Ліцензія на злочини: як готують пішок для гри на церковному полі України

16 січня 2019, 22:34
Власник сторінки
0
54

Собору, а також під час надання Томосу ексцесів вдалося уникнути, але зрозуміло, що просто так сидіти, склавши руки і дивитися на все це “Владика Онуфрій і компанія” не будуть. Частково пролити світло

З отриманням Томосу про автокефалію та створенням Православної церкви України Московському патріархату та Кремлю, який стоїть за ним, був нанесений серйозний удар. Так, напередодні та в ході самого об’єднавчого Собору, а також під час надання Томосу ексцесів вдалося уникнути, але зрозуміло, що просто так сидіти, склавши руки і дивитися на все це “Владика Онуфрій і компанія” не будуть. Частково пролити світло на те, як можуть розвиватися події далі намагаються активісти.

Нещодавно в поле уваги автора цих строк потрапила одна ініціатива в Одесі. У грудні минулого року там розпочали зйомки фільму, присвяченого історії релігійного екстремізму в Росії. Художньо-документальна стрічка, одну з головних ролей в якій зіграв відомий своєю антиросійською позицією Анатолій Пашинін, частково спирається на інсайдерський документ — «Підручник патріота Росії зі сприяння органам безпеки у воєнний і передвоєнний особливий період» датований 2014 роком,  який нібито випадково потрапив до авторів фільму.

“На початку 2018 року на пошту громадської організації «Кавальер» (організація протягом кількох років займається боротьбою з релігійним екстремізмом в Одесі — ред.) надійшов лист від незнайомої нам особи, яка вважала, що та інформація, яку він нам передав, може бути нам цікавою. Так само він вказав, що ця інформація була передана не лише нам. Цією інформацією виявився «підручник патріотів». Ми вели переговори близько півроку, які увінчалися тим, що ми зустрілися на нейтральній території в Польщі під час засідання ОБСЄ у Варшаві. І мали можливість записати інтерв'ю з цією людиною” — розповідає режисер фільму, голова громадської ради ГО “Кавальєр” Костянтин Слободянюк.

За його словами, молодик є громадянином Росії і довгий час був пов’язаний з крайньо правими колами в Росії, і навіть став лідером однієї з бойових груп, але коли справа дійшла до необхідності реальних дій, дав задню і втік з РФ. Справа була осінню 2017 року, коли в російський прокат вийшов скандально відомий фільм “Матильда”. Нагадаємо, що стрічка розповідає про позашлюбний зв'язок визнаного в РПЦ святим імператора Миколи ІІ, що викликало обурення як самої РПЦ, так і навколоцерковних структур. В цій ситуації перед групою, яку очолював чоловік, було поставлено завдання підпалити один з кінотеатрів.

 “Він з'явиться у фільмі, обличчя його ми не показуємо, але почути його думки ви зможете в фільмі. Він повідомив нам, що він викладав цей підручник в інтернеті на 10-20 файлообмінниках, але ці підручники були видалені з інтернету. Тобто, інформація була зачищена. У підсумку, ми прийняли рішення познайомити людей з цим підручником у вигляді фільму”, — зазначає Костянтин Слободянюк.

Наскільки достовірно, те, що пропонують автори фільму, ми не беремось оцінювати. Зазначимо лише, що впадає в око нібито навмисна недбалість тих, хто писав цей опус та те, що над ним працювала ціла команда людей, які мають мало спільного між собою. Натомість, наведемо, кілька коментарів експертів, яким ми передали частину “підручника” для аналізу.

Доктор філософських наук, декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету Максим Лепський.

