Суд як дишло...

11 листопада 2016, 14:03
Власник сторінки
Политический аналитик
0
121
Суд як дишло...

В Україні оголосили конкурс до Верховного Суду. При цьому триває масове невиконання рішень судів різних рівнів: лише на цьому тижні з ним зіткнулися агенція «Українські новини» та Віктор Медведчук.


Кому суд не указ

Ще 6 жовтня колегія Київського апеляційного адміністративного суду вирішила, що інформація про осіб, які орендують житлові приміщення в елітних державних комплексах «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», яку вимагала надати інформаційна агенція «Українські новини», є публічною. Однак 7 листопада керівництво комплексу, який належить Державному управлінню справами (ДУС) при Президенті України, заявило, що не виконуватиме рішення суду. «Рішення від 06.10.2016 року, прийняте Київським апеляційним адміністративним судом, вважаємо незаконним...», – написав перший заступник директора «Пущі-Водиці» О.Савчук.

«Чиновника не збентежив той факт, що за чинним законодавством рішення апеляційного суду набирає законної сили і є обов'язковим до виконання незалежно від того, чи подавала касацію та сторона, що програла. Ні та обставина, що відмова від виконання рішень українських судів є прямим порушенням присяги держслужбовця, за що передбачена дисциплінарна і кримінальна відповідальність», – заявили «Українські новини». Але ні керівництво ДУС, ні Головдержслужба, ні Генпрокуратура України на брутальне порушення закону чиновником високого рангу не відреагували.

І це не дивно, бо в Україні звикли нехтувати рішеннями суду навіть найвищі посадові особи держави. Наприклад, 7 листопада Печерський районний суд Києва зобов'язав спікера парламенту Андрія Парубія спростувати звинувачення на адресу Віктора Медведчука у фінансуванні екстремістських груп на сході України. Мова йшла про заяви Парубія на брифінгу в агенції «Укрінформ» 4 липня 2014-го, де тодішній секретар РНБОУ назвав ключового переговірника з врегулювання ситуації на Донбасі «злочинцем, який протягом останніх років максимально залучався до того, щоб ця ситуація була створена».

Чому Україна на особливому рахунку в ЄСПЛ

Суд визнав слова Парубія недостовірними і зобов’язав його протягом 10 днів провести в «Укрінформі» брифінг, в ході якого повідомити про це судове рішення і спростувати недостовірну інформацію, яка завдає шкоди честі та гідності Медведчука. Проте голова ВР публічно заявив, що рішення суду виконувати не збирається. І почав розповідати, що передав Генпрокуратурі якісь матеріали, які нібито «свідчать про причетність Медведчука до антиукраїнських дій на Донбасі». Правда, цього разу конкретних звинувачень не прозвучало – Парубій врахував сумний досвід свого колеги по «Народному Фронту» Андрія Левуса, який  свого часу написав письмову заяву із звинуваченнями проти Медведчука. Коли вони не підтвердились, Печерський суд постановив порушити кримінальне провадження проти самого заявника. Тому Генпрокуратура зараз розслідує справу про наклеп з боку Левуса на того ж таки Медведчука.

Коментуючи журналістам заяви А.Парубія, представник Віктора Медведчука з правових питань Олександр Мошинський попередив голову ВР про юридичні наслідки, які тягнуть за собою неправдиві звинувачення у злочині. «Якщо «нові» звинувачення Парубія того ж ґатунку, як і ті, що визнані судом недостовірними, він може «догратися» до кримінальної відповідальності за ст. 383 Кримінального кодексу України («Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину»)»,  сказав юрист.

Як говорить англійська приказка, «жорна правосуддя мелють повільно, але дуже тонко». Зрозуміло, що за нинішньої влади більшість позовів проти її керівників опиняться спочатку у Верховному Суді України, а потім і в Європейському Суді з прав людини (ЄСПЛ). Адже після так званої «судової реформи» система правосуддя перейшла під повний контроль Адміністрації президента, тому судді під загрозою «люстрації» або взагалі немотивованого звільнення просто бояться виносити ухвали, які суперечать волі Банкової. А якщо таке трапляється – очільники держави і вищі чиновники їх просто не виконують, про що свідчать наведені вище приклади. Причому це стосується не лише рішень українських судів – сотні рішень ЄСПЛ досі не виконані на території України. У 2015-му році цей суд навіть прийняв спеціальне рішення, у якому зазначено: Україна продовжує ігнорувати рішення ЄСПЛ про невиконання судових рішень.

Причому після «нового призову» до Верховного Суду України ситуація вочевидь погіршиться, адже у «відкритому конкурсі» зможуть взяти участь не лише судді, але й «науковці та адвокати, котрі мають професійний стаж роботи не менше 10 років». Тобто непрофесіонали, які завдяки «громадському активізмові», участі у «революції гідності» та «АТО», а нерідко – й банальному кумівству – заполонили виконавчу і представницьку владу, тепер мають всі шанси змінити камуфляжний костюм і «балаклаву» на судову мантію. Хоча після генерального прокурора без юридичної освіти, голова Верховного Суду без досвіду суддівської роботи вже нікого ні в Україні, ні у світі не здивує…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Медведчук,Парубій,Європейський Суд з прав людини,правосуддя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.