«Мы все учились понемногу…» або освіта на дивані. Частина 1

23 серпня 2012, 09:49
Власник сторінки
0
500
«Мы все учились понемногу…» або освіта на дивані. Частина 1

Як зручно та безкоштовно розширити свій кругообрій за допомогою професорів провідних вищих навчальних закладів світу, не виходячи з власної кімнати.

І справді, у кожного з нас за плечима дитсадки, школи-гімназії-ліцеї, а у декого вже й кілька курсів університету: «Так воспитаньем, слава богу, У нас немудрено блеснуть». Та на жаль, або на щастя, щоб стати «глубоким экономом», славу якого здобув герой роману «Євгеній Онєгін», сучасним студентам не вистачає самих лише праць Адама Сміта. Зараз, щоб мати змогу конкурувати на ринку праці, треба бути озброєним найновішими знаннями, розробками та теоріями вітчизняних та закордонних вчених. Тримати руку на пульсі української науки труднощів не становить. Але як бути зі здобутками світової економічної думки? Адже так кортить підійняти таємничу завісу, якою від нашого пильного ока приховано, над чим працюють вчені-економісти Гарварду та Кембріджу, поспілкуватися, подискутувати, перейняти дорогоцінний досвід. Ще пару років тому про це можна було лише мріяти, але сьогодні ви можете відвідати лекційні аудиторії вищих навчальних закладів у будь-якому куточку планети, не виходячи з власної кімнати.

Цей подарунок from Silicon Valley with love набув вигляду справжнього стартап-буму в сфері онлайн освіти. Наріжним каменем у розвитку цього напряму став курс про штучний інтелект, ініційований в 2011 році професором Стенфорду та відомим співробітником Google Себастьяном Траном, на який підписалося більше 160000 слухачів зі 190 країн світу. Як написав Томас Фрідман в New York Times, «великі прориви трапляються, коли те, що раптово стає можливим, співпадає з тим, що є вкрай необхідним». Ідею Трана підхопили університети Стенфорду, Мічігану та Пенсильванії, створивши стартап Coursera, який вже цієї осені запропонує своїй цільовій аудиторії кількасот безкоштовних онлайн курсів. В цьому ж році Гарвард та Массачусетський технологічний інститут об’єднали свої зусилля та створили освітню платформу edX зі спеціально розробленими для Інтернету навчальними матеріалами. Програма 2Tor, яка залучила $90 млн. венчурного капіталу, запропонувала дипломні онлайн програми з бізнесу та медичного догляду для прихильників університету Північної Кароліни в Чапал-Хіллі та Джорджтауні. І це ще не повний список подібних сервісів. Спробуємо розібратися, з чого все почалося, та хто є хто в освітньому Інтернет-просторі.

Вчений ступінь за $100


Себастьяна Трана, винахідника зі штату співробітників
Google бентежать, за його словами, три речі: невирішені глобальні проблеми, бажання допомагати людям та неповага до влади. Після вирішення проблеми заторів на дорогах Невади Трана занепокоїв стан вищої освіти: надто дорогими, непродуктивними та неефективними здалися йому  традиційні університети, щоб і надалі цілковито панувати на освітньому Олімпі. Він прагнув здійснити революцію у викладанні , створивши онлайн-аудиторії, які б об’єднали сотні тисяч студентів у всьому світі. З $5 млн. інвестицій від Charles River Ventures  Тран створив інтернет-платформу Udacity.

Попри те, що перші запропоновані курси були безкоштовними, Тран планує в майбутньому зробити їх оплачуваними, але зовсім символічно. А точніше, він ставить перед собою досить амбіційне завдання: дати можливість отримати найкращі знання всього за $100.

При цьому Тран не намагається наблизитись до формату звичної університетської освіти. «Ідея вищої освіти полягає в тому, що ти певний час після закінчення школи навчаєшся для подальшого розвитку своєї кар’єри», - обґрунтовує свою позицію новатор. – «Але напрямок останньої може неодноразово змінюватися протягом життя, тому така модель вже неактуальна». У свої 45 років Тран встиг побувати і професором, і розробником роботизованого автомобіля, і співробітником гігантської корпорації, а тепер ще й випробовує сили в підприємництві, тому переорієнтацію сфер діяльності відчув на власному досвіді. Крім того, попрацювавши викладачем в Стенфордському університеті, вчений не з чуток знає про недоліки занять в аудиторіях та нагальні потреби студентів.

