«ПРОТИ ВСІХ» – НЕ ДІАГНОЗ, А ПОЗИЦІЯ ВИБОРЦЯ

29 лютого 2016, 11:39
Власник сторінки
Народний депутат України
0
119

Узурпація влади – сумна традиція, котру деякі можновладці намагаються підтримувати і зараз

Узурпація влади – сумна традиція, котру деякі можновладці намагаються підтримувати і зараз. І навіть стаття 5 Конституції України, котра каже: «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ і ніхто не може узурпувати владу в Україні», не стає їм на перешкоді. Кожен чиновничок чи керівник намагається якось та й передати більшу чи меншу дещицю своєї влади нащадкам чи представникам родинного клану. Намагається, доки вистачає ресурсів та повноважень, підгребти побільше влади під себе. Також через нерівномірний доступ до ресурсів та контроль над ЗМІ в Україні з боку окремих фінансово-промислових груп склалася ситуація, коли під час виборчих перегонів різні кандидати мають неоднакові можливості для висвітлення власних програмних засад, внаслідок чого виникає пряма загроза рівних можливостей в реалізації виборчого права, а також отриманні виборцем об’єктивної інформації про кандидатів. 

Останнім часом особливо посилилося використання політичних технологій, методів психологічного тиску на громадян України. Це веде до створення умов, за яких виборцю свідомо нав’язуються різноманітні сценарії, чим позбавляють його можливості обирати свідомо, вивчаючи програмні засади і діяльність кандидатів. 

А через недосконалість діючої редакції закону «Про місцеві вибори» існує реальна загроза узурпації влади на місцях, коли посаду міського (у містах, кількість виборців у якому дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) голови може посісти особа, яка отримає підтримку меншості місцевого населення. Тим самим буде порушено основний принцип Конституції України про народ, як єдине джерело влади і неможливість узурпації влади будь-ким.

Щоб усунути існуючі недоліки виборчого законодавства за рахунок введення норми, яка регулює механізм зараховування результатів проведення повторного голосування на посаду міського (міста, кількість виборців у якому дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) голови, мною подано до Верховної Ради законопроект 3773. Пропоную щоб у ситуації, якщо більшість мешканців міста не підтримають жодного з кандидатів при проведені повторного голосування на посаду міського голови, а проголосують проти всіх кандидатів, вибори будуть вважатися такими що не відбулись. Дана норма виправить ситуацію, при якій думку громадян, які голосують «проти» при повторному голосуванні не враховують взагалі, хоча конституційне виборче право є у кожного громадянина. 

Для того, щоб унормувати виборче законодавство, пропоную внести ряд змін в існуючі закони. Зокрема пропоную доповнити статтю 9 Закону України «Про місцеві вибори» положенням, яке забороняє брати участь у наступних повторних виборах тим особам, що брали участь у повторному голосуванні виборів, які визнано такими, що не відбулися, відповідно до запропонованих змін до статті 87 Закону України «Про місцеві вибори». Разом з таким обмеженням в статтю 9 Закону додані норми які забороняють більш ніж двічі підряд обиратися сільським, селищним, міським головою, старостою та висуватися кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости на позачергових виборах, призначених у зв'язку з достроковим припиненням повноважень.

У зв’язку з доповненням статті 87 новою нормою вносяться зміни до статті 74 Закону, які передбачають у виборчому бюлетені окремим рядком зазначити графу «Не підтримую жодного кандидата». 

Відповідно, вносяться зміни до статей 77, 79, 80, 83 та 85 Закону, якими пропонується врегулювати організацію і порядок голосування, порядок підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, внесення інформації до протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування, а також встановлення результатів виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, виборів сільського, селищного, міського голови, старости. 

Переконаний, прийняття даного закону дозволить усунути недоліки виборчого законодавства, які можуть бути використані для узурпації влади в містах, кількість виборців у якому дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч. Також це сприятиме оновленню політичних еліт демократичним шляхом, підвищенню довіри населення до органів місцевого самоврядування, позитивно вплине на стабільність владної системи та утвердження демократичних принципів громадянського контролю за владою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.