Школа №17

15 жовтня 2020, 12:36
Власник сторінки
Пенсіонер
0
506
Школа №17

… або вінницька Фізико-математична гімназія. Так школа чи гімназія? От про це і поговоримо.

Я розумію так: була радянська школа, а коли стала осередком Нової української школи, то вже і гімназія. Це, так би мовити, в ідеалі чи у задумі. А практично, з точки зору процесу, можна сказати так: в міру побудови чи реалізації ідей НУШ, школа перетворюється на гімназію.

Як будували радянські школи і, зокрема, 17 у Вінниці, всі бачили: от будівельний майданчик - тут і буде школа. А де будується гімназія? Адже власне будівля залишається та сама. І процес, зауважимо, не фізичний – цегла, шифер, бетон – а якийсь такий духовний. Чи інтелектуальний. Інформаційний у будь-якому разі. І як зрушення у духовній чи інтелектуальній сфері вловити буває надзвичайно важко, а обговорювати їх і взагалі до снаги тільки філософам, пастирям та провідникам нації, то інформацію кожен може побачити і оцінити. А зробити це надзвичайно просто й легко за часів Інтернету.

Є ще одна дуже важлива обставина. Духовно-інтелектуальний процес перебудови радянської школи на НУШ може статись тільки через діалог. Що відбувається у шкільному колективі. Ні, не тільки серед педагогів, як хтось, може, подумав, а серед педагогів, батьків і учнів – це важливо. Ну така вже специфіка дитиноорієнтованої школи, вона будується саме в діалозі трьох учасників процесу.

І от, прикладаючи все це до реалій (https://www.facebook.com/groups/673526926902863/permalink/676506876604868/) конкретної вінницької школи (і вона ж гімназія), я не можу зрозуміти, як практично реалізувати згаданий будівничий НУШ-діалог без Фейсбук-сторінки? Тим більше, що її запуск чи запровадження – це ж справа просто таки кількох хвилин. В технічному сенсі, зрозуміло, бо, як можна побачити на нашому прикладі, процес підготовки, осмислення такої потреби займає довший час.

І то все була преамбула, а тепер переходимо до суті справи.

Мені, звісно, хотілося б почути з приводу отих міркувань думку Лілі Гриневич чи Володимира Гройсмана, але не вони є головними адресатами цього тексту. Мені потрібен педагог (а може хтось з батьків, а може ученик 10-11 класу), який би сказав: о, так це ж точно як в моїй рідній школі – в нас теж нема сторінки, треба буде запустити. І все. Бо коли вже є рішення, то його реалізація є ділом техніки.

Зрозуміло, що нема жодних перепон для того, щоб ця нова шкільна сторінка постала в Миколаєві чи Полтаві, Каховці чи Стрию. Перепона є у свідомості, налаштуванні на те, що хтось має це зробити, не я. Отже, духовний або інтелектуальний процес. Зростання, перебудови радянської ментальності на нову українську.

А як запустите сторінку, то напишіть, будь ласка, у вінницькій групі, підтримайте 17 школу морально, власним прикладом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.