Екологічна свідомість молоді: результати програми "Відкривай Україну"

28 жовтня 2020, 16:16
0
96
Екологічна свідомість молоді: результати програми  Відкривай Україну

13 листопада відбудеться фінал освітньої програми "Відкривай Україну" на YouTube та онлайн платформі Z.Meet.

87% українців вважають, що можуть особисто відігравати роль у захисті довкілля за результатами соціологічного опитування щодо ставлення громадян до довкілля, презентованого на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.  Що не може не радувати - 71% опитаних відповіли, що впровадили у своєму побуті щонайменше одну екологічну практику протягом останнього місяця. Зокрема, 65% – намагалися сортувати сміття, 43% – купувати продукцію місцевого виробника, 43,5% – зменшили споживання електроенергії, 34% – уникали одноразових пластикових виробів, 27% – знизили споживання води, 25% – намагалися більше пересуватися на велосипеді або пішки.

 

Українці повільно, але впевнено прямують шляхом екологічної усвідомленості, чималу долю цього руху займає молодь. Саме завдяки молодим та наполегливим питання екології стало популярним та сприяло створенню рухів, що борються з проблемами не раціонального споживання, локального забруднення та підтримують екологічну освіту в Україні.


“Через впровадження екоосвіти можна досягти великих результатів. Чудовим прикладом для нашої молоді є Грета Тунберг, яка пішла на протести після уроків в школі. Починати варто з об'єднання і пошуку однодумців - головне, щоб це було весело і позитивно - люди не люблять негативу.  Порівняно з країнами заходу у нас менша кількість громадських організацій та волонтерства як такого, можливо, це і є нашою проблемою, - розповідає Олександр Коваль, голова ГО “Зелена генерація”. - Потрібно створити імідж, що екологічна свідомість це - класно! Поки люди думають все це “фрік шоу”, нам треба показувати що нормальні люди можуть сортувати сміття і їздити на велосипеді, або ходити пішки. Це нормально”.

 

Завдяки програмі неформальної освіти “Відкривай Україну”, за рік  українськими школярами було реалізовано 25 проєктів, що спрямовані на покращення екологічної ситуації в обраних регіонах по всій Україні. Однією з цілей програми було формування екологічно свідомої спільноти та поширення ідей та результатів в соціальних мережах.

Що варто знати про “Відкривай Україну”? Перш за все, це - всеукраїнська програма неформальної освіти. Найбільша в Україні програма, в основі якої лежать принципи гейміфікованого підходу до навчання та командної роботи підлітків 7-11 класів. Вона створює умови для втілення ідей та задумів молоді їх власними руками. Наслідком такого підходу є реальні зміни в шкільних середовищах та містах.


Важливо відмітити, що це комплексна програма із освітньою і конкурсною складовою. Потужні лекційні модулі змінюються практичними домашніми завданнями, а своїми результатами команди мають можливість конкурувати та слідкувати за прогресом колег з усіх куточків країни на потужній, спеціально для цього розробленій онлайн-платформі. Зараз можна впевнено говорити, що це єдина повноцінна програма національного рівня з інтеграції підлітків в українське суспільство. Адже її призначення полягає у формуванні нової генерацію мислячої та соціально-активної, молодих людей, які усвідомлюють себе, в першу чергу, громадянами своїх громад, своєї країни.

 

Мета програми полягає у створенні такого середовища для розвитку українських підлітків, у якому вони набувають необхідних умінь та отримають можливість реалізувати командою власну ідею у школі, а згодом - у місті. Надзадача у соціальному контексті може звучати так: сформувати в українському суспільстві соціальну звичку змінотворця - побачив проблему, усвідомив її значення, зібрав однодумців і доклав зусиль до вирішення.

 

Географія програми охоплює понад 300 малих міст всієї України із населення до 250 тис та всі обласні центри. Взяти участь в програмі може будь-яка міська, сільська, або селищна школа. Програма реалізується за підтримки Міністерства молоді та спорту та Міністерства освіти та науки України, організатором є благодійна організація «Благодійний фонд «Фундація соціальних інновацій «З країни в Україну».

 


Програма реалізується у кілька етапів.

1 етап – навчання. Учасники 6 місяців виконували завдання з проєктного менеджменту, комунікацій, вчилися будувати трикутник “бізнес-влада-громада”, шукати кошти на власний проєкт та налаштовувати зв’язки з партнерами. Цьогоріч навчання від програми полягало не лише у відеолекціях від експертів. У зв’язку з введенням карантинних обмежень, організатори розробили нову методику навчання, «Академію Відкривай Україну», яка включила в себе навчальні відеоролики, прямі ефіри у соцмережах, Zoom-конференції та консультації з відомими активістами. Учасники мали можливість також отримати індивідуальну консультацію.

