Звернення ініціативних бізнесменів до безініціативної влади

24 березня 2014, 14:53
Власник сторінки
Председатель правления Киевской городской организации работодателей
0
461
Звернення ініціативних бізнесменів до безініціативної влади

Федерація роботодавців м. Києва готова долучитися до фахового та експертного обговорення Концепції податкової реформи в Україні, яка вже явно «перезріла».

В соціальних мережах та на деяких профільних сайтах зараз активно розповсюджується анонімний текст, вперше опублікований на форумі mdoffice.com.ua 10 березня 2014 р. Виникає питання: чому цей текст анонімний? Відповідь міститься нижче: за час правління Януковича та його «Сім’ї» в нашій державі була побудована чітка схема конвертації безготівкових коштів в «мийках», які належали «сімейним».

Цією системою користувалася переважна більшість бізнесменів в нашій державі, адже альтернативи вижити в неконкурентному середовищі та якимось іншим чином здійснити «податкову оптимізацію» практично не було. Що цікаво: «мзда», яку платили клієнти сімейних «мийок», називалася гучним словом — «Державна програма з наповнення українського бюджету». Що ж, ідеологам подібних схем був притаманний чорний гумор…

Зі свого боку, як Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва зазначу, що багато пропозицій, викладених в цьому тексті, заслуговують на детальне вивчення та запровадження їх у реальне життя у вигляді законодавчих ініціатив. Федерація роботодавців м. Києва готова долучитися до фахового та експертного обговорення Концепції податкової реформи в Україні, яка вже явно «перезріла». Український бізнес очікує від нової влади конкретних кроків з покращення економічного середовища в нашій країні, податкового реформування в інтересах вітчизняних роботодавців та підприємців, які сьогодні наповнюють держбюджет, створюють робочі місця та інвестують власні кошти в економіку України.

Нижче наводжу український переклад цього тексту:   

Звернення ініціативних бізнесменів до безініціативної влади

Поки простий народ спостерігає за діями новостарої влади, яка періодично, під тиском Майдану, продукує поодинокі здорові рішення, ВЕСЬ БІЗНЕС УКРАЇНИ НАПРИКІНЦІ МІСЯЦЯ, ОСЬ УЖЕ п'яту добу, безуспішно шукає ВІДПОВІДЬ НА ОДНЕ ПИТАННЯ: ДЕ БРАТИ ГОТІВКУ ДЛЯ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ І ЯК ОПТИМІЗУВАТИ ПРИБУТОК ТА ПДВ ДЛЯ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ? Старі «мийки» розіслали всім прощальні листи, закрили останні зобовязання і «наказали довго житии»! Нові поки не зявилися! ПОКИ!

Голод не тітка! І керівники підприємств, і власники бізнесу, які взяли тижневу паузу для розуміння вектора «оптимізації», прибутку та ПДВ, через п’ять - сім днів будуть зобов’язані роздати своїм співробітникам пухкенькі поштові конверти з приємним вмістом! Вміст цих конвертів в 90 випадках зі 100 є невідємним, супутнім продуктом процесу «податкового планування»! Саме тому на РЕВОЛЮЦІЮ СВІДОМОСТІ у нас так мало часу!

У НАС Є УНІКАЛЬНИЙ ШАНС ЗМІНИТИ КРАЇНУ, АЛЕ У НАС ТАК МАЛО ЧАСУ НЕ БІЛЬШЕ 5-7 ДНІВ!

ЕКСКУРС У ТЕОРІЮ ТА ПРАКТИКУ

(Ті, хто працював у реальному бізнесі, наступний абзац можуть не читати)

