Маски ожили в музеї!

18 грудня 2016, 19:11
Власник сторінки
журналіст
0
13

Унікальні карнавальні маски, сотні дивовижних новорічних іграшок та казкові малюнки учнів дитячої художньої школи №2. Усе це пропонує побачити відвідувачам Дніпропетровський Національний історичний му


Унікальні карнавальні маски, сотні дивовижних новорічних іграшок та казкові малюнки учнів дитячої художньої школи №2. Усе це пропонує побачити відвідувачам Дніпропетровський Національний історичний музей імені Яворницького на чарівній виставці «Новорічний карнавал»

Таємниче свято

Церемонія відкриття виставки перетворилася на справжнє казкове свято! При вході кожному відвідувачу працівники музею дарували карнавальну маску, тож можна було одразу її одягти й відчути себе на балі.

У залі гостей зустрічав  Новий рік: вбрана ялиночка, ялинкові прикраси з колекції Дніпропетровського національного історичного музею, дитячі малюнки на тему новорічного карнавалу, виконані учнями Дніпропетровської дитячої художньої школи №2. Додали казковості й музичні твори «Щедрик» та «Ніч така місячна», які майстерно виконали під час заходу учні музичної школи № 10 м Дніпра.

Та все ж головними на цьому дійстві були десятки карнавальних масок різних країн і часів, що таємниче сяяли у вітринах новорічної виставки. Як хотілося торкнутися їх рукою, приміряти містичні образи на себе! Унікальну колекцію масок, що стала справжньою родзинкою музейної новоорної виставки, надала музею приватний колекціонер, мешканка Дніпра, педагог, музикант і композитор, Лілія Бігеєва. Жінка усе життя збирає маски, поповнює колекцію, яку почали збирати ще її батьки. Загалом на виставці представлена 51 маска з колекції пані Лілії, вони виготовлені: з пап'є-маше, картону, оксамиту, пластики.

Бабуся-корябушка

Кожна маска – унікальна, має свою історію. Є витвори сталінських часів, випущені у Вільнюсі, у Свердловську, з інших містах колишнього радянського союзу.

Найстарша маска – «Бабуся-корябушка».

«Так звали ми цю маску в дитинстві» - згадує з теплотою Лілія Іскандерівна, додає: «Та вона не дуже проста для носіння, важка - зроблена з пап'є-маше! Пам'ятаю, як в одне зі свят маску бабусі випало надягти моєму братові, який повинен був привітати всіх наших гостей в ній. Й сталося диво, брат змінився: старечим голосом виголосив тост. До цього я ніколи не підозрювала в брата такого таланту перевтілення! Ось що з ним зробила наша «корябушка»- усміхається колекціонер та запрошує усіх українців заради розваги та підняття настрою, використовувати карнавальні маски а також готувати їх власноруч.

Виставка діятиме до 31 січня наступного року тож усі бажаючі зможуть ознайомитися з нею та взяти участь у екскурсії, що присвячена традиціям нового року!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.