Опозиційний рух

21 грудня 2014, 15:41
Власник сторінки
Студентка Інституту Журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка
0
145

Репресії проти інтелігенції

Наступ консерваторів і цілковите припинення кампанії десталінізації з приходом до влади Л. Брежнєва викликали протест у шістдесятників. Щоб «заспокоїти» тих, хто насмілився протестувати, П. Шелест санкціонував заплановані КДБ арешти.

Арешти проводилися у серпні й вересні 1965 р. в Києві і в західних областях. Преса про них не повідомляла. Політичні звинувачення заарештованим не висували.

4 вересня 1965 р. в новому київському кінотеатрі «Україна» мав відбутися прем’єрний показ фільму С. Параджанова «Тіні забутих предків». Замість вступного слова про фільм І.Дзюба звернувся до аудиторії з повідомленням про те, що в республіці здійснюються таємні арешти. Зі своїх місць встали Ю.Бадзьо, В. Стус і В. Чорновіл, які підтримали Дзюбу. Виникло заворушення, припинене зусиллями перевдягнутих співробітників КДБ. Подія дістала широкий розголос за кордоном. Адже це був перший у СРСР відкритий і колективний політичний протест за весь післясталінський період.

 

 
                                                         Сергій Параджанов 

П.Шелест не побажав загострювати ситуацію, тому що це переконливо засвідчило ю появу в країні політичної опозиції. Виступ молоді було кваліфіковано як «політичне хуліганство» або навіть ще ліберальніше: «антигромадський вчинок». Це дозволяло обмежитися мінімумом санкцій.    І. Дзюбу звільнили з роботи у видавництві «Молода гвардія», В.Стуса відрахували з аспірантури в Інституті літератури АН УРСР і викинули з гуртожитку.

Василь Стус

Після цього на захист заарештованих дисидентів стали відомі в Україні люди. У листопаді 1965 р. вони надіслали лист-петицію в ЦК КПУ. Серед тих,  хто її підписав, біли всесвітньо відомі представники української інтелігенції – авіаконструктор О.Антонов, поети І.Драч і Л.Костенко, композитори  Г. і П. Майбороди, кінорежисер С.Параджанов.

Зброєю багатьох дисидентів ц боротьбі з владою став самвидав – підпільно розмножувані й поширювані твори. Найбільш знаним зразком самвидаву став памфлет І.Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Деструктивна національна політика подавалася в памфлеті як сталінський великодержавницький курс, що не мав нічого спільного з урочисто декларованими настановами партії.

Іван Дзюба

Праця І.Дзюби почала швидко поширюватися в самвидаві. Великий рукопис (двісті сторінок типографського тексту) розмножували на друкарських машинках, фотографували і навіть переписували.

Сам П.Шелест, як розповідали, використовував памфлет І.Дзюби у полеміці з іншими членами політбюро ЦК КПРС з національного питання.

У 1968 р. українське видавництво «Сучасність» у Мюнхені опублікувало твір окремою книгою. Потім книга було перекладена на інші мови і видана в ряді країн.

Після появи її на Заході І.Дзюбі запропонували заявити в пресі, що він засуджує публікацію, здійснену без його згоди. Коли Дзюба відмовився, колеги по ремеслу почали поливати молодого критика брудом. Однак цькували нерішуче, без натхнення, тому що з вершин влади не надходили конкретні вказівки. Не вершинах відбувалася своя боротьба: за вказівкою Брежнєва почалися атаки на П.Шелеста за «націоналістичні перегини».

Рятуючи себе, Шелест ініціював новий наступ на інтелігенцію. З 1972 року розгорнулася чистку від інакодумців у інститутах АН УРСР, вишах, видавництвах, творчих спілках. У лютому цього року політбюро ЦК КПУ прийняло спеціальну постанову щодо книги «Інтернаціоналізм чи русифікація?». Автора демагогічно звинуватили у намірах «послабити дружбу, розпалити недовір’я і ворожнечу між українським і російським народами.» 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.