Релігійне життя сучасної України

16 грудня 2014, 10:49
Власник сторінки
0
11

Релігійне життя сучасної України

Релігійне життя в Україні характеризується надзвичайною інтенсивністю і водночас конфліктністю. Головною його рисою було стрімке зростання різноманітних конфесій, течій і релігійних напрямків.

Ті, хто регулярно відправляє релігійні обряди , становлять близько третини населення України. За рівнем релігійності громадяни України посідають п’яте місце в Європі (попереду Кіпр, Польща, Словаччина і Португалія). Найбільга на пострадянському просторі релігійна мережа включає, за даними 2009 р., 22 тис. релігійних громад, 432 монастирі, 196 духовних навчальних закладів, майже 13 тис. недільних шкіл. Для богослужінь використовується понад 22 тис. культових та пристосованих під молитовні цілі споруд.

Панівною релігією є християнство. 9% віруючих відносить себе до різних християнських конфесій – православних, католицьких,греко-католицьких, протестантських. Найбільшу частку віруючих (39 %) становлять православні трьох конфесій: Московського патріархату, Київського патріархату і УАПЦ.

В українській православній церкві Московського патріархату – 9,5 тис. громад. Українська православна церква Київського патріархату налічує понад 3 тис. громад. В Українській автокефальній православній церкві – понад 1 тис. парафій. Протягом двох останніх десятиліть між православними конфесіями точиться боротьба за лідерство, сфери впливу, церковне майно.

Українська греко-католицька церква за 90-ті роки повністю відновила довоєнну чисельність парафій – понад 3,3 тис. У 1996 році Папа Римський Іван-Павло ІІ задовольнив прохання греко-католиків і поширив юрисдикцію глави УГКЦ (з 2001 р. ним є кардинал Л. Гузар) на територію всієї України. Засновано Києво-Вишгородський екзархат з єпископською кафедрою у Вишгороді.

Активно діє в Україні римо-католицька церква (РКЦ), підпорядкована польській католицькій церкві. У її складі – близько 800 парафій, переважно в західних областях.

Боротьба між конфесіями всередині православ’я і між православними та католиками не додає авторитету ієрархам. Унаслідок цього стихійний потяг мас до релігії реалізується в основному поза рамками традиційного для українського народу православ’я.

У липні-серпні 2009 р. новий патріарх Московський і всея Русі Кирилл побував в Україні з десятиденним візитом. У січні 2010 р. він знову прибув в Україну, щоб взяти участь в інаугурації новообраного президента В. Януковича. Візити патріарха викликали великий резонанс в українському суспільстві, як правило – позитивний. Тим не менш, українці були і залишаються полі конфесійним народом. Майбутнє українського суспільства – у релігійному плюралізмі, у мирному співіснуванні різних віросповідань.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Історія України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.