При всій недолугості Януковича, младореформаторам із його команди притаманні деякі корисні для суспільства винаходи! «Мийки» існували задовго до Януковича, але саме «Сімя» навчила і привчила практично весь бізнес у країні слухняно і системно «оптимізуватися» в правильних сімейних «конвертах»! З олігархами була досягнута якась «пацанська» угода, і в них були свої пільгові умови та система, по цілком зрозумілим причинам! «Інакодумці» миттєво знайомилися з хлопцями у чорних масках і камуфляжних костюмах і бажання працювати «мимо каси» пропадало разом з первинною документацією, печатками, а іноді й здоровям! Це була повна монополізація ринку «оптимізаційних послуг», ціна яких зросла в один момент зі звичних в 2004-2010 роках 4-6 % до незвичних 10-13%! Причина зростання ціни послуги була проста в ціну послуг «мийок» була додана так звана держпрограма (6,7%), єдиний фіксований тариф! За цими «ексклюзивними» умовами, «мийки», що працюють в держпрограмі (а інших, на момент введення держпрограми, як ви зрозуміли, не було), із загальної суми платежу клієнта утримували фіксований відсоток, наприклад 11,5 %, з яких 6,7 % були зобовязані перерахувати до бюджету як оплату, або авансову переплату податків! Такі побори були обумовлені тим, що бюджет країни худнув на очах і команда младореформаторів не знайшла нічого кращого, ніж наповнити його таким «геніальним» способом! Різниця в 4,8 % формувала так званий «общак Сімї»! В обмін на 11,5 % бізнес отримував потрібні фіктивні видаткові документи та податкові накладні з податковим кредитом по ПДВ, підкріплені гарантіями на найвищому рівні МІНСДОХА про лояльність перевіряючих органів щодо «чистоти» отриманих документів, а як приємний бонус ГОТІВКУ з розрахунку: сума платежу (що дорівнює розміру прибутку вашого підприємства) мінус 11,5 %!

Якщо у вас є ілюзія того, що в Україні останні 4 роки бізнес платив ПДВ (20 %) та податок на прибуток (19 %), то ви, швидше за все, студент 1 курсу фінансового факультету якогось вишу і, цілком вірогідно, ніколи не працювали в реальному секторі економіки! У масштабах країни саме ці 4,8 % були основою (не єдиною, але вагомою) формування так званого «общака», за рахунок якого Батя будував «Межигіря», купував гвинтокрили, годував з руки суддів, силовиків і депутатів, підміняючи собою функції держави, за що отримував лояльність і слухняність (як виявилося, до певного моменту)!

Іншою корисною для суспільства властивістю імперії «оптимізації імені Сім’ї» стала породжена монополією якась системність та інформаційна база, що містить РЕАЛЬНІ ЦИФРИ НАШОЇ ЕКОНОМІКИ з точністю до двох цифр після коми! Я не володію точними даними щодо загальної кількості представництв програмних «мийок» в країні, але, як правило, кількість офіс-центрів «мийок» не перевищувала 2-4 одиниці на обласний центр і 10-15 на Київ. При кожному офісі, для зручності клієнтів, існували «центри видачі» у різних куточках великих міст. Про повязаність системи в якийсь єдиний організм говорив той факт, що перерахувавши кошти на користь, наприклад, дніпропетровської «мийки», можна було отримати видачу «чемойдана» в Києві або Донецьку! Розумна людина, будь він на місці захопившої влади зграї політичних «пустишок», що відрізняється від Януковича тільки масштабом, припинив би зараз кошмарити менеджерів сімейних «мийок»! В обмін на їх екселівські таблиці, я б дарував їм свободу, АДЖЕ наявна в них інформація НАБАГАТО ЦІННІША морального задоволення від ЇХ СПРАВЕДЛИВОГО покарання, та й вони, як і ми з вами, у своєму «минулому житті» (до 20.02.2014 р.) робили це під гнітом системи тотальної корупції, а іноді й фізичного тиску!

Змісту 100-120 екселівских таблиць за 2012 і 2013 роки позаздрить багатотисячна армія співробітників Державної служби статистики України. Це колосальна економія часу в умовах цейтноту! Відповідно до показників дохідних статей Держбюджету України 2013-2014 років, за допомогою калькулятора я спробував розрахувати приблизний річний вал «маржинальної» частини (ті самі 4,8 %) послуг «мийок», і коли калькулятор видав перші результати, я подумав, що він «грюкнув»! Мінімум 80 МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ на рік! Я спеціально написав значення числа прописом, щоб у недосвідченого розрахунками читача не склалася думка, що я допустив помилку в кількості нулів! Для порівняння: Держбюджет 2014 р. затверджений з дефіцитом у 60 МЛРД. ГРИВЕНЬ! Я прошу допомоги будь-яких інститутів, експертів та інших фахівців для підтвердження або спростування запропонованої мною цифри, але мені здається, якщо я і помилився, то тільки в меншу сторону!

РЕВОЛЮЦІЯ

Цей екскурс в інтимні економічні подробиці існування режиму Януковича я зробив не для того, щоб в черговий раз здивувати вас масштабами злодіянь! Особисто мені вистачило трикілограмового золотого батона 999 проби в його кабінеті для розуміння всієї складності психічного стану пацієнта! Вищевикладена інформація була потрібна тільки для того, щоб показати, що наша країна має величезний внутрішній економічний і фінансовий потенціал для вирішення низки першочергових та невідкладних завдань, одним з яких є дефіцит держбюджету на цей рік! Якщо хоча б частина написаного мною підтвердиться аналізом системної інформації «мийок» і висновками наукових експертів, питання дефіциту держбюджету буде вирішене тільки шляхом реформування системи оподаткування!