На сьогодні Udacity пропонує 11 безкоштовних курсів з комп’ютерного програмування, статистики та математики, а також семінари самого Себастьяна Трана з програмування роботизованих механізмів. До нього приєдналися викладачі університету Руджерс, штат Нью-Джерсі та університетів штатів Вірджинія та Юта. Інші тьютори – експерти з промисловості, яким сплачують від 5000 до 10000 за курс.

На жаль університет Стенфорду не так вже й доброзичливо поставився до дітища свого професора, тож по закінченні подібних занять інтернет-користувачі не отримають ані стенфордського сертифікату, ані оцінки за університетською системою. Натомість, у разі успішного засвоєння матеріалу, яке перевіряється поточними тестами та домашніми завданнями, студент може розраховувати на сертифікат про проходження, засвідчений підписом викладача, - вже щось для іноземних слухачів. А в тім, відсутність офіційного папірця не віднімить у вас найголовнішого – отриманих знань. Тим паче в цьому році планується додати до початкового набору ще й гуманітарні спеціальності. Тож слідкуйте за оновленнями на сайті www.udacity.com та не проґавте свій шанс!

MITx + Harvardx = нова змінна в безкоштовній освіті

Не встиг Массачусетський технологічний інститут (MIT) в грудні 2011 року представити власну освітню онлайн-платформу MITх, як наприкінці весни 2012 громадскість сколихнула новина про об’єднання зусиль з Гарвардом в амбіційному прагненні радикально змінити світове уявлення про вищу освіту. В липні до завзятих ініціаторів нести знання в маси приєднався й університет Берклі штату Каліфорнія. Кожен засновник вклав в цей некомерційний проект по $30 млн., а в червні цього року MIT отримав грант на підтримку проекту у розмірі $1 млн. від благодійного фонду Bill & Mellinda Gates Foundation. Звичайно, університети сподіваються, що інші вищі навчальні заклади в майбутньому теж надаватимуть свої адаптовані для Інтернету курси на базі платформи edX (все програмне забезпечення буде відкритим для користування).  

За словами засновників, платформа edX надаватиме можливості «для самостійного навчання, спільного навчання на базі wiki-сервісів, створення дискусійних груп, занять в онлайн лабораторіях та миттєвого оцінювання». Крім того, вона міститиме й інші елементи програми MITх, в тому числі зворотній зв’язок в режимі реального часу, відеоуроки, а також рейтинг студентських запитань-відповідей.

Треба зазначити, що популяризація вищої освіти – не єдина мета авторів проекту. «Ми не лише робимо знання більш доступними, ми дізнаємося більше про сам навчальний процес», - зауважив президент Гарвардського університету Дрю Фауст під час прес-конференції в готелі Hyatt Regency в Кембріджі. Завдяки даним, отриманим від використання edX, вчені матимуть змогу відстежувати увагу студентів, аналізуючи частоту та місця перемотування відеолекцій, або розглянути кореляції між методами навчання, які обирають студенти, та їх подальшими результатами на тестах. Фауст підкреслив, що ці дані допоможуть поліпшити якість навчання не лише для гарвардських, а й для студентів у всьому світі.

Приєднатися до, мабуть, найкориснішого дослідницького експерименту може кожен бажаючий, попередньо зареєструвавшись на сайті. За невелику платню будь-який студент, який проходить онлайн-курс, може отримати сертифікат, що засвідчить факт опанування предмету. Ложка дьогтю лише в тому, що документ не матиме емблем ані Гарварду, ані MIT. Інакше кажучи, якщо ваша мета отримати диплом під знаком славетного вишу, edX не допоможе. Однак якщо ви прагнете отримати легкий, зручний та безкоштовний доступ до навчальних матеріалів одних з найкращих університетів світу, негайно під’єднуйтесь до мережі, реєструйтесь на www.edx.org, і вже цієї осені ви матимете можливість самостійно оцінити рівень зкордонної освіти.

(Далі буде...)

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: образование,инновации,образование за рубежом,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.