Послухайте, про що співають "Мальви"…

09 квітня 2014, 00:02
Власник сторінки
0
87

Раніше мені чомусь здавалося, що усна народна творчість, а особливо пісенна – це минувшина, щось таке, що давно записане, видрукуване, виспіване і зберігається на полицях бібліотек.

Послухайте, про що співають "Мальви"…

   Раніше мені чомусь здавалося, що усна народна творчість, а особливо пісенна – це минувшина, щось таке, що давно записане, видрукуване, виспіване і зберігається на полицях бібліотек. Я замислився над тим, чи розвивається народна творчість нині, у наші дні? Що, раніше пісні  творили, а зараз ні? Якщо так, то чому? І ось що з’ясувалося: ми маємо велику кількість пісень, які люди залюбки співають нарівні з  традиційно народними піснями, пісні мають авторів і композиторів. Отже, можемо стверджувати, що пісенний жанр, народної творчості живе і сьогодні. До того ж, мені пощастило побувати на концерті народного художнього вокального ансамблю "Мальви", де мої остаточно сумніви розвіялися.

   Основою репертуару вокального ансамблю є українські народні пісні, пісні  героїчної тематики (стрілецькі, повстанські); твори сучасних українських композиторів, духовні пісні, місцевих авторів.

   Вокальний ансамбль створено у 1989 році на базі Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг та туризму.  На початку незмінним керівником і концертмейстером був Михайло Миколайович Чайка (сьогодні покійний).

   У січні 2009 року керівником і концертмейстером став Віталій Олегович Лупійчук. Під його керівництвом колектив бере активну участь у творчому житті училища та міста, зокрема, в презентаціях книг, відкриттях експозиційних виставок, урочинах з нагоди ювілеїв видатних українських діячів.

   Народний художній вокальний ансамбль "Мальви" У 2006 році став переможцем творчого звіту професійно-технічних і вищих навчальних закладів області, "Величаймо Україну піснею своєю". А далі – нагорода за нагородою. Був відзначений цей колеткив і у 2011-2012 роках – Дипломом першого ступеня" і Грамотою управління освіти і науки Тернопільської обласної Державної адміністрації.

   Головна мета учасників ансамблю – відродження національних традицій та сприяння розвитку української культури. В колективі співають учні згаданого навчального закладу. При ансамблі функціонує підготовча група з числа учнів училища 1-го року навчання. Підготовча група має самостійну концертну програму. ЇЇ учасники є, по суті, заміною основного складу на другому і третьому році навчання.

Підсумовуючи, додам. Коли побуваєш на концерті ансамблю "Мальви", здається, що похмурий день світлішає. А ще зникає втома, посилюється бажання творити добро, прощати зло, любити людей і весь цей прекрасний у своїй гармонії світ...

Назар Волянський

Учень 11-А класу Тернопільської ЗОШ №22

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.