20 цитат ЕРІКА РАЙТНЕРА - чоловіка, які повинні ПОЧУТИ УКРАЇНСЬКІ РЕФОРМАТОРИ

03 грудня 2015, 18:59
Власник сторінки
0
103
20 цитат ЕРІКА РАЙТНЕРА - чоловіка, які повинні ПОЧУТИ УКРАЇНСЬКІ РЕФОРМАТОРИ

Всесвітньо відомий норвезький економіст Ерік Райнерт має досить нестандартні для XXI століття погляди. Він лає сучасну гл

Україна ще не навчилася отримувати вигоду зі своїх переваг: у нас багато ресурсів, але ми використовуємо їх неправильно, народ готовий перетерпіти труднощі, але складних і непопулярних реформ поки немає. Те, що потрібно зробити уряду - це почути поради і своїх громадян, і більш досвідчених експертів. А кожному українцю потрібно здраво оцінювати правильність кроків уряду, пише Business Views.

Всесвітньо відомий норвезький економіст Ерік Райнерт має досить нестандартні для XXI століття погляди. Він лає сучасну глобалізацію, наполягає на проведенні політики протекціонізму і попереджає, що тільки розвинена промисловість зробить країну багатою. А ще нарікає, що сучасні правителі розвинених країн забули про те, як саме їх країни стали розвиненими, і ведуть бідні країни до ще більшої бідності. Ерік Райнерт грунтовно вивчав економіки різних країн, при тому не теоретично, а "в полі", і у нього є підстави для таких заяв.

ПРО ТЕ, ЯК КРАЇНИ СТАЮТЬ БАГАТИМИ

Держава розвитку - на шляху від бідності до багатства

1. "Держави розвитку піклуються про зростання національного добробуту шляхом диверсифікації структури національного виробництва. Заохочуються галузі з великим потенціалом для технологічного переоснащення і, відповідно, зниження вартості виробництва одиниці продукції плюс створення виробничих ланцюжків між галузями і областями країни".

2. Подібна стратегія [державного розвитку] вимагає одного, але дійсно головної умови - сильною, що не означає великий, компетентною, патріотичною і вірною своєму правителю бюрократії.

3. Війна взагалі дуже часто сприяє виникненню держави розвитку, оскільки в такі надзвичайні періоди звичайні фінансові побоювання і міркування відкидаються в сторону, доводиться працювати за принципом "все для фронту, все для перемоги".

Ще кілька порад

4. "Підприємці, які мають намір налагодити своє виробництво в раніше бідних і відсталих куточках країни, отримують [повинні отримувати] тимчасові звільнення від податків, митні притулку та офіційні монополії ...".

5. "тюдоровская Англія, Франція часів Людовика XIV і його головного міністра Кольбера, петровська і єкатерининська Росія, Пруссія при Фрідріха Великого або, багато пізніше, Японія і Південна Корея мали спільним те, що основну роль там грало залучення іноземних фахівців, а не іноземного капіталу "[автор вказує на ті періоди, коли згадані країни стрімко розвивалися за західним зразком].

6. "Крім заходів фінансового заохочення ... величезне значення має виховання власної талановитої молоді".

Важливо змінити сировинну економіку на економіку виробництва

7. "Різниця в доходах між фізичними особами в значній мірі визначається вибором виду економічної активності. Хірурги мають вищий дохід, ніж прибиральниці в лікарнях. Ті ж механізми працюють у відносинах між країнами: те, що виробляє країна, буде в значній мірі визначати відносний рівень її дохода.Любая ефективна економічна політика повинна враховувати ці елементи ".

8. "Держава ... не просто співпрацює з бізнесом, а бере на себе роль" командних висот "і свідомо робить вигідними інновації. З часом це має ефект на сільське господарство та сировинні галузі, де під впливом сусідства з індустріальним сектором починають рости технічна озброєність і реальні зарплати ".

