. 

Також варто пам'ятати про технічне забезпечення, методичні навички викладача та якісний інтернет по обидва кінці процесу.


2. Чи підходить онлайн-навчання всім людям?


Кожному своє, а особливо формат та умови для навчання. Тому розглянемо "всіх" у розрізі вікових категорій.


Дошкільнята. Провідна діяльність — ігрова, важливість вивчати світ на дотик — максимальна. Тому онлайн-навчання можливе, проте дозовано, максимально легко та емоційно, з використанням домашніх підручних матеріалів, з елементами творчості, руховими активностями, піснями, іграми і з умілим викладачем.


Молодші школярі. Дітям молодшої школи ще складно довго концентруватися на чомусь одному. Ефективніше чергувати 10-15 хвилин навчального "спринту" із перервами. Плюс їм (як і дошкільнятам) дуже важлива присутність учителя. І більшу цінність діти отримують не від фронтальної передачі інформації від учителя до дитини, а в роботі в групах, у проєктах. Тенденція на групове навчання онлайн зростає, тому такий формат підійде учням молодшої школи.


Підлітки. Онлайн — ідеальний варіант для них, адже символізує свободу та незалежність, сміливість відкривати нове та розвиватися. Такий формат задовольнить потребу в нових знайомствах, адже розширює кордони та відкриває світ.


18-25 років. Студенти та натхненники, які прагнуть вивчати світ, мають купу енергії та ентузіазму, щоб отримувати нові знання. Можна вчитися на різних курсах у різних країнах, спробувати себе в кількох напрямках. Онлайн-навчання — невід'ємна частина життя для людей цього віку.


25-55 років. Працювати та підвищувати кваліфікацію онлайн, слухати лекцію / вебінар, збираючи дітей до школи, отримати освіту за 3 роки в декреті, летіти у відпустку і пройти курс із філософії просто для себе. Для людей цього віку дистанційне навчання — це можливість економії часу та ресурсів.


55+ років. Онлайн-формат для деяких людей цього віку поки є трохи незвичним і може викликати певні труднощі. Головне — бажання та відкритість до нового і дистанційне навчання стане віконцем у новий світ.



3. Чи зможуть онлайн-курси замінити офлайн-формат?


 

Вважаю, що онлайн освіта відкриває широкі можливості, якщо говорити про світові масштаби та доступ до курсів із будь-якого куточку світу. Також, онлайн-вчання зазвичай є дешевшим, ніж офлайн. 

В ідеалі, звісно, обирати змішаний формат навчання: це коли є можливість поєднувати заняття з викладачем, у групі чи індивідуально, та самостійно опрацьовувати певний матеріал за допомогою аудіо, відеоматеріалів. Такий формат дає змогу не втрачати мотивацію, отримувати зворотній зв'язок і навчатися у власному темпі. Зверніть увагу, що дистанційний формат має два підвиди: курси або уроки в записі (це ті, які ви маєте змогу дивитися коли і де вам зручно) та живі з викладачем. Більше тримають в тонусі і мають вищий ступінь засвоєння — живі з вчителем для школярів. А от для дорослих — усе залежить від їх дисциплінованості та мотивації. Легше, коли тебе контролюють та перевіряють, тоді шансів “злитися” або зупинитися на половині шляху значно менше. Проте, якщо у людини є конкретна ціль, наприклад, отримати омріяну вакансію, відправитися у подорож або поїхати на навчання, тоді проблем з мотивацію точно не буде. 

Окремої уваги заслуговує тренд мікронавчання. Мікронавчання — це короткі курси, які не передбачають довгого та виснажливого процесу навчання. Чому вони такі популярні? По-перше, вони не забирають багато часу, такі курси зазвичай містять короткі відеолекції від 3 до 15 хвилин та текстовий варіант. По-друге, можна обрати конкретний матеріал, який наразі вас цікавить чи з яким у вас найчастіше  виникають проблеми. Наприклад, якщо людина вивчає англійську і розуміє що в неї постійні проблеми тільки з тими Conditionals, навіщо витрачати час та ресурси на проходження всіх часів знов, якщо можна зупинитися на вивченні проблемної теми?  

Онлайн-освіта буде активно розвиватися, освітні заклади навчаться працювати у змішаному форматі, вчителі призвичаються максимально ефективно працювати дистанційно, розвиток освітніх платформ та якісного контенту буде збільшуватися. Онлайн навряд чи витіснить офлайн, але є його хорошою альтернативою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: онлайн,освіта,дистанційне навчання,Українська освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.