Київський "Меморіал"

30 квітня 2015, 01:18
Власник сторінки
0
12

Не забудемо

Українське добровільне культурно-просвітницьке правозахисне благодійне товариство «Меморіал» імені Василя Стуса займається збереженням пам'яті стосовно політичних репресій у УРСР у XX сторіччі та правозахисною діяльністю. Основними напрямками діяльності Київського "Меморіалу" є дослідницький і просвітницький.

Засновники — творчі спілки, редакції журналів, Інститут літератури АН України, митці, науковці, студентська молодь, активісти демократичного руху.

Основні завдання: громадське розслідування масових репресій, сприяння розслідуванню фактів порушення законності, увічнення пам'яті жертв репресій, моральне оздоровлення суспільства.

Попри переслідування, залякування і моральний тиск через офіційну пресу, «Меморіал» організовував мітинги, демонстрації, вів агітацію за демократичних кандидатів на перших демократичних виборах. Завдяки наполегливості членів «Меморіалу» та проведених ним депутатів 17 квітня 1991 Верховна Рада УРСР прийняла Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні».

Київське відділення «Меморіалу» (голова Роман Круцик) розробило експозицію «Забуттю не підлягає. Хроніка комуністичної інквізиції в Україні. 1917–1991», у тому числі електронний варіант, кількома мовами. З 2005 р. «Меморіал» бере участь у створенні Українського Інституту національної пам'яті.

Київська міська організація Всеукраїнського Товариства "Меморіал" ім.В.Стуса є однією з найдієвіших громадських організацій столиці. Членами "Меморіалу" є професори, пенсіонери, студенти, робітники і службовці, журналісти і інженери, політичні і громадські діячі.

В бібліотеці Товариства є близько двох сотень книжок на репресивну тематику та раритетних книг, виданих в діаспорі в рамках спроб протидіяти більшовицьким репресіям в Україні. Київський "Меморіал" зібрав відеотеку з більше як ста найменувань документальних стрічок та художніх фільмів на історичну тематику досліджуваного періоду.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.