Ідейні люди: 15%, які можуть змінити життя в Україні на краще

25 вересня 2012, 09:33
Власник сторінки
Адвокат
0
660
Ідейні люди: 15%, які можуть змінити життя в Україні на краще

Контроль виборчого процесу з богу громадян – це не «робота», не «послуга» - це прояв власної громадської свідомості, направлений на формування цивілізованої країни, кращого майбутнього.

Для багатьох українців вибори – це не лише можливість волевиявлення своєї громадянської позиції шляхом голосування за ту чи іншу партію чи кандидата, але й шанс заробити грошей, адже «жива сила» якнайбільше потрібна політикам саме під час виборної гонки та безпосередньо самих виборів.

Очевидно, що по-справжньому ідейних, свідомих громадян стає все менше: виступати в підтримку тієї чи іншої політичної сили чи кандидата безкоштовно згодна лише невелика кількість радикально налаштованих прихильників ультраправих та лівих сил.

Ще гірший сценарій – це коли люди банально продають свої голоси, і, як не прикро, така практика є досить дієвою.

Аналогічна ситуація і з офіційними спостерігачами – всі зацікавлені сторони – і  партії, і кандидати, намагаються поставити «своїх» проплачених людей на дільниці, щоб не дай боже не втратити законні голоси.

А що ж з громадськістю? Чи є ідейні люди, готові встати на захист своїх прав виборця, не очікуючи ніякої компенсації? Просто заради повноцінного відчуття власної гідності, заради майбутнього країни, своїх дітей та онуків?

Як не «дивно», такі люди є!

Останні три тижні «Комітет Народного Контролю» збирає команду офіційних спостерігачів на парламентські вибори, що відбудуться 28 жовтня цього року. Звичайно, більшість з тих, хто звернувся до нашої громадської організації з заявою на отримання прав офіційного спостерігача, в першу чергу питали про «оплату».

Проте, ми, як громадська організація, що існує виключно за рахунок добровільних внесків її учасників, не маємо морального права оплачувати діяльність офіційних спостерігачів. Але можемо надати можливість отримати офіційні повноваження всім, хто бажає проявити ініціативу.

Адже контроль виборчого процесу з богу громадян – це не «робота», не «послуга» - це прояв власної громадської свідомості, направлений на формування цивілізованої країни, кращого майбутнього та відповідного напрямку розвитку України.

Як свідчить наша статистика, лише 15% громадян адекватно розуміють необхідність участі незалежних від політичних сил спостерігачів у виборах. Проте навіть ці 15% додають нехай і «обережного», проте реального оптимізму.

Ось цитата з листа дорослого чоловіка, яка дуже яскраво ілюструє мотивацію цих «15%»:

«Прошу Правління Громадської організації "Комітет народного контролю Київської області"   довірити мені працювати на виборчому окрузі під № 98. Моє бажання викликане тим, що я народився, проживаю та працюю саме в районах цього, 98 округу.

Тут живуть мої рідні, тут я здобував освіту та життєвий досвід. І саме через це я добре знаю людей, яким довірено виборчі дільниці, знаю, що від кого чекати під час голосування, знаю на яких виборчих дільницях цього округу, потрібно віддаватись справі на сто відсотків, а на яких можливо і на триста. Мені відомі настрій та бажання виборців цього регіону. І потрібно зробити все для того, щоб вибори відбулися, щоб саме народ обрав своїх депутатів.»

А ось інший лист, від студентки «Києво-Могилянської Академії»:

«Хочу бути спостерігачем на парламентських виборах 2012, бо зацікавлена у чесному та транспарентному виборчому процесі в Україні. Вважаю, що участь  в контролі суспільства за владою є громадянським обов'язком кожного національносвідомого громадянина. Окрім того, посада офіційного спостерігача від Комітету Народного Контролю дасть мені можливість отримати відповідний досвід, що є необхідним і представнику моєї спеціальності, і просто громадянину зацікавленому в політичному та соціальному розвитку своєї Батьківщини.»

Тобто і серед молоді, і серед людей, які «бачили та розуміють життя» є такі, що згодні заради мети, важливої для всіх і кожного окремо (хоч і 85% цього і не розуміють) пожертвувати свій час та сили для того, щоб вибори в Україні пройшли чесно та дійсно відповідали інтересам народу.

Якщо є бажаючі стати офіційними спостерігачами в Київській області - подати заяву можна за цим посиланням.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.