Декілька слів про детективи

30 січня 2019, 18:32
Власник сторінки
0
118

Дивлячись на те, що детектив як жанр часом вважають "низькопробним", хотілося б розставити усе на свої місця і розповісти про нього детальніше.


Дивно те, що існує доволі мало матеріалів, присвячених користі детективів та детективам взагалі. У цих небагатьох статтях часто можна прочитати, що літератори не віддають належне детективам. І багатьох поціновувачів цього жанру обурює таке ставлення критиків до нього. З цього приводу хочеться відмітити переваги такого чтива та розповісти про нього трохи більше.

Насамперед варто згадати слова відомого прозаїка Хорхе Луї Борхеса: «На захист детективного жанру я б сказав, що він не потребує захисту: сьогодні він затребуваний і він зберігає порядок в епоху безладу. Така вірність зразку гідна похвали, і цілком заслуженої».

В ЧОМУ КОРИСТЬ ДЕТЕКТИВІВ?

Детективи нині стали масовою літературою. Дуже багато людей люблять читати історії про злочинців та тих, хто кидає їх за ґрати. На щастя, хороші детективи можуть навчити уважного читача багатьом корисним речам:

  • Вони вчать нас бачити, а не дивитися, і чути, а не слухати. Чи багато людей можуть похвалитися такою якістю?;
  • Вчать бути уважним і помічати деталі. З таких дрібних моментів у висновку формується пазл, який підводить до розгадки;
  • Вчать зберігати «холодний» розум за будь-яких ситуацій; 
  • Детективи розширюють кругозір. Ми підсвідомо поповнюємо свій запас знань читаючи кожну нову історію;
  • Вчать думати, спостерігати і шукати варіанти;
  • Завдяки детективам ми краще розуміємося на людях. Кожен герой формує ту чи іншу модель поведінки і володіє конкретним типом особистості;
  • Вчать бути менш легковажними, якщо ми не навчилися цьому раніше; 
  • Вони вчать довіряти тільки перевіреним фактам і собі.

Однак варто розуміти, що основну користь детективи приносять тому читачу, який хоче її взяти. Людині, яка читає історію поверхнево, ніякої користі не принесе навіть енциклопедія, не те, що детектив.

 Детективи про те, як злодій обікрав ювелірну крамницю, зараз нікого не цікавлять. У хорошому детективі є сильна ситуація. Твори з яскравими персонажами та цікавим сюжетом, який об’єднує в собі убивство, розслідування і ще декілька хороших сюжетних ліній поміж тим, може конкурувати із найкращими творами.

ЧОМУ ДЕТЕКТИВИ ПОПУЛЯРНІ?

Письменник Річард Остін Фрімен сказав: «Немає популярнішого жанру, аніж детектив... Адже цілком очевидно, що жанр, який привернув увагу людей культури та інтелекту, не може містити в собі нічого поганого».

Популярність цього жанру всі експерти пояснюють майже однаково:

  • Боротьба людей зі страхами і полегшення відчуття провини;
  • Бажання переконатися, що справедливість вкотре переможе;
  • Потреба у емоціях;
  • Інтерес до гри;
  • Перевірка власних інтелектуальних можливостей;
  • Потреба у читанні і спостереженні за персонажами;
  • Прагнення дізнатися щось нове;
  • Бажання брати участь в розслідуванні.

Абігейл Мітчелл одного разу розповіла: «Я не можу написати жодного роману, в якому немає вбивства або детектива. Як сказала одного разу Агата Крісті, коли її запитали, чому вона пише тільки детективи: «Мадам, кожен робить те, що може, а не те, що не може». Прекрасно, правда? Викривати вбивцю, щоб він постав перед судом; обвинувачувати його. І чому стільки читачів отримують від цього задоволення? Чи не тому, що ми караємо таким чином себе за те, що є у нас всередині. Можливо, вбивця сидить у кожному з добропорядних громадян. Очевидно, що в мені теж. Крім того, за це добре платять».

В ЧОМУ ЦІННІСТЬ ДЕТЕКТИВІВ?

Думку щодо цінності детективу висловив письменник Реймонд Чанлер: «Тим не менше, детектив, навіть в його найбільш традиційній формі, вкрай важко написати... Хороший письменник-детективіст змушений конкурувати не лише з усіма непохованими небіжчиками, але і з легіонами їх живих колег». Автор точно визначає всю складність написання доброго детективу: «Мені здається, що основна складність, яка виникає перед традиційним, або класичним, або детективним романом, побудованим на логіці та аналізі, полягає в тому, що для досягнення хоча б відносної досконалості тут потрібні якості, якими в сукупності рідко володіє одна людина. У незворушного логіка-конструктора зазвичай не виходять живі характери, його діалоги нудні, немає сюжетної динаміки, геть відсутні яскраві, точні деталі. Педант-раціоналіст емоційний, як дошка для креслення. Його учений детектив трудиться в блискучій новенькій лабораторії, але обличчя його героїв неможливо запам’ятати. Ну а людина, яка вміє складати лиху яскраву прозу, ні за що не візьметься за каторжну працю творення залізного алібі».

Прикро, що ніхто, пишучи статтю про детективи, не згадує про Шерлока та Пуаро. Не розповідають, якими ж цінностями керуються інспектор та його помічник. Як важливо бути уважним та проникливим; як важливо бути чуйним і суворим водночас. Мало хто усвідомлює для себе взагалі, що детективи – це найвідточеніші твори. І ніколи не шкодуйте за часом, витраченим на детективи. Не важливо, на чтиво чи фільми. Важливо те, що ви візьмете для себе набагато більше.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: чтение,детективы,книги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.