Навіщо чиновники з Адміністрації Президента вводять в оману В. Януковича?

03 вересня 2012, 20:14
Власник сторінки
Викладач, кандидат фізико-математичних наук
0
337

Або над чим варто задуматися В. Януковичу

Третього вересня Віктор Янукович, виступаючи на Всесвітньому форумі редакторів, заявив, що закон Колесніченка-Ківалова «Про засади державної мовної політики»,  який дозволяє друкувати рекламу як державною, так і найбільш поширеними регіональними мовами, сприятиме підвищенню конкурентоздатності друкованих видань. В цій заяві не було б нічого дивного, якби її зробив, наприклад, В.  Колесніченко.  Ця людина  звикла чорне називати білим і навпаки. Однак коли така заява лунає з вуст Президента України, виникає питання, а чи усвідомлює В. Янукович, що він говорить неправду? Точніше, правду, але не всю, що ще небезпечніше за брехню.

Дійсно, закон Колесніченка-Ківалова насправді підвищить конкурентоздатність друкованих видань. Біда тільки в тому, що не українських, а російських, які поширюються в Україні. Конкурентоздатність  українських друкованих видань, навіть російськомовних,  лише знизиться. До прийняття сумновідомого мовного закону всі друковані видання, в т. ч. РФ, які поширюються в Україні, повинні були давати рекламу українською мовою і всі були в однаковій ситуації. Тепер російські видання (звертаю увагу, не російськомовні, а друковані засоби Російської Федерації), які поширюються в Україні, спокійно можуть давати рекламу російською мовою. Українські видання не зможуть з ними конкурувати, оскільки російські мають більший ринок (територію України + Росія), а отже рекламодавець згоден буде платити їм більшу ціну за одну і ту ж рекламу. Таким чином, українським виданням для конкуренції доведеться знизити ціну на рекламу. Але навіть в цьому випадку рекламодавці, особливо якщо це транснаціональні компанії, можуть відмовитися (і відмовлятимуться)  від реклами в українських виданнях. Дійсно, навіщо, якщо рекламодавець вже заплатив російському виданню, яке дає рекламу в т. ч. і на територію України. Яким чином тоді підвищиться конкурентоздатність українських друкованих видань? Зрозуміло, що ніяким. Все буде з точністю до навпаки.

Я розумію, що В. Янукович не сам писав свій виступ, його готували клерки із Адміністрації. Тому виникає питання: навіщо чиновники вводять в оману Президента і громадян України, подаючи відверту брехню про якісь вигоди від мовного закону? Чи, можливо, це ті люди, які переконали Януковича підписати мовний закон, а тепер хочуть переконати, що він має хоч якийсь елемент здорового глузду?  От тільки їх аргументи не витримують ніякої критики, а В. Януковича роблять посміховиськом перед цілим світом.  Звичайно, це були б проблеми самого Януковича, якби за них не доводилося платити всій країні.

Можливо, проте, чиновники настільки некомпетентні, що елементарно нездатні  оцінити наслідки тих чи інших подій?  Але чи потрібні такі люди в Адміністрації Президента?  От саме над цим питанням варто було б задуматися В. Януковичу, а не над примарними плюсами такого любого йому закону. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Президент України,мовний закон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.