Пурпурові вітрила – символ непохитної віри

16 липня 2014, 18:51
Власник сторінки
журналіст
0
2353
Пурпурові вітрила – символ непохитної віри

Цьогорічне завершення театрального сезону в Криворізькому академічному театрі музично-пластичних мистецтв «Академія Руху» почалося з вшанування хвилиною мовчання загиблих українських воїнів у збитому літаку над Луганськом ІЛ-76. А потім, стримуючи особисті емоції, «академіки» уже вкотре змусили глядача повірити у силу всеперемагаючої мрії разом з героями пластичної феєрії «Пурпурові вітрила», режисер-постановник директор театру, художній керівник, заслужений діяч мистецтв України, почесний громадянин міста Кривого Рогу Олександр БЄЛЬСЬКИЙ.

Мабуть, не знайдеться на світі людини, яка б хоч на годину не бажала зупинити шалений перебіг часу, та поринути у казковий світ майже реальної історії про чисті, світлі почуття. Саме тому от уже 19 років поспіль  академічний театр «Академія Руху» відкриває і завершує кожний театральний сезон пластичною казкою-феєрією «Пурпурові вітрила» за однойменним твором О.Гріна.

- Цей театральний рік видався важким, але досить-таки успішним, - розповідає художній керівник театру Олександр Бєльський. - Ми випустили чотири вистави: «Пер Гюнт», «Мауглі», «І мертвим, і живим, і ненародженим…», «Щоб пам’ятали…». Це було досить складно, адже до колективу театру влилася творча молодь. Вони закінчують перший курс, та вже розуміють, що театр - це спосіб життя, який сприйняти може не кожен. Це велике випробування долі людини. Треба бути носієм етичних норм, намагатися підіймати загальний рівень культури суспільства.

Театр «Академія Руху» у цьому сезоні отримав Гран-прі театрального фестивалю Придніпров’я «Січеславна-2014» за виставу «Пер Гюнт». На кращу чоловічу роль у постановці номінований Сергій БЄЛЬСЬКИЙ (Пер Гюнт); на кращу жіночу роль – Вікторія ІВАСІХ (Оссе) та Руслана БОБЬОР (Сольвєйг); Вікторія ІВАСІХ також номінована за краще виконання ролі Багіри у виставі «Мауглі»;  Олександр Бєльський номінований на звання кращого директора театру.

На Херсонському XVI Міжнародному театральному фестивалі «академіки» отримали диплом у номінації «Самобутність візуального втілення поезії Т.Шевченка» за виставу «І мертвим, і живим, і ненародженим…».

- Ці перемоги дуже важливі для нас, - ділиться заступник директора театру «Академія Руху» по творчим і фінансовим питанням, заслужений діяч культури України Антоніна БЄЛЬСЬКА, - адже вони підіймають статус закладу, підтримують особисту самооцінку на належному рівні.

У 1998 році в Енергодарі театр «Академія Руху» за  пластичну феєрію «Пурпурові вітрила» отримав Гран-при IV Міжнародного фестивалю «Лагідний театр» з врученням пам’ятного срібного дзвіночка. Вистава, як і багато років тому, продовжує збирати прихильників та дивувати новими «старими» образами.

- Ні, це не сцени змінюються, - продовжує тему  молодий режисер, актор театру Сергій БЄЛЬСЬКИЙ. -  Змінюємося ми самі, змінюється підхід актора до розкриття образу. Та, насамкінець, просто змінюється глядач, його світогляд. Тому і здається, ніби бачимо щось інше, а це просто нове творче рішення. Взагалі, гадаю, вистава не повинна бути кожного дня такою, як вчора. З часом змінюється все.

Так, час пливе, все змінюється… І тільки пурпурові вітрила залишаються символом непохитної віри, всеперемагаючої мрії.

- Це та реальність, яку ми досі не можемо осягнути, - підводить підсумок бесіди Олександр Гнатович. – Це та чиста душа, яка найближча до Божого розуміння , що саме так можна любити, та вірити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: театр,Кривий Ріг,вистава
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.