2 етап - власне реалізація проєкту. Учні 7-11 класів збираються командою, обирають собі вчителя в школі, який стає їх ментором та капітана серед учасників. Під час програми учасники проходять трансформаційні етапи командного розвитку. Як результат, роблять дуже потужні проєкти: застосунки, фестивалі, арт-інсталяції та цілі рекреаційні парки.

“Підлітки дуже гнучко реагують на тренди в оточені. Вони бачать екологічну загрозу, бачать проблеми охорони здоров’я та нагальність освітніх проєктів - переосмислення освіти в нових умовах. Так і виникає більше подібних проєктів - я зараз назвав три найпопулярніших теми підліткових проєктів в поточному сезоні. Самі по собі проєкти становляться набагато зрілішими, особливо в тих командах, де беруть участь випускники минулих проєктів Відкривай Україну”, - розповідає ідейник проєкту Денис Блощинський.

Географія програми охоплює всю Україну — учасниками можуть стати і школярі великих міст, і маленьких сіл.

Всього до півфіналу пройшло 111 шкіл з проєктами на 8 основних тематик - освіта, культура, облаштування місць для відпочинку та розвитку, інфраструктура, екологія, туризм, благодійність, здоровий спосіб життя.


Команди з 13 областей сформували 25 проєктів навколо проблем екологічного контексту.

Умовно їх можна розділити на кілька напрямів: впровадження культури сортування сміття, впорядкування природних ресурсів місцевості, створення інформаційних майданчиків в соцмережах та запровадження культури раціонального споживання. Познайомимося детальніше.


Впровадження культури сортування сміття.

Якби частина побутових відходів потрапляла на переробні заводи, в Україні цілком можливо б було зменшення кількості сміттєзвалищ. Наразі ми маємо підприємства, де переробляють метал, пластик, скло та папір. Проте, щоб сміття потрапляло на такі підприємства по переробці - його потрібно попередньо сортувати.

 

Покращити екологічну ситуацію в Павлівці Калинівського району, що на Вінниччині взялася команда “ПОЛІТ”.  Наразі учасники встановили декілька контейнерів та домовилися з представниками пунктів збору та переробки сміття. За сміття, яке було відсортовано виручили кошти, які направили на покращення проєкту. Нагадаємо, що проєкт втілюють в життя учні звичайної Павлівської Загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів і це їхня перша маленька перемога у формуванні екологічної свідомості.

 

Просвітницьку  діяльність щодо зменшення вироблення відходів та сортування запроваджують також в команді “Сузір'я друзів” Олексіївської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів Краснокутської районної ради Харківської області. Школярам вдалося  дослідити місця забруднення населеного пункту; інформувати з населенням про те, чим загрожує нагромадження сміття навколишньому середовищу; організувати акцію зі збору склотари та склобою; розповсюдити адреси найближчого пункту прийому вторсировини.

 

Молодь «Беz обмежень» із Заклад загальної середньої освіти с. Заболоття, що на Рівненщині почали впроваджувати розвиток екологічної культури у мешканців села та активно поширюють екоторбини замість пластикових пакетів.

 

Окремо варто виділити команду з Сумщини Лебединської ЗОШ №5 “Серце Патріота”.  Учні дослідили територію Лебедина, виявили несанкціоновані сміттєзвалища та розробили повноцінний план заходів щодо покращення екологічної проблеми.  Вони розробили рекомендації для жителів всього міста щодо необхідних заходів утилізації сміття, покращення санітарно-епідеміологічного стану міста, чим привернули увагу місцевої влади до реальної проблеми несанкціонованих сміттєзвалищ. Як результат команда презентувала позитивний досвід взаємодії самоврядування із громадськістю у вирішенні проблеми стихійних сміттєзвалищ.


Досягти результатів вдалося й команді “БЕМС” з Дубровицького НВК “Ліцей-школа”, що на Рівненщині. “Нашою метою був заклик громадян нашого міста й не тільки до правильної екологічної поведінки, до сортування сміття, до розуміння всієї екологічної ситуації нашої планети, зробити наше місто чистішим та екологічним. Наша мета майже досягнута - люди стали більше розумітися на екології, почали приносити вторинну сировину. Ми проводили екологічні акції, збирали сировину, зберігаємо партнерство з компанією, яка купує у нас вторинну сировину, проводили толоки по прибиранню рекреаційних зон міста, проводили екологічні конференції, і нас підтримувало багато людей, що дуже тішить. Результат однозначно є”, - ділиться капітан команди Вікторія Родзін .

