Козацька символіка

14 жовтня 2014, 23:55
Власник сторінки
0
171
Козацька символіка

14 жовтня - День козацтва. Як козаки впливали на українську державність та яка одна з головних ознак, що підтверджує її існування?

За вікном жовтень, а це означає,  що на нас чекає безліч заходів, визначних подій та свят. Одним з таких є саме 14 жовтня - свято Покрови Пресвятої Богородиці. Мало хто знає,  але також саме в цей день ми святкуємо день козацтва. Це визначна подія у житті кожного свідомого українця, адже козацтво – це та рушійна сила, яка активно впливала на історію України в XVII – XVIII століттях. Воно було не лише фундаментом відродження української державності, а й самобутнім та неповторним  явищем. Козаки вибудували національну державність, піднесли народний дух, уславили Україну та зробили її знаною в усьому світі.

Козацтво виникло у тяжкий період для українського народу, адже в той час була втрачена державність, а землі захоплені іноземними державами. Це нагадує наше сьогодення, коли Україна переживає вирішальні часи для своєї незалежності. Тож нам потрібно погортати деякі сторінки своєї історії, тому що там є чому повчитися сучасним українцям. Завдяки зусиллям козаків, їх мужністю та хоробрістю все ж вдалося збудувати козацьку державу. Перед нами постає добре упорядкований державний апарат, важливим складником ідеології якого є символіка. Отже, давайте це питання розглянемо ближче.

Всі атрибути влади у козаків, військові знаки та регалії, які використовувались старшинами, називають клейнодами. До них належали – корогва, бунчук, булава, печатка з гербом,  пірначі, литаври, значки, палиці, тощо.

Корогва -прапор вважалася однією з головних клейнод гетьмана та і всього Війська Запорізького. Їх шили з дорогих тканин, зображували та оздоблювали золотом образи усіх святих, найчастіше - заступницю козацтва Покрову Пресвятої Богородиці Діви Марії. Прапори частіше бували блакитного, жовтого, червоного, чорного, жовто – блакитного, білого  та малинового кольорів.

Важливе місце посідав герб. Він був як і у Війська Запорізького, так і особистим у гетьмана та козацької старшини. На ньому зображували величного козака, озброєного мушкетом та шаблею при лівому боці. Герб можна було зустріти всюди: на головних печатках Війська Запорізького та Гетьманщини, на прапорах, портретах, іконах, у рукописах, друкованих виданнях тощо.

Далі розглянемо булаву. Цей клейнод був найважливішою ознакою влади кошового отамана. Це була така собі палиця з горіхового дерева, завдовжки 50 – 70 см, на кінці була завжди посріблена або позолочена. Вона завжди розкішно оздоблювалася, тому її тримали на самому видному місці.

Бунчук – це ще один атрибут влади, який виглядав як держак із  золотою кулею, під якою було підвішене кінське волосся.

Судді мали свій символ влади. Це печатки, якими скріплювали всі документи Війська Запорізького, видані універсали, дипломатичне листування. На печатці можна розпізнати той самий козацький герб – зображення козака з мушкетом та шаблею.

Особливим клейнодом був пірнач. Цей вид зброї був поширений не лише серед козаків, а також використовувався у середньовічній Європі та навіть Близькому Сході. Це була своєрідна палиця довжиною півметра з литою кулеподібною головкою, до якої кріпилися декілька десятків металевих пластинок різної форми.

За допомогою литавр довбуші усіх козаків скликували на Січову Раду, та супроводжували їх в походах. Литаври – це ударний музичний інструмент, який складався з двох котлів, натягнутих шкірою.

Військовий писар мав свій атрибут – каламар. Це спеціальна чорнильниця різноманітних форм з розписами мистецьких умільців.

Також важливе місце в системі козацької символіки посідала зброя. Шаблі, мечі, лук, рушниці – все це є невід’ємною частиною самобутньої культури та козацької спадщини.

Отже, можна зробити висновок, що кожна з козацьких клейнод унікальна, адже мала своє призначення, символізувала певну гілку влади на Запорозькій Січі. Козацька символіка – це одна з найголовніших ознак держави. Це своєрідне свідчення боротьби за самовизначення та взагалі за самостійність української землі. 14 жовтня нагадує нам, що ми предки славних козаків, у серцях яких жага до свободи. Ми самостійний незалежний народ, зі своєю історією та власним світобаченням. То що ж нам заважає в боротьбі за незалежність?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: козацтво
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.