Суспільно-політичний і економічний устрій Київської Русі

15 жовтня 2014, 12:08
Власник сторінки
0
533
Суспільно-політичний і економічний устрій Київської Русі

Незважаючи на те, що Київська Русь була величною ранньосередньовічною державою, Київська імперія, як і будь яка інша, була історично приречена на розпад. На її уламках постали нові політичні утворення

На чолі Київської держави стояв монарх – князь Київський, володар руських земель, в руках якого була повністю сконцентрована вся влада. Згідно з монархічною формою державного правління, вона передавалася спадково. Князь походив із роду Рюриковичів, був головнокомандуючим війська, політичним правителем і верховним суддею. Так як основною політичною одиницею у східних слов’ян до приходу варягів було плем’я, спочатку князь був воєначальником племен, а тільки згодом – вже главою держави, який здійснював владу, спираючись на дружину. Старійшини ж були панівними постатями політичного життя – вони вирішували важливі питання шляхом спільної згоди. Обнесені частоколом племінні поселення були центрами локальної політичної влади.

            З приходом київських князів розпочалася монополізація влади, хоча і не в однаковій мірі. Цю владу князі ділили з дружинниками, як і значну кількість своєї поживи. Характерно, що перший час турботою князя було задоволення потреб власних дружинників, аби вони не перейшли до суперника. Вони виконували дві функції одночасно: служили у його війську і були найближчими радниками. Дружина жила при князівському дворі: перший час вона складалась із варягів, а тільки потім – із слов’ян. Вищих дружинників, яких називали боярами, набирали з кращих місцевих жителів і з людей, які проявили себе впродовж воєнних дій. Бояри мали деякі привілеї перед простим людом, вони не становили замкнуту групу, інколи до них могли переходити священики і навіть селяни; всі разом вони становили боярську раду. Нарівні з нею одним з найважливіших механізмів влади були народні збори – віче. Ці інституції були проявами відповідних тенденцій у політичному устрої Києва. Правосуддя чинив або сам князь, або назначені згідно «Руській правді» судді – з висоти cучасних наукових суджень можна напевно стверджувати, що поєднання стількох функцій княжою владою було ознакою дещо примітивної управлінської системи.

            Після запровадження християнства на Русі князь заручився підтримкою церкви і ідеологічною виправданістю обійманої посади. Ближче до кінця ХІ ст. внаслідок політичної роздробленості і згасаючої централізованості влади, Київська Русь поступово перетворюються на федеративну монархію. Найважливішими, в політичному сенсі, містами становились ті, які розташовувались на крупних торгівельних шляхах –одним з таких міст був Київ. В столиці, взагалі, окрім привілейованих верств населення, ремісників і селян, постійно мешкали іноземні купці. Соціальному устрою Русі була характерна динамічність – холоп, наприклад, міг стати купцем, а боярин, покараний за певний злочин, міг стати смердом. Смерди (вільні селяни-общинники), до речі, були найчисельнішим соціальним станом. До слова, суспільно-політичний і економічний розвиток Київської Русі спирався саме на сільське господарство – потужний фундамент могутності держави. Адже в економіці панувало натуральне господарство, при якому все необхідне виробляється для внутрішнього вжитку, а не продажу на ринок.

            Заморська торгівля з Візантійською імперією Грецьким шляхом (шлях із варягів у греки) стала початком і основою економічної системи Київської Русі. Саме тому першою формальною угодою, укладеною Київською владою, став договір Олега з Візантією в 911 р., який створював комфортний торгівельний клімат для руських купців у Константинополі. Але згодом, після поступового послаблення міста і занепаду відносин з Київською Руссю, дедалі більшого значення і розвитку набувала торгівля з Західною Європою.

            Основним заняттям русичів було рільництво. Землеробство, вирощування культур і саме хліборобство поколіннями годували слов’ян і були для них ледь не єдиним джерелом прибутку та їжі. Внутрішня торгівля Київської Русі являла собою обмін ремісничих виробів на сільськогосподарську продукцію. Також, з часом розвивалася і складнішала система оподаткування, яка включала в себе всі господарства та називалася «дим» або «соха». Іншими джерелами державних доходів були штрафи, плата за судочинство і мито на торгівлю. Штрафи займали особливу роль у функціонуванні даної системи, так як у Київській Русі навіть за тяжкі злочини передбачались відповідні грошові виплати, їм надавалась перевага перед смертною карою в якості покарання.

            Першими власними грошима в Київській Русі були срібники. Златники та гривні (які являли собою невеликий злиток срібла) з’являються у Х-ХІ ст. Іноземні ж гроші потрапляли в державу торгівельними шляхами, зокрема, завдяки походам на Балканський півострів. Взагалі, можна сказати що економіка Київської Русі була доволі розвиненою і зазнала періоду найбільшого розквіту за часів правління князя Володимира. 

            Відомо, що історія не знає слова «якби», але все ж таки, в рамках історичної статті можна умовно припустити альтернативний розвиток подій і уявити – як могло все скластися, якби нерозумні діти Мономаха дослухались би до заповідей свого батька і не влаштували міжусобиць? Чи зберіг би Київ свою політичну та економічну могутність? Відповідь однозначна ­– «ні». Адже процес децентралізації влади, роздрібненості країни, зростання потреб і самоврядування місцевих феодалів є процес цілком прогнозований, невідворотній і в певній мірі прогресивний. Ніщо не зупинило би суспільного поступу, а перипетії боротьби лише послугували каталізатором історичного процесу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.