Хотілося б зазначити, що цей підручник писали не вчені і не політтехнологи. Навряд чи його писали і журналісти, тому що є ймовірність, що журналісти все-таки словом володіють і помилки виправляють. Разом з тим, тут видно використання досить серйозних технологій. Зокрема, тут використовується досить глибока метафора футбольних фанатів — але не зі сторони самих фанатів, а з боку, як мені здалося, спецслужб. Чому так? По-перше, спецслужби використовували частину лексики і смислів футбольних фанатів, але не дуже глибоко, відчувається, що це люди, не включені в ситуацію. Ще один дуже важливий момент, в ньому присутні різні смислові, текстуальні і контекстуальні смисли. Наприклад, там є такі архаїзми як держбезпека (відсилка до КДБ), ідеологія держави і так далі. Швидше за все, їх використовувала людина, яка проходила підготовку в Радянському союзі. Я сприймаю це як певний професійний конспект, який досить непогано впливає на мотиваційну сферу. Тут є характерні для спецслужб моменти мобілізації, вербовки і так далі. Тобто навряд чи це розроблено випадково, чи людиною непрофесійною.

Доктор юридичних наук, полковник у відставці Олександр Саінчин.

Що впадає в очі — це «підручник», який при цьому випускається в широке користування, а значить, вони говорять — ви можете цим підручником користуватися всі. Підручник створений для того, щоб «патріоти» прийшли до висновків, що вони повинні зробити для того, щоб мати можливість своїми зусиллями, можливо, і життям, вплинути на те, щоб політика проведена Росією була в повному обсязі реалізована так, як поставлено в завданні. Як на мене, цей документ дійсно відповідає тим діям, які на сьогоднішній момент часу реалізуються в зовнішній політиці РФ.

Екс-заступник голови СБУ, генерал-майор в запасі Віктор Ягун.

Проект, ймовірно, здійснений для того, щоб публікація цього матеріалу дала можливість легалізувати оперативні розробки спецслужб і, таким чином, спробувати їх нейтралізувати. Швидше за все, це продукт саме українського виробництва, але спрямований на РФ і Білорусь. Це демонструє, як українські спецслужби проводять роботу на підрив РФ зсередини — можливо, і з використанням (втемну) опозиції. І це саме те, що повинні робити спецслужби в умовах війни.

Автори фільму усвідомлюють, що їх можуть використовувати “в темну” і тому, намагаються максимально об'єктивно, з залученням великої кількості експертів, підійти до висвітлення того матеріалу, який потрапив їм в руки. 

“Якщо ви уважно поглянете на ті матеріали, які виходять за підручником, на трейлер фільму, то ви побачите, що вони не стосуються когось особисто, це не персональна річ. І у фільмі ми не будемо стверджувати, що цей підручник російський або не російський. Ми розглядаємо цей документ, і ми дамо можливість глядачеві прийти до власних висновків щодо нього, зіставивши ряд фактів, які знаходяться у відкритому доступі. Тому, при такій тактиці з нашого боку, нас використовувати яким би то не було способом просто неможливо”, — відповідає Костянтин Слободянюк.

Безвідносно до того, чи є історія, яку планують розповісти у фільмі, правдивою, чи вигаданою з якоюсь невідомою метою, це ще один привід згадати і про роль УПЦ МП в ході російської агресії на Донбасі, і про фінансування через церковні канали антинатівських акцій протесту, і ще про багато інших дій, що зазіхають на державний суверенітет України. Благо, завдяки організованому українськими хакерами Frolovleaks є достатньо доказів цьому.

Сьогодні ж перший крок з боку Московського патріархату у відповідь на надання ПЦУ автокефалії вже зроблено. 9 грудня Патріарх Кирил виступаючи з проповіддю затавврував всіх, хто бореться за автокефалію тими, що не від бога. Нагадаємо, що відповідно до “Основ соціальної концепції РПЦ”, якщо РПЦ будуть змушувати відійти від віри, церква має право відмовити в покорі.

Фігури вже розставлені шахівниці. Залишилось зробити хід. І не виключено, в цій партії групи, підготовлені за моделлю “підручника патріотів” можуть виступити чудовими пішками.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.