Де живе добро та де живе жорстокість

27 листопада 2015, 16:22
Власник сторінки
журналист
0
536

"Поверніть людям доброту!"

З покон віків існує багато визначень доброти і жорстокості. Ще з дитинства, нас батьки  навчають тому, що бути добрим це найкраща риса для людини, а жорстокість це погано. Ніхто не народжуеться жорстокою чи доброю людиною, цих рис ми набуваемо з віком, з вчинками інших людей до нас та з вихованням, яке дають нам наші батьки. 


 Складові добра:
· доброзичливість — щире бажання людям добра, приязне  ставлення до людей, прихильність до них;
· людяність — співчутливе, зацікавлене ставлення до інших;
· чесність — відверта, щира поведінка з людьми;
· сміливість — здатність переборювати труднощі;
· ввічливість — дотримання добрих манер, вихованість,  люб’язність. Уважність у поводженні з іншими людьми.


 Компоненти зла:
· боягузтво — пасування перед труднощами;
· грубість — некультурна, неввічлива поведінка;
· егоїзм — себелюбство, нехтування інтересами інших   людей        заради задоволення власних забаганок;
· злість — недобре, сповнене злоби ставлення до інших;
· зазнайство — вияв зверхності, зневажливе ставлення до інших;
· скупість — надмірна ощадливість, що викликає осуд


Тобто, можна зробити висновок, що доброта та жорстокість живуть пліч-о-пліч зароджуючи певну гармонію, адже без доброти не буває жорстокості та навпаки. 
А на запитання: "Де ж вони живуть?" , відповідь проста - у нас самих, у кожному  з нас. 
Наші вчинки є домівкою цих двох сестер і ми самі обираємо найбільш привабливий варіант
Існує така історія: "У мудреця запитали: "Хто  перемагає: доброта чи жорстокість?" І тоді він відповів , що у кожній людині є два вовки. Один символізує зло, жорстокість, ненависть, егоїзм, брехню. А інший доброту,  кохання, гармонію,  правду, щиристь і відданість. І вони постійно б'ються один з одним. А перемагає з них той кого годують."
Поступитися місцем людині похилого віку, жінці з пакунками або дитині, нагодувати голодного, посміхнутися прохожій людині, підказати дорогу, пригостити чаем, ось це є доброта, такі, якщо замислитися, звичайнісінькі речі, які не так важко здійснювати кожного дня. Та не треба забувати про іншу сторону медалі: поганий настрій, образа, невихованість та сама жорстокість, яка породжує жорстокість у наших серцях. 
 Байдужа людина може пройти повз людину, котра потрапила в біду. Пам’ятаймо, жорстоким своє серце зробити легко, лише варто декілька разів зробити зло, а далі це стає звичкою. Люди з жорстоким серцем здатні на злочин. Вони, не вагаючись, вбивають, грабують. Але будь-який злочин карається. Рано чи пізно жорстоку людину карають за її злочини.
         А тепер поміркуймо, кому краще у світі жити: доброму чи злому?  Добра людина може досягти вершин у своєму житті, якщо тільки цього захоче. А зла? Вона обов’язково зробить щось таке, за що буде покарана. Чи досягне ця людина успіхів?  Щоб ваше серце було добрим, а не жорстоким - не чиніть зла. Допоможіть, чим зможете, і не проходьте повз нужденного. І немає різниці – людина це чи тварина, всі ми хочемо тепла і ласки, любові й захисту. 
Поспішайте творити добро, вчіться співчувати. Не намагайтеся комусь зробити зло, причинити біль, тому що за це рано чи пізно ви будете покарані. Колись ви також можете опинитись у скрутній ситуації, і вам ніхто не подасть руки. Пам’ятайте! Як ви ставитесь до цього світу, таким боком і світ до вас повернеться. 


Не всяка стежечка без спориша, не в кожної людини добра душа.
Народне прислів’я
 
Головним завданням людини у будь-якій діяльності — бути людиною.
В. Белінський

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.