Маніпуляції у програмі «Гроші»: Київська Академія мистецтв

30 жовтня 2019, 11:20
Власник сторінки
ректор МЗВО «Київська Академія мистецтв»
0
374
Відповідь від 1+1 на скаргу

Нещодавно на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет, що порушує законодавство, професійні стандарти та журналістську етику

30 вересня, на телеканалі «1+1» у програмі «Гроші» вийшов сюжет під назвою «Ціна таланту: В яку копієчку влетить школа мистецтв для дитини». Журналістський матеріал порушує законодавство, професійні стандарти та журналістську етику. Інформація, яка має базуватися на достовірності, заголовки та виклад повідомлень — відображати факти та дані якомога точніше, у цьому сюжеті не відповідає дійсності, факти перекручені.

Одним із основних принципів журналістики є повага до особи та висвітлення об‘єктивної інформації про факти та подію. У випадку із сюжетом програми «Гроші» журналісти мали на меті не розібратись із ситуацією, оскільки на початку сюжету заявили, що будуть «розбиратися з тими, хто наживається на дітях», звинувативши посадових осіб у фактично злочинній діяльності, що неприпустимо. Відповідно до ст. 9 Кодексу етики українського журналіста, факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Подібні фрази містять явне упередження, оскільки містять ствердні вислови, а це — неприпустимо.

Неправдиві дані

 У сюжеті журналісти називають неточні числа — навіть щодо кількості учнів, що навчаються в Академії. Зокрема, у сюжеті розповідається, що їхїх 250, а насправді на вересень 2019 навчається понад 450 учнів у школі та 41 студент отримує освіту на рівні «бакалавр».

Баланс у висвітленні позицій сторін

Згідно ст. 10 Кодексу етики українського журналіста, точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

Ректор Академії Бенч Ольга надавала журналістам інтерв‘ю тривалістю близько 40 хв., однак у сюжеті є лише окремі фрази тривалістю близько 20 секунд.

Наведемо приклад: на фразу журналістів «Ми звернулися до ректора, аби він пояснив, чому замість скасування оплати батькам виставили 17-тисячні рахунки», ректор Ольга Бенч у сюжеті повідомила, що «ми розписали, що входить у цей перелік послуг». Після цього журналіст робить висновок: «це не зовсім так», «це необов‘язкові акції, за які батьки обов‘язково мають заплатити 17 тис. грн на рік».

Відповідно до ст. 8 Кодексу етики українського журналіста, редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо не повинна фальсифікувати зміст. Така вибірковість журналістом окремих фраз ректора фальсифікує зміст сюжету. При цьому журналіст самостійно робить власний висновок, що є порушенням ст. 9 Кодексу етики українського журналіста. Крім того, всі батьки, які є в сюжеті, не укладали з МЗВО «КАМ» Договорів «Про надання додаткових освітніх послуг», а їхні діти продовжують навчання в Академії, що вкотре підтверджує безпідставність таких висловлювань журналіста.

Маніпуляції фактами

Увесь сюжет побудований навколо інформації про те, що «навчання в Академії відбувається платно, за 17 тис. грн на рік». Інформація є неправдивою та не підтверджена жодними доказами. Журналісти програми «Гроші» підміняють поняття безкоштовна освіта та додаткові освітні послуги.

Більше того, ректор Академії Ольга Бенч у коментарі журналістам телеканалу «1+1» надавала спростування такої інформації з посиланням як на законодавство, так і на сам Договір «Про надання додаткових освітніх послуг», про який ідеться. Коментар Бенч Ольги Григорівни журналістам був вичерпним, тривалість інтерв‘ю була близько 40 хвилин, однак у сюжеті є лише декілька фраз, тривалістю 20 секунд, які фактично «вирвані» з контексту.

На сайті Академії (https://www.kdam.kiev.ua/about.htm) розміщено всю публічну інформацію відносно Академії: статут, кошторис, освітні програми, штатний розпис, проєкт Договору «Про надання додаткових освітніх послуг».

З сюжету звучить наступна інформація: «Мистецька освіта, відповідно до постанови КМУ з 12.04.2019 року, безкоштовна, місто виділяє шалені кошти, але треба доплатити ще 17 тис. Тепер зрозуміло, чому ректор нікого і нічого не боїться, її підтримує київська адміністрація, але чому? У Дмитра є своя відповідь на це питання: «ми підозрюємо, що наша Київська дитяча академія мистецтв на даному етапі є пральнею для відмивання коштів КМДА».

Подібні формулювання, постановка відеоряду та звукового супроводу спотворюють об‘єктивність сюжету. Освіта у КДАМ є безкоштовною і укладення Договорів «Про надання додаткових освітніх послуг», як уже зазначали вище, є добровільним. Порушенням норм журналістської етики є поширення інформації з безпідставними звинуваченнями у злочинній діяльності Академії та КМДА.

Іншим прикладом упередженості є цитата, що «за рік Академія отримала 57 млн грн, ділимо на 250 учнів, із яких 25 отримують вищу освіту, виходить 19 тис. грн на кожну дитину на місяць». Така маніпуляція цифрами створює у глядача образ, що Академія отримує захмарне фінансування. Так, річне фінансування за 2018 рік становить 57 млн на рік: кошторис складений попереднім керівництвом, і кошти до жовтня 2018 р. були освоєні повністю (новий ректор прийшов на посаду з 16 жовтня 2018). Ця цифра включає в себе: 1) фінансування зарплатні науково-педагогічного складу бакалаврату; 2) зарплата педагогічних працівників школи; 3) комунальні послуги; 4) охорона приміщення; 5) придбання матеріалів та обладнання; встановлення системи відеонагляду та спостереження пожежної сигналізації та оповіщення; 6) капітальний ремонт вікон та фасаду тощо. До жовтня це вже було зроблено і гроші були освоєні.

Нині Київська Академія мистецтв свою діяльність веде винятково у межах законодавства та контролюється державними й комунальними органами влади.

Ще у 2015 році окремі батьки самоорганізувалися в угруповання і «перейняли керівництво» Академією на себе, збираючи готівкові кошти з батьків на різні цілі. Колишній ректор, професор Чембержі М. І., наприкінці жовтня 2017 року видав Наказ «Про заборону збору готівкових коштів у Київській дитячій Академії мистецтв». Станом на нині, окремі угруповання батьків проводять активну дискридитаційну діяльність, намагаючись заблокувати діяльність Київської Академії мистецтв ще з березня 2019 року.

Зазначимо, що журналісти з «1+1» прийшли без попередження та навіть не представилися. Відео, як проходило інтерв'ю, за посиланням: https://www.facebook.com/olga.bench.9/videos/pcb.2123705904602398/2123705861269069/ На сьогодні телерадіокомпанія “1+1” відмовляється реагувати на направлені листи (фото відповідь з боку 1+1 вижче). 

Наразі ми звернулися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення для врегулювання питання.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.