Систему вищої освіти в Україні все ж вирішили знищити

26 травня 2012, 20:52
Власник сторінки
0
541

Невже система вищої освіти в Україні так заважає владі?

У Постанові Верховної Ради України "Про основні напрями бюджетної політики на 2013 рік", при всіх, констатованих у ній звичних обіцянках: "усе – усім", є один пункт, який не може на викликати тривоги у викладачів та студентів ВНЗів, абітурієнтів, оскільки у черговий за останні роки раз мова зайшла про реформування системи фінансування закладів вищої освіти.

Зокрема, передбачено "запровадження принципу фінансової самостійності вищих навчальних закладів, насамперед, шляхом законодавчого врегулювання переходу від утримання таких закладів до оплати за рахунок бюджетних коштів виключно вартості освітянських послуг за державним замовленням та надання цим закладам статусу небюджетних установ".

Формулювання дуже нечітке, але основні напрямки "вдосконалення" та "покращення" воно зафіксувало. Ключове слово у цьому положення – "виключно". Тобто усі інші витрати вищих навчальних закладів – господарські, адміністративні, на наукову діяльність, розвиток спорту і художньої самодіяльності серед студентів, оренди, зрештою, займаної території – все це лягає на освітні установи.

Звідки брати кошти? Чекати на субсидії та гранти? Вони не покриють скільки-небудь значного відсотку витрат. Залишається – збільшувати набір студентів, які навчаються за контрактом, підвищувати для них плату, вводити додаткові платні послуги.

Але при усьому тому, що держава знімає із себе фінансові зобов’язання за підтримку вищої освіти в Україні, вона жодним чином не збирається надавати ВНЗ звичної в усьому світі автономії, залишаючи за собою прерогативи у кадрових питаннях, питаннях визначення програми навчання, напрямків діяльності, насамкінець – критеріях зарахування студентів на бюджетне навчання.

Уже сьогодні, абітурієнти, які правдами і неправдами добилися статусу інвалідів, сиріт, чорнобильців, підпали під інші пільгові категорії, знаходяться під час вступних іспитів у кращій ситуації ніж золоті і срібні медалісти, просто здібні юнаки і дівчата. Відмовлятися від цього держава не збирається.

Ось і виникне ситуація, коли талановита молодь обиратиме – вчитися їй у державних ВНЗах та платитиме "за все", чи обирати приватні університети і навчатися у них на рівних засадах з іншими студентами.

До того ж, "статус небюджетних установ" автоматично виключає весь викладацький, адміністративний та господарський персонал з числа працівників бюджетної сфери з усіма наслідками.

Невже система вищої освіти в Україні так заважає владі?


 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: влада,Вінницька область,освіта,вища освіта,Вінниця,Борис Максимчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.