Постать Петра Сагайдачного в історії України

10 січня 2013, 14:07
Власник сторінки
0
494

Петро Сагайдачний - великий воїн та меценат

Народився Петро Сагайдачний у с. Кульчицях на Львівщині, походив з українського шляхетського роду. Навчався в Острозькій академії. Певний час служив у якогось польського шляхтича, а близько 1595 року пішов на Січ, де став заготованим воїном і очолив походи проти Туреччини.

         На поч. 17 ст. брав участь у походах козаків на Молдавію, Лівонію. Очолював ряд вдалих походів на Османську імперію  та Кримське ханство. Саме з його ім’ям пов’язане взяття Варни 1606 та Кафи 1616. У 1618 р. Сагайдачний брав участь у поході військ польського королевича Владислава на Москву. 20-тисячне козацьке військо на чолі з Сагайдачним взяло кілька міст, оточило й мало не захопило Москву, проте з невідомих причин відступило.

         Сагайдачний проводив самостійну зовнішню політику. У 1618 р. він приєднався до антитурецької Ліги міліції християнства, яка виникла в Європі. Завдяки цьому зріс авторитет Війська Запорозького на міжнародній арені. У 1620 р. гетьман надіслав до Москви спеціальне посольство до царя з проханням прийняти козаків на російську службу.

         Сагайдачний успішно командував козаками під час Хотинської війни 1621 р – збройного конфлікту між Османською імперією і Річчю Посполитою, який спалахнув унаслідок намагань Порти поширити свій вплив на Центральну Європу.

         Сагайдачний відомий як меценат і палкий  прихильник братського руху. У перервах між походами Сагайдачний виявляв турботу про українську культуру, освіту. Разом із усім Військом Запорозьким він вступив у Києвське братство, сприяв відновленню в Україні православної ієрархії, скасованої після Берестейської унії 1596 року.

         У 1620 р. Сагайдачний забезпечив охорону єрусалимського патріарха Феофана, який висвятив у Київські митрополити Іова Борецького і п’ятьох єпископів.

Під час битви дістав тяжке поранення і помер. Перед смертю він заповів своє майно на освітні, благодійні цілі, а 1500 золотих подарунків Київський і Львівський братським школам. Поховано славного лицаря України в Києві у братському монастирі на Подолі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.