Уроки Бабиного Яру: від імперської політики до геноциду один крок

28 вересня 2017, 23:30
Власник сторінки
кандидат в Президенти
0
86
Уроки Бабиного Яру: від імперської політики до геноциду один крок

29 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли. Імперська ідея всесвітнього панування отримала одне з найстрашніших своїх втілень.

Чи розуміють новітні «реконструктори імперій», що їхній шлях веде до найогидніших злочинів?

Друга світова війна була трагедією людства в неймовірному, небаченому масштабі. Україна та її жителі всіх національностей стали її заручниками, іграшками у руках диктаторів, злочинних режимів. У народній пам’яті роки нацистської окупації стали пеклом, але серед багатьох трагедій тієї доби особливе місце мають розстріли в Бабиному Яру.

У 1941 – 1943 роках Київ пережив не просто окупацію іноземними загарбниками. Тут сталися події, які можна охарактеризувати єдиним терміном – геноцид, умисне знищення людей за національною, релігійною чи іншими ознаками. Саме урочище Бабин Яр стало місцем масових розстрілів німецькими окупантами євреїв, циган, військовополонених, українських націоналістів, просто мирного населення, яке порушило приписи окупантів.

Під час першого розстрілу було вбито більш ніж 750 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, розташованої біля Бабиного Яру. Лише за 29 та 30 вересня 1941 року було розстріляно до 34 000 євреїв. Активістів радянських та націоналістичних організацій страчували поруч, не роблячи різниці між «ворогами рейху».

70 – 100 тисяч осіб. Так історики оцінюють загальну кількість жертв. На Нюрнберзькому процесі міжнародний трибунал визнав події в Бабиному Яру злочином проти людства, що не має терміну давності. Це планетарна катастрофа, яка є важливою частиною історії для всіх народів.

Здавалось би, сьогодні людське життя вважається найвищою цінністю, а загарбання чужих територій отримало міжнародний осуд і визнане злочином. Однак і в ХХІ столітті ми спостерігаємо спробу «реконструкції імперії», і знову вона відбувається на українській землі, забираючи життя тисяч людей. Цинізм у тому, що агресор називає свої дії «антифашистськими», повторюючи фашистські методи впливу і переслідуючи на окупованих територіях людей за національною ознакою.

Сьогодні весь світ повинен не просто згадати жертв тоталітаризму, а й засудити імперські принципи, що породжують людиноненависницькі дії і в підсумку – несуть смерть.

Вічна пам’ять загиблим у Бабиному Яру! І вічна пам’ять тим, хто став жертвою новітньої спроби імперського реваншу!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: політика,Бабин Яр,тоталітаризм,геноцид українців
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.