Майдан 3.0 ?

15 липня 2015, 13:46
Власник сторінки
0
152

В українському суспільстві назріває нова хвиля незадоволень і все частіше чути розмови про новий майдан. Чи можливий майдан 3.0 в Україні та до яких наслідків він може призвести ?

Соціальні незадоволення, підвищення тарифів, небажання визнати конфлікт на сході війною, вмираюча економіка, глибока криза майже в усіх сферах української держави все частіше призводять до розчарування людей "новою владою" . Таке розчарування було після помаранчової революції, коли народ зробив ставку на конкретну людину та вийшов за Ющенка, який, проте, не зміг виправдати надії українського суспільства. Тоді український народ отримав гарний урок– не можна покладати надії на лідерів. Новий майдан 2013-2014 вже проходив під гаслом «Без політики». Опозиційні сили усіляко намагались прилаштуватись до майдану, але народ після помаранчевих подій більше не довіряв лідерам та навчився самоорганізації. За кілька годин виникали нові барикаді, втричі вищі та міцніші старих, кожен робив свою справу – без усілякого керівництва, й це все виглядало злагодженно, люди на майдані, наче бджоли у вулику, відбудовувались та досягали мети. В результаті народ і виконав свою задачу, вимогу номер один –відставку Януковича.

Після лютневих подій на майдані, українське суспільство пройшло не тільки фізичне згартування, а й духовне та моральне. В університетах майже перестали давати та брати хабарі, ДАІ на дорогах боялось активістів та теж перестало брати хабарі. В чиновників з'явилось почуття страху, вони боялись активістів, які прийдуть до них, вб'ють або поб'ють, та засунуть в сміттєвий бак – і доведеться відповідати за свої дії при владі.
А у людей з'явилася повага до себе та хлопців з небесної сотні, які віддали життя за мрію про щасливе майбутнє України.

На декілька місяців країна змінилася. Українці не просто прогнали зека та здійснили переворот, вони змінили своє ставлення до країни, понять поваги та честі – відбулася революція гідності.


Але не змінилася система, згідно якої ми зобов'язанні обирати президента.
В умовах війни внутрішніми та зовнішніми проблемами вдало скористався Петро Порошенко, який гарно побудував свою передвиборну компанію та досяг своєї мети – став президентом України.


З часу його обрання минуло більше року.
Україна стала втричі біднішою, долар по 25, війна триває, кожного дня гинуть люди, лінія фронту завдовжки 450 км, а влада ще досі називає це антитерористичною операцією, для неї це те ж саме, що розміновувати вокзал в Києві.

Реформ немає, все так само маємо стару систему, яка винищує українців. Чи за цим йшов до влади Петро Порошенко – невідомо.
Влада змінилася на «нову», якій вдалося зберегти себе в політичному полі України після революції гідності та залишитися при старій системі. Жодний чиновник не покараний, почуття страху зникло, корупція повернулася, а українці отримали новий уроки – ніколи недовіряти будь-яким політикам, та винищувати ворога під корінь. Тому у разі наступного майдану чиновників та владу будуть виносити вперед ногами, досвіду за роки війни українці в цьому набралися й довіри до старої системи майже немає.

Але в умовах вiйни революцiя та переворот можуть мати неповоротні наслідки. Так само, як і робота дережави при старiй сиситемі.
Очевидною є потреба реформ та змін у системі.




Яка система підходить українцям ?

Українська держава, яка стоїть на кордоні ментальностей Європи та Азії, зробила свій вибір у бік демократичних цінностей Європи.
Але українці мають свою особливу природу вільнолюбства та незалежності, а українські реалії з тотальною корупцією – свої.


Чому після перемоги майдану в Україні майже зникла корупція?

У однієї частини людей з'явилося почуття гідності, а у іншої частини населення – страх. Звичайний інстинкт самозбереження зміг стримувати декілька місяців навіть таку недосконалу систему. А далі, в умовах, які склалися в країні: через війну більшість активістів вирушила на схід, а «нова» влада не покарала жодного чиновника, поступово відчуття страху зникало, а корупція поновлювалась. Є очевидним, що українській системі потрібен стримуючий фактор – кожен держслужбовець має відповідати за свої дії.

Як задовольнити потреби вільнолюбства та запровадити стримуючий фактор для системи?

Як показав час та досвід, майдан є саме тим інструментом, де українське суспільство може народжувати, обмірковувати та впроваджувати свої ідеї у життя країни, при цьому вимагаючи звітності від політичних діячів та змушуючи владу боятися. В умовах українських реалій такий інструмент повинен працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень.
Але очевидно що постійний майдан не є раціональним рішенням.

Що можна зробити вже сьогодні?

Сучасний світ давно звик до інтернету, більше того, українське суспільство завдяки системі приват 24 навіть звикло розпоряджатися своїми грошима за допомогою інтернету.
Вже зараз можна почати реалізовувати інтернет-майданчик, який стане інструментом для розбудови держави. На ньому українське суспільство нарешті стане тим важелем контролю за державними процесами і зможе впливати та корегувати майбутнє своєї країни за допомогою волевиявлення громадян.

Яким чином буде працювати інтернет-майданчик?

Для прикладу, на сайті інтернет-майданчику можна буде писати свої ідеї, пропонувати законопроекти, обговорювати їх, голосувати.
Створити системи контролю за процесами голосування.
Системи, за якими держслужбовці мають розглядати пропозиції громодян за рівнем популярності ідеї, наприклад, проголосували за певний проект 10 000 людей – влада повинна розглянути їх ідею протягом 3 місяців, підтримало 100 000 тисяч – розглянути питання терміново та прийняти рішення. 

Також розробити систему відповідальності для державних службовців , згідно якої, чим вища посада, тим більше відповідальності несе людина.

Систему інтернет-майданчика можна використовувати як на державному, так і на місцевому рівні.
Впровадження цієї системи є дуже важливим кроком на шляху до електронного врядування, про яке говорить президент Петро Порошенко. Те, чи підтримає він його, покаже, наскільки він готовий до нових реформ.


Чи буде в Україні нова революція та майдан 3.0 ?

Це дуже болюче питання як для влади, яка може втратити все, так й для народу якому вже нічого втрачати.

Вибір невеликий: реформи або майдан 3.0

Питання лише у версii майдану:

Майдан 3.0 Онлайн чи революція на Банковій.


На цьому етапі – це лише викладена концепція ідеї. Чи буде вона реалізована та яким буде майбутнє України – залежить від нас з вами.
Якщо ви маєте щось додати, підкоригувати або хочете нам допомогти – наші контакти:

Maidan3.0.Onlain@gmail.com
skype: Maidan3.0.Onlain
viber: 357 96 97 93 44

050 064 58 43 Тетяна

Збір коштів на впровадження ідеї
5168 7556 0880 4395 Глазунов Дмитро Сергійович
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.