ДИВОВИЖНО, АЛЕ ВЖЕ ЦЬОГО РОКУ МИ ПОТЕНЦІЙНО МОЖЕМО ВИРІШИТИ БІЛЬШІСТЬ ДЕРЖАВНИХ ПРОБЛЕМ ЕКОНОМІЧНОГО ХАРАКТЕРУ НЕ ЗАНУРЮЮЧИСЬ У БОРГОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ЄВРОСОЮЗУ АБО РОСІЇ, ЗУМОВЛЕНІ ВИГІДНИМИ ДЛЯ НИХ, АЛЕ НЕ ВИГІДНИМИ ДЛЯ НАС ПОЛІТИЧНИМИ ТА ЕКОНОМІЧНИМИ ВИМОГАМИ.

ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?!

В умовах, коли весь бізнес країни зачаївся в очікуванні інформації про те, куди через тиждень заплатити чергову частку оптимізації, сигнал повинен надійти від держави!

ДЕРЖАВА МАЄ СТАТИ ТІЄЮ САМОЮ «мийкою», запровадивши ВСЮ ПОЗИТИВНУ ПРАКТИКУ ПІЛОТНОГО ПРОЕКТУ «МИЙКА СІМЇ», ЯКИЙ був успішно реалізований «ВЕЛИКИМ проффесор-РЕФОРМАТОРОМ» ЯНУКОВИЧЕМ! Ліквідувавши корупційний ПДВ і встановивши єдиний ПОДАТОК НА ПРИБУТОК ДЛЯ БІЗНЕСУ з прогресивною ставкою 13-10 %, МИ ПРОСТО ТАЄМНЕ ЗРОБИМО ЯВНИМ, НЕ ЗМІНЮЮЧИ РЕАЛЬНІ УМОВИ до яких звик БІЗНЕС, А ЦЕ Є ЗАПОРУКОЮ УСПІШНОЇ реалізіції ПРОЕКТУ! На суму сплачених податків у межах 13 % - 10 % (поки ці цифри не обгрунтовані нічим, крім граничного тарифу «мийок»), бізнес буде отримувати не пацанячі гарантії Баті , а гарантії закону, які стійкі до зміни політичного забарвлення влади, на відміну від ще не так давно діючої системи! Далі я хочу спробувати спрогнозувати основні позитивні наслідки реформи (у порівнянні з «мийками»):

1. Введення єдиного податку на прибуток та усунення бюрократії дозволяє істотно (2-3 рази) скоротити апарат органів Міндоходів України, що дозволить дати необхідні додаткові резерви для істотного (у рази) збільшення заробітної плати співробітників відомства і підвищити престиж податківців! Підвищення заробітних плат в 2-3 рази, в комплексі з жорсткою відповідальністю за корупцію — це єдиний вірний спосіб боротьби з хабарництвом, винайдений людством на даному етапі розвитку цивілізації!

2. Суттєве зменшення обсягу робіт фахівців підприємств, що займаються веденням податкового обліку. Швидше за все, через спрощення адміністрування та обліку єдиного податку на прибуток, бізнес передасть податковий облік і звітність на аутсорсинг новим зовнішнім компаніям, співробітниками яких цілком можуть стати звільнені кадри Державної податкової служби! Все це дозволить зменшити витрати на адміністративні витрати в структурі собівартості бізнесу.

3. Вперше з 1917 року заробляти на пострадянському просторі БАГАТО і показувати реальні результати стане модно і престижно! Прогресивна ставка податку стимулює нарощування прибутку за рахунок впровадження нових технологій та оптимізації (нарешті в правильному сенсі) витрат! Успішність і багатство тепер стають однією з національних ідей (яких в Україні немає з моменту її незалежності).

4. Держава за 23 роки незалежності вперше отримує реальні статистичні показники, що дозволяють здійснити середньострокове і довгострокове планування економіки. Низька ставка оподаткування, відсутність ПДВ, прозора система оподаткування, відкритість бізнесу, можливість реального розрахунку рентабельності та окупності, відсутність фіскальних ризиків дозволяють країні залучати довгострокові іноземні інвестиції. Перенасичення ринку валютою зміцнює курс національної валюти країни!

