Фінансові піраміди

17 травня 2011, 12:08
Власник сторінки
психолог, ПР менеджер
0
929

Криза, після криза… Для шахраїв не має значення, коли заробляти гроші. Тим паче в нашій країні і з нашим менталітетом! А спеціалісти відмічають, що в саме в такі скрутні часи люди найбільш схильні робити необдумані кроки. Пояснення тому: для одних це розр

Відповідно до аналізу звернень до Всеукраїнської громадської організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг» на сьогоднішній день на ринку шахрайських фінансових послуг можна виділити три основних види фінансових пірамід.

Фінансова піраміда «Вклади/внески задля отримання великих відсотків» (по типу депозитів)

Діяльність такої піраміди полягає в накопиченні коштів вкладників з метою виплати їм високих відсотків. Високу дохідність вкладу пояснюють тим, що організація інвестує кошти в досить прибуткові проекти і за рахунок цього виплачує високі відсотки по вкладах.

Основні ознаки фінансової піраміди:

·        Високі відсоткові ставки, значно вищі ніж депозитні ставки банків. Наприклад, якщо банки пропонують відсоткову ставку по депозитах в межах 17%, то в таких пірамідах споживачу пропонують дохідність від вкладу 30-40% і більше (іноді до 100% річних).

·        Відсутність контролю за діяльністю таких установ та відсутність ліцензії виданої уповноваженим державним органом (Мінфін, Дежфінпослуг, НБУ).

·        Наявність вступних внесків, що не повертаються.

·        Відсутність договорів як таких.

·        Наявність в договорах юридичних положень, які дозволяють не повертати частину вкладу (першого/вступного внеску).

·        Чітко не визначений, або взагалі не передбачений крайній строк повернення вкладу.

·        Не передбачена можливість дострокового повернення вкладу без штрафних санкцій.

·        Назва договору містить «договір про надання інформаційних послуг».

·        Реєстрація «материнської» або основної юр. особи в офшорній зоні.

Приклади: МММ-2011, діяльність деяких кредитних спілок.  


Фінансова піраміда «Дешевий кредит» 

Діяльність такої піраміди діє за принципом покупок в групах, де накопичуються кошти за рахунок внесків учасників груп і за ці кошти повинен придбатися товар (автомобіль, об’єкт нерухомості тощо). Потенційному учаснику програми пропонують обрати бажаний товар і внести перший внесок, який становить 5-10% від повної вартості товару, при цьому учаснику програми обіцяють, що сплативши 3-5 внесків йому обов’язково нададуться кошти для оплати вибраного товару. Вступивши в таку програму, учасники, в результаті, оплачують 10-20 внесків, в окремих випадках 100%(!) вартості товару, а коштів на придбання бажаного товару так і не отримують (власне як і сам товар).

Основні ознаки фінансової піраміди:

  • Для отримання кредиту потрібно сплатити внесок (що не повертається) до отримання коштів.
  • Надзвичайно низька відсоткова ставка. (Якщо відсоткова ставка нижча за індекс інфляції, то згідно простих фінансових розрахунків видно, що такий кредит для фінансової установи є в принципі збитковий.)
  • Організація позиціонує себе як адміністратор покупок в групах і споживачу обіцяють фінансування покупки (видачі кредиту) протягом 1-2 місяців. Придбання товару в групі передбачає покупку товару за рахунок накопичення внесків учасників, а так як за один місяць можна накопичити тільки частину вартості товару для 1-го учасника, то протягом такого короткого строку придбання товару навіть одному учаснику групи неможливе.
  • Відсутність ліцензії виданої уповноваженим державним органом.  
  • Юридична складність договорів (див. пункти попередньої піраміди).

 

Приклади: УСП-груп, Філдес Україна, Б.А.Н.К.юа, ТОВ «Єдина родина», Електрет-2, фінансова компанія «Єврокапітал», Автоплюс, Автоплан, ТОВ «Автоклуб», програма «Благо-Інвест», Народна програма соціальної допомоги.

 

Фінансова піраміда «Он-лайн брокер»

Діяльність такої фінансової піраміди полягає у он-лайн торгах через Інтернет на міжнародних валютних та фондових ринках. При цьому таку «торгівлю» здійснює споживач безпосередньо, за допомогою спеціальних електронних систем, або через відповідного посередника (брокера, якого люб’язно пропонує компанія). Щоб прийняти участь у торгах споживачу потрібно внести на відповідний рахунок власні реальні (!) кошти. В результаті, спочатку йому дають можливість «заробити» номінальні кошти, які йому зараховуються у вигляді бонусів чи позицій на спеціальний рахунок, при цьому отримати ці кошти споживач не може протягом певного періоду часу. Якщо споживач вирішить достроково «вийти з гри», то згідно умов договору (якщо такий взагалі укладався) він втрачає частину своїх реальних коштів, або внесок в цілому.

Основні ознаки фінансової піраміди:

  • Пропонується внесення коштів на рахунок без підписання договору (договір можуть надіслати тільки після першого внеску, однак не завжди це взагалі виконується).
  • Обіцянки високої дохідності від торгів через Інтернет на міжнародних валютних та фондових ринках.
  • Адміністратор системи запевняє, що для особистої участі споживача в торгах на міжнародних валютних та фондових ринках не потрібно спеціальних знань.

 

Приклади: Форекс, Фінмаркет.

 

 

Резюме
Боротися з діяльністю фінансових пірамід потрібно на державному рівні.

А саме шляхом:

  • ліквідації прогалин в законодавстві, що дозволяють неліцензованим учасникам залучати гроші населення.  
  • жорсткий контроль за рекламою фінансових послуг, що надаються населенню.
  • ліквідація фінансової неграмотності населення, шляхом створення низки програм для шкіл тощо.

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.