9. "Візьміть Ірландію, колись завойовану англійцями. Століттями їй дозволялося виробляти тільки сиру шерсть, продовольство і дешеву робочу силу самих ірландців. Всі служило забезпеченню індустрії метрополії дешевими факторами виробництва. Самою Ірландії при цьому заборонялося переробляти шерсть ... і робилося це свідомо. До XV століття сама Англія служила постачальником вовни на мануфактури Фландрії і Північної Італії ... Лише на самому початку 1980-х, перед ліцомжестокого кризи, уряд Ірландської Республіки знайшло нарешті сили піти на активну індустріальну політику, заохочення технічної освіти і науки та залучення висококваліфікованих ірландських емігрантів, колись покинули рідний острів через хронічну безробіття. ... Так починалося "кельтське економічне диво", що створило інноваційний технологічний сектор в країні, насамперед відомою лише зеленими луками і дублінськими пивом ".

10. "... краще мати в країні неефективний сектор переробної промисловості, ніж не мати його взагалі"

11. "... наявність сектора переробної промисловості в країні утримує її національний рівень зарплати на певному рівні. Промисловий сектор оберігає країну від спадної віддачі, не даючи їй загрузнути в перевиробництво до повної убогості і / або вапна всю рибу в океані і руду в шахтах".

12. "Відомо, що нестача продовольства і голод найчастіше відбуваються в країнах, які спеціалізуються на продовольчих товарах. Чим менше частка сільського господарства в структурі ВВП, тим менше у країни шансів, що в ній трапиться голод. Більш того, в країнах, де майже немає сільського господарства, населення страждає швидше від переїдання, ніж від недоїдання "

Інтеграція призведе до добробуту, якщо в ній беруть участь рівні партнери

13. "Жодна з багатих країн не досягала успіху в підвищенні рівня життя свого населення, минаючи період протекціонізму".

14. "З економічної точки зору," симетрична "вільна торгівля (між партнерами одного рівня доходів і технологічного розвитку) завжди була основним ключем до поліпшення добробуту".

ПРО ТЕ, ЯК КРАЇНИ СТАЮТЬ БІДНИМИ

Інтеграція країн з різним рівнем розвитку шкодить слабким партнерам

15. "В умовах, коли глобалізація несиметрична (коли одні країни спеціалізуються на видах діяльності зі зростаючою віддачею, а інші - з зменшенням), країни, що спеціалізуються на видах діяльності з спадної віддачею, починають" спеціалізуватися "на бідності".

16. "Країни" другого "і" третього "світу з їх слабкою, ще розвивається промисловістю були піддані шокової терапії, коли погодилися на введення необмеженої вільної торгівлі. У Монголії 90% промисловості було знищено всього за 2-3 роки, в Росії і Перу в перші шалені роки після введення вільної торгівлі була скорочена половина робочих місць у промисловості, а рівень реальної зарплати впав удвічі ".

Країни-сировинні бази приречені на занепад

17. "Загальне багатство зустрічається тільки там, де сільського господарства або немає, або воно відіграє невелику роль".

18. "Країна, яка, згідно міжнародному поділу праці, спеціалізується на поставках сировини, неминуче прийде до того, що чим більше вона збільшує виробництво, тим вищими стають витрати виробництва кожної нової одиниці продукції".

ПРО УКРАЇНУ

19. "Важливо, що Київ сам визнає свою велику дилему. Суть її така: те, що є доцільним політично, а саме вступ до Євросоюзу, не обов'язково має економічний сенс. Якщо ми повернемося до теорії Фрідріха Ліста і тому, як ЄС працював аж до 1990-х, то (мені навіть страшно це говорити!) економічно було б доцільно інтегруватися з економікою, яка більше схожа на вашу. Тобто, напевно, з російської. Але це, як я бачу, безглуздо в плані політичному ".

20. "Для України важливо те, що у неї є великий ринок і вона традиційно є житницею світу. В американських економічних текстах XIX століть я читаю, що США вважали своїм конкурентом на світовому ринку зерна саме Україну. Втім, незважаючи на це суттєва перевага, ви можете зіткнуться з проблемою: сільськогосподарські субсидії для нових членів ЄС складають близько половини відповідної цифри для старих ".

Рецепт економічного зростання для України від Еріка Райнерт готовий. Він складається всього з трьох кроків: індустріалізація, індустріалізація і ще раз індустріалізація. Раз вже ми витратили даремно два десятки років і, сподіваємося, тимчасово втратили шахти і компанії на Донеччині, а "відсунути" глобалізацію на потім вже не вийде, необхідно розвивати промисловість, яка забезпечить країні високу додаткову вартість, тобто високі зарплати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,реформы,Euronews,политика,Ukraine
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.