Режисер-колаборант саша кирієнко - у двох кінопроектах пітчингу Держкіна

12 червня 2019, 18:38
Власник сторінки
0
14
Режисер-колаборант саша кирієнко - у двох кінопроектах пітчингу Держкіна

Повернувшись з калінінграда, де знімав для «росії-1» другий сезон «Преступления» - це про тамтешніх слідаків-прокурорів – саша написав у своєму ФБ, що тільки-но приїхав, а вже сумує за рос. друзями

Повернувшись з калінінграда, де знімав для «росії-1» другий сезон «Преступления» - це про тамтешніх слідаків-прокурорів – саша написав у своєму ФБ, що тільки-но приїхав, а вже сумує по російських друзях. І додав, що поки він тут, в Україні, то чекає на пропозиції. І вони не забарилися.

У цьогорічному пітчингу Держкіна саша кирієнко бере участь як режисер у двох кінопроектах: «Я, «Побєда» і Берлін» - це екранізація романа Андрія Кузьменка («Скрябіна») і «Коло життя» - пригодницьке фентезі для дітей.

Пітчингується від ТОВ «Стар Медіа Продюсерський Хаб» і ТОВ «Трайдент філмз» (у перекладі на українську, англійське «трайдент» – тризуб). http://sinua.dergkino.gov.ua/ua/contests/show/294/perelik_kinoproektiv_dopushchenih_do_uchasti_v_odinadtsyatomu_konkursnomu_vidbori_zayavki_dodayutsya.html?fbclid=IwAR2OX8o1r09AAceLGnBFDRctbH0d_aQYuZH96cvoVX5H5QpnLVE2vbPMNnw

У першому випадку саша і команда розраховують отримати від Держкіна 27 млн. у другому – понад 42, 5 млн. гривень.

Тобто відверта праця на ворога і прославляння силових структур окупанта жодним чином не відбилася на благополуччі режисерської кар’єри саші в Україні.

А це все через надзвичайну лояльність кінематографічного середовища до співпраці з агресором. Бо скільки я не писав, не обурювався, не закликав до совісті, сумління, патріотизму митців-кінематографістів – все марно. Ніхто сашу не засудив, не дорікнув йому кричущої аморальністю, негідністю, мерзотністю, цинічністю ганебного вчинку.

Всі митці мовчать як води у рота понабирали. І режисери, і продюсери, і сценаристи, і критики, і кіноакадеміки, і актори, і керманичі галузі - держпосадовці. Це їх не стосується. Це, як вони кажуть, його, сашин, особистий вибір.

Ніби він не Батьківщину зрадив, не наругу здійснив над пам’яттю понад 10 тисяч загиблих від російських куль і снарядів українців – і цивільних, і військових - а машину собі купив, яку хотів. Просто. Чи кросівки.

Це схоже не на корпоративну етику, а радше на Закон Омерти - обітницю мовчання у злочинних угрупуваннях. Це теж «кодекс честі», але серед злодіїв. То ось які цінності в пошані серед українських кінематографістів?

У короткому ФБ-листуванні з головою Держкіна Пилипом Іллєнком, керманич поремствував, що немає ніяких адміністративних важелів чи механізмів впливу у цій ситуації. Може і так. Але це зовсім не привід сидіти склавши руки і не діяти. Точніше протидіяти.

По-перше, керівникові можна було звернутися до СБУ – щоби там дали оцінку діяльності саші. У нас, Слава Богу, діє заборона на показ фільмів, що прославляють силові структури країни-окупанта.
То що, показувати не можна, а знімати про них кіно для ворога – будь ласка?

По-друге, варто було провести спеціальний брифінг, на якому викласти свою позицію – як голови Держкомітета, так і громадянина. Залучити колег-кінематографістів, звернутися до професійної спільноти із закликом про відмову від будь-якої співпраці з сашею.

Тобто спробувати створити атмосферу остракізму і нульової толеранції до режисера. Зробити його постать токсичною. Послати чіткий сигнал.

Якби це було зроблено, то кінокоманди перед тим, як подаватися на пітчинг Держкіна, серйозно б замислилися, чи варто це робити за участю саши кирієнка. Бо від нього смердить, він своєю присутністю псує справу і може зарубити проект.

Але для цього треба бути патріотом (не кажучи вже націоналістом) не номінально, а ментально.
Відтак саша кирієнко і досі – шанована особа, чиїй кар’єрі нічого не загрожує, скільки б кривавих рублів він не отримав в росії. Бо всі мовчать. Всі, крім мене.

А я всього лише фіналіст конкурсу сценаріїв «Своє кіно-3» (роботи «Замкунтий простір» і «Обіцяю»: http://screenplay.com.ua/screenplays/?id=1027) та володар спеціальних відзнак Національної Спілки Кінематографістів України та продюсерського журі фестивалю сценарної майстерності «Кіноскрипт-V» http://screenplay.com.ua/plot/?id=1755 (короткометражна драма «Доброволець»: http://screenplay.com.ua/screenplays/?id=983). Всі три сценарії присвячені тематиці АТО.

То хто я у порівнянні з вами – метрами, правда? Що моє, простолюдина, слово проти вашого ясновельможного мовчання?

Це колаборант саша має бути успішним в Україні з і своїм «преступлением», а не я зі своїми АТОшниками, добровольцями. Такому як саша у нас шана і відкриті двері всюди, а мені – тільки дипломи і відзнаки. Але не фінансування екранізації. Це саша виграватиме державні пітчинги, а не я.

Хоча я і сценарист-аматор, але на відміну від вас – знаних і заможних митців – маю ГІДНІСТЬ. І людську, і громадянську, і національну. "Майданутий" я на всю голову. Невиліковно.

Не можу так легко як у вас виходить стерпіти колаборацію. Очевидну, відверту, класичну. Бо якщо для вас понад усе кіно, то для мене – Україна. І українське кіно. Зроблене українцями і для українців. А не манкуртами для безбатченків.

Ви, митці, таких толеруєте, а я ні. Не маю і не матиму у своєму активі золотих дзиг, оленів, дюків, але я свідомий того, в якій країні живу, хто я і що. Ви свою совість промовчали, свою гідність, свою українськість.

Ніяки ви не патріоти. Ви ділки, що заробляєте на кіні. Ви всі «шефіри» незалежно від прізвищ і національностей. У вас вона одна – малороси!

P.S. Надсилаю цей текст електронкою і звичайною поштою до Держкіна. Хоча й пречудово знаю, що навіть якщо і буде якась реакція, то така, про яку вже написав: "а що ми можемо зробити?". І справді - нічого. Тільки зітхати і руками розводити. Такі ви керманичі. Ледь не написав "срані".

/Цей текст після розміщення у моєму блозі на "Сценарній Майстерні" був видалений редактором сайту - головою правління Української кіноакадемії Володимиром Войтенком. Закон Омерти в дії/

Також за темою:

Від гібридного кіна до гібридного глядача
http://screenplay.com.ua/blog/?id=595

Хто гірший: МАRUV чи Саша Кирієнко?
http://screenplay.com.ua/blog/?id=591

"Преступление": український режисер знімає у Калінінграді кіно про російських слідчих для "России-1"
http://screenplay.com.ua/blog/?id=590
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.