Зустріч з Дмитром Павличком

30 листопада 2014, 16:43
Власник сторінки
0
104
Зустріч з Дмитром Павличком

Творець української історії

19 листопада 2014 року в Інституті журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася зустріч студентів з видатним українським поетом та громадсько-політичним діячем Дмитром Павличком.

Зустріч розпочалася вступним словом поета, що напряму стосувалося нашої майбутньої діяльності як журналістів. Дмитро Павличко закцентував увагу на тому, що професія журналіста, перш за все, вимагає домінування над іншими сферами суспільства, насамперед,  досконалим знанням того, про що журналіст говорить.

Продовжилася зустріч розповіддю поета про себе та своє життя. Народився Дмитро Васильович Павличко 28 вересня 1929 р. на Івано-Франківщині в селянській родині. З 1937 року навчався в польській школі. У 1948 р.  вступив до Львівського університету, з 1953 р. навчався в аспірантурі, але невдовзі залишив наукову роботу. Як письменник і як людина поет формувався під впливом мови. Українська мова була для поета великою цінністю, а її розвиток – невідємною частиною життя. Саме тому навчання в польській школі, де українська мова та нація не визнавалася, стало сумною сторінкою в житті письменника.

Біографія  Дмитра  Павличка тісно переплітається з історичними подіями, що відбувалися на теренах України, починаючи з 30-х років. Студенти захоплено слухали розповідь поета про його життєвий шлях як суспільно-політичного діяча, що своєю діяльністю виборював  право української мови та культури на існування. Життя письменника був нелегким і тернистим, але перепони і негаразди не зламали його сильний український дух.

Незважаючи на те, що студенти мали певне уявлення щодо історичних подій в Україні, почути, як все відбувалося від людини, чиє життя пройшло у вирі цих подій, було справді важливо для кожного з нас. Розповідь Дмитра Павличка змусила кожного замислитися над проблемою української мови та народності, та відкрила очі на певні історичні моменти. З неї ми дізналися такі нюанси історичних подій, які неможливо віднайти в жодних підручниках з історії, що зробило цю зустріч неоціненно важливою для кожного студента.

Ця зустріч стала можливістю відкрити для себе Дмитра Павличка не тільки як видатного поета, але і як людину, що стала творцем історії України, доклала багато зусиль для створення незалежної української держави. Неможливо не згадати, що письменник є автором самої назви Акта проголошення незалежності України та його редактором. Саме Дмитро Павличко вніс цей документ до Верховної Ради, що стало величезним кроком вперед на шляху становлення незалежної України.

Однією з тем зустрічі стали буремні події останнього часу в Україні. Дуже важко сприймається той факт, що після тривалих зусиль та довгоочікуваного здобуття незалежності, після 23 років мирного та самостійного життя наша країна знову стає об’єктом загарбання. І неможливо заперечувати той факт, що на теренах України знову ведеться війна за збереження цілісності країни.  Письменник наголошує на тому, що ми повинні боротися за свою незалежність і боротьба ця буде складною, бо ми маємо справу з дуже сильним ворогом. Однак прикладом власної життєвої діяльності поет доводить те, що бажання мати свою незалежну державу подолає усі перешкоди на шляху до цієї незалежності.

Наша країна – це єдине ціле, і ми повинні зберігати незламність духу, адже доля України – в наших руках.  Аналізуючи розповідь Дмитра Павличка, ми ще більше впевнюємося в тому, що не можна опускати руки, треба боротися і захищати рідну землю від загарбників.

Зустріч з письменником дала можливість кожному з нас переосмислити всі останні події, та, певним чином, сколихнула нашу свідомість як громадян України.  Відчувається, що слова поета сповнені переживань за долю рідної мови та України. Вони надихають, закликають та пробуджують дух патріотизму.

Для мене ця зустріч стала важливої подією, адже я вважаю, що Дмитро Павличко – це людина з великої літери. Його досягнення дуже важко переоцінити, адже він зробив величезний внесок як у розвиток української мови та літератури,  так  і  у процес становлення нашої держави. Дуже важливо цінувати здобутки письменника на терені культури, адже поезія – це філософські, благородні думки. Все минає, все змінюється, а поезія залишається, виховуючи покоління за поколінням.

Енергійність та активна життєва позиція Дмитра Васильовича — яскравий приклад небайдужості українця до тих подій, які нині відбуваються на теренах України. Це приклад українця, який творить історію та надихає всіх до змін на краще в нашій державі.

Дмитро Павличко - це  людина, що має безцінний життєвий досвід та ділиться ним з молодшими поколіннями, за що я безмежно вдячна! Саме до таких людей як Дмитро Павличко потрібно прислухатися, з них потрібно брати приклад.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.