Місце і роль виборчої системи у суспільних відносинах.

06 грудня 2011, 15:01
Власник сторінки
физик, социолог
0
584
Місце і роль виборчої системи у суспільних відносинах.

аналізуючи підсумки опитувань

На протязі жовтня і листопада В Україні було проведено декілька опитувань, що мали на меті з'ясувати: "Яку із виборчих систем громадяни України вважають кращою".  Нижче наведено підсумки трьох опитувань: проведеного серед експертів в жовтні 2011 року Суспільним консорціумом виборчих ініціатив; проведеного  серед громадян України з 27 жовтня по 7 листопада 2011 року компанією Research & Branding Group; проведеного серед користувачів соціальної мережі facebook з 23 по 30 листопада 2011 року мною.

В опитуванні проведеному Суспільним консорціумом виборчих ініціатив встановлено наступне (http://www.golosua.com/main/article/politika/20111028_vsego-5-ekspertov-podderjali-nyineshnyuyu-sistemu-vyiborov-opros):
ПРОПОРЦІЙНА ............................................... 5 %,
ПРОПОРЦІЙНА З ПРЕФЕРЕНЦІЯМИ ..... 38 %,
МАЖОРИТАРНА ............................................ 14 %,
ЗМІШАНА ........................................................ 21 %.

В опитуванні проведеному Research & Branding Group встановлено наступне (http://www.golosua.com/ua/main/article/politika/20111110_bolshinstvu-ukraintsev-nravitsya-majoritarnaya-izbiratelnaya-sistema-opros):
ПРОПОРЦІЙНА ....... 10 %,
МАЖОРИТАРНА ..... 44 %,
ЗМІШАНА .................. 24 %;
"17% українців байдуже, за якою системою пройдуть парламентські вибори";
"42% в цілому позитивно ставиться до проведення парламентських виборів в Україні 2012 року за змішаною пропорційно-мажоритарною системою, тоді як протилежне ставлення сформувалося у 24% респондентів";
"47% українців важлива партійна приналежність кандидатів, що обираються за мажоритарними округами, тоді як приблизно стільки ж опитаних (43%) не вважають її важливою";
52% вважають, що кандидат-мажоритарник може висуватися як від політичної сили, так і шляхом самовисування, тоді як 28% опитаних вважають, що кандидат по мажоритарному округу повинен висуватися виключно від політичної сили".

В опитуванні проведеному мною встановлено наступне:
ПРОПОРЦІЙНА З ПРЕФЕРЕНЦІЯМИ .................. 45 %;
ПРОПОРЦІЙНА ......................................................... 20 %;
ГІБРИДНА ..................................................................... 9 %;
МАЖОРИТАРНА .......................................................... 8 %;
ВИПАДКОВИЙ ВИБІР З ЧИСЛА БАЖАЮЧИХ ...... 5 %;
ЗМІШАНА ....................................................................... 2 %;
ІНШІ ВАРІАНТИ ВІДПОВІДЕЙ ................................ 11 %.

Отже, бачимо, що розмаїття вподобань як в межах групи опитування, так і між групами таке, яке не можливо пояснити тільки досконалістю проведених опитувань. Очевидною є не тільки необхідність розлогого і ретельного роз’яснення місця і ролі виборчої системи у суспільних відносинах, а навіть  самих виборчих систем та впливу і спрямованості дії їх чинників. Саме це і стане змістом наступних публікацій: "Завдання, вирішення яких пов’язано з виборами"; "Порівняльний аналіз виборчих систем"; "Вплив виборчої системи на якісні характеристики обраного депутатського корпусу"; "Залежність змісту і спрямованості законодавства від якісних характеристик депутатського корпусу"; "Зміст і спрямованість законодавства як визначальні чинники умов життя"; "Сьогоднішня виборча система – це завтрашні умови життя". Але все це буде завтра за адресою: http://blogs.korrespondent.net/users/blog/ansokolov/a51769
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: выборы 2012
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.