Ліст й Україна: прем`єра вітчизняного фільму про угорського композитора

02 червня 2014, 15:05
Власник сторінки
Студентка Інституту журналістики КНУ імені Т. Шевченка
0
42

14 грудня 2011 року в УНІАН відбулася прес-конференція, присвячена прем’єрі нового фільму серіалу «Гра долі» - «Кохання, дароване зірками», що розповідає про подорож Ференца Ліста Україною та відкрив

За словами Василя Вітра, ідея проекту виникла несподівано: одного дня до студії зателефонувала Людмила Вольська з пропозицією зняти фільм про Ліста. Пані Вольська давно цікавилася життям та творчістю угорського композитора, їй вдалося розшукати унікальні факти з його біографії, що вразили європейських лістознавців. Прагнучи розповісти про зв’язок Ліста з Україною, вона писала статті та влаштовувала концерти, але врешті-решт звернулася до кінематографу. «Я – популяризатор», - зізналася пані Людмила, пояснюючи, що кіно побачать мільйони людей, що значно більше, ніж кількість відвідувачів її концертів або читачів.

Отримавши сценарій фільму, студія зіткнулася з актуальним для українського кінематографу  питанням фінансування. Проблему вирішив міжнародний фонд «Відродження», що запропонував взяти участь у його конкурсі проектів «Європейська ідентичність України». Здобувши перемогу, студія отримала грант на зйомки.

В основі сюжету лежить десятимісячна подорож композитора українськими містами та його стосунки з Кароліною Віткенштейн. За словами пані Людмили, з Україною пов`язані важливі події життя Ліста. По-перше, згідно з історичними джерелами, саме в Єлисаветграді (сучасний Кіровоград) Ференц Ліст закінчив кар’єру піаніста-віртуоза. По-друге, виявляється, що чи не найвідоміший твір митця, Друга угорська рапсодія, була написана в Чорному Острові, містечку під Хмельницьким. Це суперечить найпоширенішій версії, відповідно до якої рапсодія була написана під Парижем, але джерела, представлені  Людмилою Вольською, цілком обґрунтовують цю новаторську тезу.

Дмитро Шульт заявив, що цей фільм є прекрасним прикладом зв’язку України та Європи і якнайкраще демонструє український вплив на формування європейської культури. Саме тому він переміг у конкурсі «Європейська ідентичність України», адже зміст та ідея проекту збігаються з темою конкурсу.

Наприкінці прес-конференції пан Шульт наголосив на тому, що український глядач потребує багато кіно, як документального, так і художнього, отже, це має спонукати розвиток кінематографії в Україні. Що ж, беззаперечно, кіно – поняття збірне, тож цей фільм - нова цеглина в будівлі українського кінематографу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.