Лауреат

25 липня 2020, 12:51
Власник сторінки
Пенсіонер
0
230
Лауреат

Ось він: https://www.facebook.com/groups/uch.zhur/permalink/1106695286394396/ Хоч, сказати по правді, лауреатів могло б бути вже три.

Але тут головне не результат, а сам процес номінації і голосування. І не стільки для самих лауреатів чи номінантів, скільки для тих, хто роботу з учнівською журналістикою тільки починає і хотів би визначитись, зрозуміти, з чого починати, що важливо, на що треба звертати увагу у першу чергу. Користь від доброго прикладу лідерів цієї справи тут важко переоцінити.

А як виглядає почесна відзнака ви вже побачили. Вона хоч і відзначає, як може видаватись, якийсь фініш, завершення, насправді запрошує до продовження роботи і заглиблення у вирішення цілої низки питань. Формування редакцій шкільних газет і навчання журналістів, тематичної і жанрової проблематики, підходів і методів роботи з читацькою аудиторією. Втім, кожна з цих тем чи напрямків роботи заслуговує на окрему розмову, а поки що про речі більш очевидні. Що їх три номінанти переконливо представили у творчому розмаїтті. Йдеться про формат і спільноти.

Формат шкільної газети, виготовленої в одному екземплярі на ватмані, так званої "стінної", пішов у небуття. Сьогодні актуальні два більш сучасні: документальний і сайтовий. Документальний (або псевдодрукований) уявляє собою електронний документ, художньо оформлений як часопис чи брошура, готовий для друку, але поширюваний Інтернетом. Ну а що таке газета-сайт розповідати не треба. Може хтось не вірить в те, що пересічна (кожна!) школа може його зробити власними силами? Переконайтесь, що це не так.

А от спільноти шкільних газет розглядаються сьогодні на двох рівнях: власне школа і, відповідно, шкільний форум, в якому читають і обговорюють публікації газети учні, педагоги і батьки. А також місцева громада – міська чи об'єднаної тергромади – на яку шкільна газета має бути поширена. Тут, відповідно, маються на увазі місцеві форуми загального призначення – загальнополітичні чи суспільно-інформативні, то вже в залежності від рівня розвитку інформаційного простору тої громади. Який, зрозуміло, шкільна газета виводить на новий рівень. Як вона є і працює сучасно, ефективно.

І тепер, зрозуміло, лауреати, номінанти і загалом всі шкільні журналісти мають же подумати, як все це зібрати докупи? В програму "Газета 20-21". Підготувати план роботи у новому навчальному році. Або ще якусь назву можна придумати – стратегія розвитку або проект, концепція - то не проблема. А от по-справжньому все це продумати, запланувати реалістично і в той же час сміливо - це, звісно, не так просто.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.