Ізмаїльська влада нехтує вшануванням пам'яти видатного ізмаїльчанина

12 березня 2013, 10:00
Власник сторінки
юрист
0
496
Ізмаїльська влада нехтує вшануванням пам яти видатного ізмаїльчанина

В Ізмаїлі Одеської області зірвано запланований концерт на честь видатного композитора, реформатора православного хорового мистецтва, музикознавця і нарешті - ізмаїльчанина Гавриїла Музічєску

ЗВЕРНЕННЯ

керівництва Асоціації “Бессарабія” щодо блокування ізмаїльською міською владою вшанування пам’яти ізмаїльчанина Гавриїла Музічєску

Керівництво громадської організації Одеська обласна національно-культурна румунська асоціація “Бессарабія” в край занепокоєно ставленням деяких посадових осіб ізмаїльської міської влади щодо поважання та дотримання прав національних меншин на териториї міста Ізмаїл. Більш за це, міська влада нехтує вшануванням пам’яти видатних уродженців, всесвітньовідомих синів придунайського міста. Зокрема йдеться про подвійну відмову у проведенні безплатного концерту на честь видатного, всесвітньовідомого ізмаїльчанина, композитора, професора та музикознавця Гавриїла Вакуловича Музічєску (уродженого Музиченко).

Задляцього, Асоціацією “Бессарабія” було заздалегіть (05.02.2013 та повторна від 25.02.2013) адресовано заяву до міського голови Абрамченка А. В. та начальника відділу культури Ізмаїльської Міської Ради Лузанова С. А., із проханням про надання у безоплатне користування концертного залу Ізмаїльського Міського Палацу Культури ім. Т. Г. Шевченка у неділю, 24 Березня 2013 року, з 17 по 19 годину, для проведення безплатного концертного заходу. Щодо свободної дати 24.02.2013 нами було наперед позитивно узгоджено із директором Палацу Культури Левченко Н. П.. Річ шла про безплатний концерт Академічного Хору імені Г. Музічєску державної філармонії міста Ясси, Румунія, а надана організаційна та фінансова підтримка - за рахунок румунської держави, через Інститут Румунської Культури. Нагадаємо що саме в Яссах видатний уродженець Ізмаїла вдосконолив власну творчу та викладацьку діяльність та й помер у цьому місті 110 років тому.

За нашою інформацією, наше місто ще не приймала хорового колективу такої якісті та маштабу (у хорі співають професійні музиканти, понад 70 чоловіків та жінок), популяризуючи творчість ізмаїльчанина.

У листах від 21.02 та 04.03 ізмаїльським міським головою відмовлено у надані приміщення, “у звязку з підготовкою та проведенням міських заходів в ті самі терміни”. Річ йде про святкування у суботу, 23 Березня 65-тиріччя ІМПК ім. Т. .Г. Шевченка. Тобто, концерт на честь видатного ізмаїльчанина не вписується у “міські заходи” навіть після 110 років?! Річ у тому, що начальник відділу культури Лузанов спростував вільну неділю 24 Березня, яку було узгоджено із діючим директором Палацу Культури. Тобто, посадовець краще за директора Палацу Культури знає сітку та графік проведення заходів у ІМПК ім. Шевченка. Підкреслемо, що ніяких культурних заходів на зазначене число у Палаці Культури не було заплановано. В прикінці листів нам, Асоціації “Бессарабія”, було запропоновано провести концерт на базі “інших структур, які зможуть прийняти глядацьку аудіторію”... У телефонному режимі пан Лузанов не захотів пропонувати іншу годину або число для проведення концерту на честь Г. Музічєску. Звісно, іншого культурного закладу у якому би зміг виступати академічний хор у нашому місті ще нема, та з подібною владою ще й нескоро побудують.

Надалі, Асоціація “Бессарабія” покладається на зміну ставлення ізмаїльської міської влади щодо законних обов’язків підтримувати діяльність національно-культурних товариств (Закон України “Про місцеве самоврядування”, ст. 32 п. а), пп.8) ). У звязку з вищевикладеним, маємо за честь втретє звернутись до Ізмаїльського міського голови щодо надання дозволу на проведення протягом 2013 року у ІМПК ім. Т. Г. Шевченка концерту на честь ізмаїльчанина Гавриїла Музічєску. За для цього, звертаймось до місцевих засобів масової інформації, творчіх спілок, ізмаїльської громадськості та ізмаїльчан, з проханням підтримати численні клопотання Асоціації “Бессарабія” перед міською владою, щодо позитивного рішення цього питання.


Ізмаїл,12.03.2013                                                         Анатолій Попеску, Президент Асоціації «Бессарабія»


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.