«Сильна влада» виявляється не такою вже сильною?

08 травня 2012, 13:50
Власник сторінки
0
703

Партія регіонів із завзятістю бульдозера йшла до влади під загальним гаслом – «Ми побудуємо сильну владну вертикаль»


Партія регіонів із завзятістю бульдозера йшла до влади під загальним гаслом – «Ми побудуємо сильну владну вертикаль», з якого формували висновки: сильна влада – значить підконтрольність і підзвітність чиновників – ефективність впровадження реформ – швидке реагування на проблеми і виклики – максимальне залучення професіоналів до влади.

Певна рація у цій послідовності, з огляду на нескінченні сварки між Президентом Ющенком, прем’єр-міністром Тимошенко та Верховною Радою, безумовно, була. Що, власне, і стало основною причиною перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. Виборці бажали бачити сильну владу. Однак – лише у поєднанні з її, наведеними вище, наслідками.

За два роки «регіонального» правління маємо констатувати – з усього вищевказаного, у життя втілився лише перший пункт. Владну вертикаль насправді побудовано. Причому у такий спосіб, що жодні розмови про непорозуміння між урядом, парламентом та місцевими державними адміністраціями є неможливими – усі ці державні інституції діють, як ніколи в історії України, злагоджено.

Проте чи приносить зазначена злагода реальну користь більшості громадян України? І чи призвела вона до збільшення економічних показників та соціальних реформ?

Візьмемо для прикладу Вінницьку область.

«Барський район не керований владою», – заявив днями перший заступник голови ОДА Іван Мовчан. «Такої зневаги до відповідних доручень керівництва облдержадміністрації не було в жодному районі», – сказав чиновник облдержадміністрації. А це, відповідно, відбивається на економічних та соціальних показниках. Але що заважає йому внести пропозиції про заміну керівництва? Використати важелі впливу на чисельну армію чиновників? Контролювати, зрештою, хід виконання власних доручень?

Схожа ситуація з безсиллям влади і у Тульчинському районі, де понад рік мешканці Кирнасівки боронять місцевий цукровий завод від знищення. У селян одна думка, у власників заводу, які збираються його розрізати на брухт – інша. Під час спроб захоплення заводу є жертви. Влада… не втручається.

Декілька тижнів у минулому році мовчала обласна влада і під час захоплення заводу Nemiroff, коли рейдерське захоплення стало фактом. Ситуація, зрештою, врегулювалася після домовленостей керівництва компанії. Важелів впливу на події обласна влада не мала.

Розмови про необхідність приборкання перекупників молока, яке у цьому році досягло цінового мінімуму, ведуться обласною владою з початку 2010 року. Втім, і тут розмови залишаються розмовами.

Виходить проста формула – сильну і замкнену вертикаль влади побудовано. Але ефективність такої вертикалі у проведенні реформ, у належному реагуванні на проблеми суспільства є вельми сумнівною. «Сильна влада», про необхідність якої так багато говорили «регіонали», працюватиме на відтворення самої себе, на посилення заради посилення.

«Що потрібно Україні? 15-20 років стабільності. І ви Україну тоді не впізнаєте», – заявив днями Микола Азаров.

На превеликий жаль, голова уряду сказав правду. Україну, після 20 років такої «стабільності», ми справді можемо втратити назавжди.

Борис Максимчук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Вінницька область,Вінниця,вінницька влада,Борис Максимчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.