Запоріжжя очима митців

10 лютого 2017, 18:05
Власник сторінки
журналист
0
100
Запоріжжя очима митців

Мистецтво — саме життя, і воно безсмертне.Оскар Уайльд

Найвідомішим музеєм світу досі залишається Лувр. Там зібрані найвидатніші твори мистецтва всіх часів: таємнича «Джоконда» Леонардо да Вінчі, «Раби» Мікеланджело, «Венера Мілоська» Александра Антиохійського, «Пліт «Медузи» Жеріко та безліч інших полотен і скульптур, які є еталоном для сучасних митців.

 Надихаючись цими шедеврами, художники створюють сучасне мистецтво, щоб запам’ятатися людству та хоч трохи стати схожими на своїх кумирів. Адже немає кращої похвали для художника, як порівняння із геніальним живописцем чи скульптором.

Запорізькі митці не є винятком. Протягом багатьох років у Запорізькому обласному художньому музеї проходять виставки живопису, які заворожують. Варто лише глянути на них один раз – і вже не зможеш не повертатися до таких картин.

Митці з усієї області, та й навіть з інших міст, із задоволенням виставляють свої роботи на загальний огляд. Деякі виставки проходять кожного року. Взимку це «Зимовий пейзаж», «Новорічні свята».

«Зимовий пейзаж» – 46 найкращих картин 26 художників Запоріжжя, починаючи з 1960-х років і до сьогодення, які відобразили  зимову чарівність.

«На виставці представлені в основному пейзажі. Їх можна поділити на дві групи - це графічні застиглі, холодні пейзажі з обмеженою кольоровою гамою і яскраві, сонячні, наповнені неймовірною кількістю фарб. Але, крім пейзажів, є тут і натюрморти. Адже вони також здатні передати зимову атмосферу. Зима хоч і яскрава, красива, але холодна, проте, якщо після довгої прогулянки повернутися додому, можна потрапити в тепло і затишок», – розповідає директор художнього музею Інга Янкович.

Кожен художник представив своє бачення зими, будь то «Міський пейзаж» (1992) Володимира Коробова з мрякою і брудом, або «Зима на Старому Дніпрі» (1990) Віктора Герценока, де природний пейзаж наповнений спокоєм і тишею. Також хотілося б відзначити твір Владлена Дубініна «Взимку в парку» (1961), де художник зобразив власну дружину, яка сидить на блакитний лавці. Картина дуже умиротворена і цим звертає на себе увагу.

«Новорічні свята» – ще одна виставка, яка проходить кожен рік у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї в період з грудня до лютого.

 На виставці представлені радянські іграшки 1960-х років, церковна атрибутика, листівки та новорічні костюми часів СРСР, фотографії 1990-х років та ікони Святих. Найдавніша – ікона 19 століття. За словами доглядачки музею, виставка має особливу популярність серед дітей, які із захопленням дивляться на старі новорічні іграшки, старші навіть за їхніх батьків.

Безперечно, окрім звичних нам музеїв, у місті є також багато картинних галерей, як наприклад, «Афіна Галерея». Окрім традиційних художніх виставок, галерея проводить виставки-продажі. Як у 2016 році – «Натхнення життям». Усі картини були створені людьми з обмеженими можливостями. Усього представлено 92 роботи, над якими працювали 28 авторів. Метою виставки було показати, що мистецтво може творити кожен і, звичайно ж, допомогти самим авторам робіт.

Тож, щоб насолоджуватися мистецтвом, не потрібно їхати до Парижа. Можна просто завітати до музею та підтримати своїх земляків.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: мистецтво,живопис,Запоріжжя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.