Активізація інвестиційної діяльності в умовах погіршеного інвестиційного клімату

22 червня 2016, 11:41
Власник сторінки
Экономист
0
2037
Активізація інвестиційної діяльності в умовах погіршеного інвестиційного клімату

Про необхідність інвестицій для нашої держави

Дана тема вже, можливо, перестала бути популярною, адже протягом багатьох років різні покоління влади в Україні тисячі разів говорили про необхідність залучення інвестицій в економіку держави, розробляли різні механізми для досягнення цієї мети, організовували презентації інвестиційного потенціалу за кордоном тощо. Разом з тим, той факт, що Україна не стала стратегічним об'єктом для інвестування говорить тільки проте, що розроблені механізми і підходи до залучення інвестицій потребують кардинального переформатування.

Але, як залучити інвестиційний капітал, особливо іноземний, в умовах, коли у країні наявний локальний конфлікт? Завдання далеко не з легких, проте його виконання є одним із найважливіших пріоритетів для нашої країни. В наших умовах важливо знайти партнерів, які б інвестували гроші у країну, а не просто давали кредити, заганяючи економіку в ще більшу боргову яму.

Постає питання, чи є в Україні механізм, по-перше, залучення, а по-друге, забезпечення стабільної та ефективної діяльності інвесторів? В усьому світі існує цілий ряд способів покращення інвестиційного клімату, який є необхідною умовою для розміщення капіталу: створення спеціальних економічних зон, індустріальних парків, надання суб’єктам господарської діяльності різних пільг, преференцій тощо. Робота таких механізмів, звісна річ, забезпечується відповідною законодавчою базою.

Маємо визнати, що в Україні комплексного законодавства з усіма необхідними підзаконними актами нажаль немає. Проте, намагання його створити були здійснені.

               Так, наприклад, існує закон «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон», прийнятий ще в 1992 році. Але даний акт є лише поверхневим, не містить конкретних положень щодо сприятливих умов, які можуть створюватись для суб’єктів господарювання на таких територіях.
               Є і інший закон, Закон України «Про індустріальні парки», прийнятий у 2013 році. Я, до речі, був членом робочої групи по внесенню змін до нього ще на стадії законопроекту. Так от, цей закон також є поверхневим і практичної користі не несе ніякої. В законі гарно описано механізм створення Індустріального парку та його ліквідації, а от про ті пільги, які інвестор може отримати при започаткуванні діяльності на території такого парку немає ні слова. Тому що пільги взагалі не передбачені. Про це неодноразово говорилось в ході роботи над цим законопроектом, але … 
               По всьому світу ВЕЗ є успішними саме завдяки особливим, сприятливим умовам діяльності, а не просто тому, що така територія була окреслена на економічній карті і названа вільною економічною зоною. 

            Іншим, не менш проблемним, є питання стабільності законодавства. Колись, ще у 1999 році був розроблений та прийнятий ЗУ «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку Житомирської області». Даний закон мав на меті стимулювати економічну активність на територіях Житомирської області, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. І цей закон працював на практиці. Інвесторам надавався цілий ряд пільг типу звільнення від сплати за землю, податку на прибуток тощо. В результаті з використанням положень цього Закону було затверджено 52 інвестиційних проекти у харчовій, легкій, добувній, каменеобробній, деревообробній, хімічній галузях промисловості та сільському господарстві. Створено більше 3000 робочих місць та збережено близько 2000. Але, проіснував закон тільки 5 років. В 2005 році з нього було виключено 2 статті, які передбачали усі пільги та гарантували стабільність роботи цього режиму протягом 30-ти років. Який інвестиційний імідж після таких дій може бути у нашої країни?

            Це далеко не весь досвід України у створенні законодавчої бази, яка б стимулювала інвестиційну діяльність в національних масштабах. Але, вони чітко показують помилки та слабкі місця, виправляти які необхідно негайно.

            Створення дієвих Спеціальних економічних зон, індустріальних парків тощо з необхідною виробничою інфраструктурою та вигідними умовами роботи на них може значно покращити ситуацію у сфері інвестиційної діяльності та сприяти залученню на стільки необхідного капіталу в економіку держави. Проте, дане питання залишається відкритим, як, нажаль, і більшість інших, повязаних з реформами в сфері економіки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.