«Україна в портретах» Галини Константюк

20 листопада 2016, 17:32
Власник сторінки
арт-критик, куратор, искусствовед и журналист
0
60
«Україна в портретах» Галини Константюк
Художниця Галина Константюк

18 листопада цього року у виставкових залах столичного Будинку художників Національної спілки художників відкрилася виставка львівської художниці Галина Константюк «Україна в портретах».

18 листопада цього року у виставкових залах столичного Будинку художників Національної спілки художників відкрилася виставка львівської художниці Галина Константюк «Україна в портретах». У двох великих залах перед глядачем розгорнулася низка своєрідних нових українських парсун. За кожним портретом – не просто образ, а відчуття та переживання мисткині, її прагнення вдосконалити і гармонізувати світ власною живописною мовою.
Галина Константюк підійшла до своїх нинішніх пошуків звивистим і непростим шляхом. Її освіта, а це – Львівський державний коледж декоративного й ужиткового мистецтва ім. І. Труша та Львівська Національна академія мистецтв сприяли становленню мислення, світогляду та майстерності мисткині. Втім, спочатку Галина спробувала свої сили, як дизайнер одягу і працювала у відомого модельєра Оксани Караванської. Але бажання йти своїм власним шляхом і створювати живописи було непереможним. 
Образ жінки – домінуючий у творчості Галини Константюк. Сумні чи зажурені, радісні чи романтичні – кожен із них привертає увагу яскравою, притаманною львівській школі живопису, декоративністю. Тільки іноді «чарівниці» Галини Константюк дивляться просто на глядача – переважно вони самозаглиблені, а їхній погляд зведений до небес. Лялькова виразність кожного портрету суттєво підсилюється деталями, яких у портретах багато. Відчувається, що художниця ретельно продумує і промальовує одяг, прикраси та предмети, які оточують героїню. І в цих деталях немає дрібниць, швидше, в них знаходяться ключі до розуміння образу. Також невелика підказка міститься  у назві твору, але решту роздумів мисткиня залишає на розсуд глядача. «Все, що я хочу сказати світу – у моїх картинах. Глядач може фантазувати, домислювати та розуміти з огляду на те, як він відчуває портрет», – розповіла Галина. А те, що за кожною роботою стоїть окрема історія, жартівлива чи романтична розповідь – не викликає сумнівів. Художниця не приховує, що знаходить своїх героїнь і героїв всюди, іноді просто на вулиці може впасти у око якась панянка і потім вирине несподівано у якійсь із картин Галини. «Може навіть після нашого відкриття я відразу почну працювати», – посміхається мисткиня.  І, хто знає, може потім багато хто впізнає себе у її картинах?
Спрямованість кожного портрету – на позитив і гармонію. Саме тому, потрапляючи до зали відвідувачі стишують ходу, зупиняються. Картини Галини Константюк нікого не залишають байдужими, адже сповнені доброю, ніжною енергетикою і неначе провокують по співбесіди. Мабуть, із такими картинами дуже затишно жити, як із гарними приятелями із ними можна розмовляти, ділитися думками і спогадами. І немає різниці, кого ми бачимо перед собою – витончену шляхтянку чи колоритну, пухку україночку – кожна із них, як гарна подруга, зможе прийти на допомогу, відірвати від швидкоплинності нашого непростого часу  і занурити у казкову оазу, в якій панує мир і злагода, любов і щирі почуття. І саме такою бачить  Україну мила і привітна львівська художниця Галина Константюк. Саме такою Україна постає у портретній галереї яскравих і самобутніх образів, які здатні хоч на якийсь час повернути нас у дитинство та подарувати посмішку, тепло та відчуття щастя. 
Виставка «Україна в портретах» триватиме до 27 листопада. Вхід – вільний. Адреса: Київ, ЦБХ, 3-й поверх, вул. Січових стрільців,1-5
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: выставка,портрет,украинский художник
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.