ПОВЕРНУТИ ДЕПОЗИТ РЕАЛЬНО

12 березня 2015, 17:50
Власник сторінки
0
3354

Допоможе знання законів, бо вони на стороні вкладників.

Останнім часом українці зневірились у банківській системі, тому намагаються якнайшвидше розривати депозитні договори і забирати власні заощадження. За інформацією Національного Банку України, тільки на кінець червня 2014 року відтік склав близько 30 млрд. гривень, що становить 7% від усіх вкладів. За таких обставин НБУ встановив ліміт на видачу депозитів – не більше 15 тисяч гривень на добу. В свою чергу банки України також прийняли цілий ряд внутрішніх постанов, які спочатку обмежили суми будь-яких виплат у надто смішних межах, а згодом – взагалі заборонили видачу депозитів. Вкладники з вельмишановних клієнтів перетворились у справжніх заручників банків… Однак закон на стороні вкладників і отримати власні гроші можливо! Як повернути свій депозит, ми розбирались разом з практикуючим юристом Дмитром Люшенко.

Статтею 1060 Цивільного кодексу України закріплено, що за договором банківського вкладу банк зобов’язаний видати гроші (вклад) за першою вимогою вкладника. У свою чергу стаття 1074 Цивільного кодексу України забороняє банкам затримувати і розпоряджатись грошима клієнта всупереч його волі. Виходячи з цього, відмова банку видавати депозитний вклад – протизаконна! Так само як і незаконні всеможливі обмеження, які самовільно встановляють НБУ і банки. Конституційний Суд України у своєму рішенні від 19.06.2001 №9 вказав, що в Україні діє чітка ієрархія нормативних актів: постанови та інші акти виконавчих органів не повинні суперечити та викривляти зміст чинних законів. «Чому ж НБУ встановлює обмеження, запитаєте ви. Відповідь проста і очевидна! НБУ розраховує, що більшість вкладників не будуть захищати свої права в судовому порядку. Тим паче, що обмеження тимчасові, – пояснює Дмитро Люшенко. – Однак якщо ви подаєте позов до суду, щоб повернути депозит, то майже зі 100% гарантією виграєте!»

За діючим цивільним законодавством (ст. 625 Цивільного кодексу України) позивач може вимагати у суді:

·        -  стягнути з банку всю суму вкладу з урахуванням інфляції;

·    - стягнути відсотки за користування вкладом банком, у тому числі за період, коли гроші не були повернені;

·        -  стягнути 3% річних від суми через прострочення виплати.

До речі: Відповідно до ч.3 ст. 22 Закону України «Про захист прав споживачів» та п.7. ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі у разі порушення їх прав та законних інтересів звільняються від сплати судового збору!

«Однак можна спробувати вирішити конфлікт без звернення до правосуддя – у так званому позасудовому порядку» – говорить Дмитро Люшенко і розповідає про необхідні кроки.

Спершу потрібно написати до банку заяву про повернення вкладу за договором банківського вкладу або про відмову в продовженні дії такого договору. Заяву потрібно скласти у двох екземплярах. Уповноважена особа банку (наприклад, завідуюча) повинна прийняти вашу заяву, розписатись на ній та обов’язково поставити печатку на обох екземплярах, один з яких надається вам.

При письмовій відмові задовольнити ваші вимоги, пишіть заяву до Голови правління банку, де розміщений депозит. Зазначте можливість понесення банком відповідальності, а також вкажіть про ваші наміри звернутись до НБУ, органів захисту прав споживачів та правоохоронних органів.

Наступний етап – висувайте ваші вимоги у заяві до НБУ, а також вимагайте НБУ провести перевірку відділення банку, який порушує законодавство. 

Паралельно використовуйте можливість звернення до місцевої Інспекції захисту прав споживачів. Якщо і в цьому разі не діє, звертайтесь до правоохоронних органів (міліції, прокуратури) за фактом незаконного заволодіння вашим майном або правом на майно шляхом обману або зловживанням довірою (стаття 190 Кримінального кодексу України). Основою для цього буде наявність умислу банку, адже вони буди проінформовані про незаконність їх дій шляхом прийняття заяви від вкладника. В цьому разі така заява буде внесена до Реєстру досудових розслідувань, після чого буде проходити перевірка даного факту правопорушення.

«Якщо досудовий порядок не дав результату, сміливо звертайтесь до суду. У випадку з неповерненням депозитних вкладів закон повністю на стороні вкладника, – говорить Дмитро Люшенко, – Не бійтесь відстоювати власні законні права!» 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Права человека,юрист,закон,депозит,вклады,правосуддя,законність,Конституційний суд,валютный вклад,ошукані вкладники,гривневый вклад,возврат депозита,судова справа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.