5. До моменту вирішення питання з нарахуваннями на фонд оплати праці (це тема окремого посту), актуальність виведення грошових коштів в готівку поки-що зберігається! Чистий прибуток, після сплати єдиного податку на бізнес, дозволяє легко вирішити проблему готівки, при цьому підприємства не вимивають зайві оборотні кошти, переводячи в кеш тільки необхідні суми. Таким чином ми отримуємо економію витрат на поповнення обігових коштів, які зараз вимиваються при роботі з «конвертами»! Додаткова ліквідність в банківській сфері, спровокована надлишками обігових коштів підприємств, знижує ставки кредитування, що підігріває споживчий попит на товари і послуги, знижує вартість позикових ресурсів та робить бізнес більш прибутковим що, знову ж, тягне до збільшення суми податку без зміни ставки!

Вся вищенаведена мною інформація потребує підтвердження! Відповіді на питання щодо розміру резервів лежать в площині сотні, як я вже говорив, екселівських файлів! Відмова від перевірки викладених мною фактів і висновків, на тлі висловлювань 26.02.2014 р. з трибуни Верховної Ради України окремих неадекватних персонажів нової позаминулої влади про необхідність підвищення ставок оподаткування, буде розцінена мною як провокація, непрофесіоналізм чи бажання підмінити сімейні «мийки» своїми що, власне, має всі ознаки корупційності діяльності! Все це неминуче призведе до знищення бізнесу, ескалації проблем економіки, зростанню курсу валют та загрожуватиме національній безпеці! Саме тому першочерговим завданням є не питання мови, а наведення порядку в національних фінансах шляхом:

1. Реформування податкової системи (потенційний резерв від 80 млрд. гривень).

2. Повне і негайне згортання офшорних схем з виведення з країни капіталу під виглядом відсотків за фіктивними позиками нерезидентів певного списку (заборона віднесення на витрати відсотків) — резерв вимагає уточнення. Ці обмеження не повинні поширюватися на розгорнуті раніше діючі позики, але термін дії такої податкової амністії не повинен перевищувати кінця поточного року.

3. Перегляд митного законодавства та знищення корупції на митниці (резерв 20-25 млрд. гривень).

4. Найжорстокіший контроль за витрачанням бюжетних коштів (тендерні закупівлі, резерв від 45 млрд. гривень).

ПЕРШОЧЕРГОВІ ЦІЛІ!

За такий короткий термін НІКОМУ НЕ вдасться внести ВІДПОВІДНІ ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ, АЛЕ В ЦЕЙ ПЕРІОД МОЖНА ВСТИГНУТИ ПРОВЕСТИ ПОПЕРЕДНЮ ЕКСПЕРТНУ ОЦІНКУ РЕФОРМИ ТА ЇЇ НАСЛІДКІВ І ВСТИГНУТИ ДАТИ МЕСІДЖ БІЗНЕСУ ПРО ДОВГООЧІКУВАНУ РЕВОЛЮЦІЮ (в хорошому розумінні цього слова) у податковій сфері! Зрештою, за спрощеною процедурою можна прийняти тимчасові нормативні акти для сплати авансових платежів, які відповідатимуть концепції такої реформи.

Необхідний широкий інформаційний резонанс цієї теми, в першу чергу з боку бізнесу! Особисто я поки-що не вірю в благі наміри нової позаминулої влади, але точно знаю, що вони ПОКИ ЩЕ на гачку у Майдана і громадської думки! Короткострокове завдання на найближчі 2-3 дні ПРИМУСИТИ «НЕДОВЛАДУ» ПРОВЕСТИ ПЕРЕВІРКУ ФАКТІВ і ​​ОЦІНИТИ МОЖЛИВІ НАСЛІДКИ ВПРОВАДЖЕННЯ спрощеної податкової системи та ЗАПОЗИЧИТИ МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД (наприклад, ГОНКОНГ)! І все це під невсипущим пильним наглядом ПРЕДСТАВНИКІВ МАЙДАНУ І ЗМІ!

ІНСТРУМЕНТАРІЙ:

- МАКСИМАЛЬНИЙ РЕПОСТ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ ТА ІНТЕРНЕТІ!

- ЗМІ, ТЕЛЕБАЧЕННЯ!

- «САРАФАННЕ РАДІО» В БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ (розповідайте ідею всім, кому зможете)!

- ВИХІД НА «КОЛО МАЙДАНУ» з презентацією цієї ідеї!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.