 

Впорядкування природних ресурсів місцевості.

Команда “Life Winners”  Запорізької ЗОШ Відраднівського ЗЗСО розробили проєкт озеленення селища та висадки дерев. В результаті, заручившись підтримкою жителів громади, учням вдалося посадити понад 60 дерев на території школи селища Відрадного.

 

Команда «Blue sky - yellow field» Кропивницького НВК, розробила та поширила в соцмережах власну екорекламу, закликаючи людей зберегти своє місто, країну, планету. Крім того, учасники команди не перший рік опікуються переробкою вторинної сировини та  допомагають місцевим притулкам для тварин. Під час участі у проекті «Відкривай Україну» команда «Blue sky - yellow field» почала співпрацю з Департаментом екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської обласної державної адміністрації і Комунальним закладом «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», що є чудовим прикладом співпраці громадського сектору і влади.


Команда “Happy Team” з Кіровоградської області, почала роботу над формуванням екологічної свідомості з озеленення території власної школи.

“Наша початкова мета - висадити на території закладу зелені насадження, що значно зменшить наявність пилу й аерозолів в повітрі, виконуватиме роль фільтру, впливатиме на формування мікроклімату, тепловий режим, вологість і ступінь рухомості повітря, переважно з ялівцю, щоб максимально наситити повітря корисними фітонцидами та естетично прикрасити подвір’я школи. Об’єднати педагогів, учнів, батьків, жителів мікрорайону та громаду міста навколо ідеї проєкту та залучити до його реалізації. Вдалося залучити до проєкту педагогів, учнів, батьків, жителів мікрорайону та громаду міста” - розповідає капітан команди Даніїл Козар .


 


Головні цифри  “Відкривай Україну” в 2020 році: 

     понад 10 тис. зареєстрованих учасників на платформі;

     650 зареєстрованих команд із 345 міст та селищ України;

     6,5 тис. школярів і 650 вчителів-менторів.

 

Екологічна діджиталізація.

Команда “АУФ” з Гімназії  НПУ імені М.П. Драгоманова розробила онлайн-мапу, де зазначені місця утилізації та сортування сміття в місті Києві, що працює в режимі 24/7. Цей проект не потребує додаткового технічного обслуговування і працює автономно. Еко-мапа доступна усім споживачам без додаткових витрат. Цей проект є інтерактивним, тому кожен може користуватися мапою в інтернеті.


Запровадження культури раціонального споживання.

Команда “ЕкоПік”  з Переяслав-Хмельницької ЗОШ №3 розробили справжню стратегію по виготовленню екоторбинок та багаторазових масок, а завдяки підтримці педагогічного колективу школи було придбано сучасну швейну машинку. Вчителі провели благодійний ярмарок та на виручені кошти придбали електричну машинку-майстриню, яка взяла на себе найголовнішу функцію – шиття.

 

Для реалізації навіть місцевих локальних проектів є дуже важливою підтримка педагогів та менторів.

 

Менторка команди “ЕкоПік”, Людмила Дяченко розповідає, що якщо справа важлива, то і реакція школи відповідна: “Наш заклад одним із пріоритетних напрямків роботи обрав екологічний. Участь у проєкті "Відкривай Україну" беремо третій раз і це наш третій півфінал. Цього разу команда надзвичайно відповідальна, адже вже маємо гарний досвід.


Учасники команди “Лови момент” Вознесенської ЗОШ І-ІІІ ступенів влаштували екомарафон з переробки старих речей. Через соцмережі та на ютуб-каналі учасники організували флешмоб «Нове життя старих речей», продемонстрували майстер-класи з апсайклінгу. До Всесвітнього дня захисту клімату запустили челендж #подаруйекоторбудругу, який охопив мешканців шести навколишніх сіл.

 

“Ми однозначно досягли своєї мети. Громада надзвичайно емоційно та доброзичливо реагувала на наші пости в соцмережах щодо реалізації етапів екомарафону. Багато мешканців долучилися практично, велика кількість жителів громади готова втілювати наші ідеї в своє життя. Випускники минулих років щиро раділи нашій активності та участі у Всеукраїнському освітньому проєкті «Відкривай Україну». Для нас це безцінний досвід, завдяки якому ми зрозуміли, як співпрацювати в команді, залучати волонтерів та реалізовувати свої ініціативи” - ділиться капітан команди Настя Вертейко.

Фінал програми, концерт та оголошення переможців “Відкривай Україну” відбудеться вже 13 листопада на YouTube та онлайн платформі Z.Meet. Посилання на фінал буде доступне у день події на сайті програми та сторінках в соцмережах.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.