Хто відповість за дії приватного монополіста «Київенерго»?

06 червня 2017, 17:27
Власник сторінки
народний депутат України
0
3586
Хто відповість за дії приватного монополіста «Київенерго»?

Вочевидь ігри, які ми зараз споглядаємо, схожі або на агресивний шантаж з боку Київенерго щодо непрофесійної київської влади, або це театр двох акторів, які публічно розігрують нам погану п’єсу

З травня поточного року  у більшості районів Києва  відсутнє гаряче водопостачання. За версією Нафтогазу: сталося це через борги  Київенерго перед ним у розмірі 4,2 млрд грн.  Київенерго не здатне навіть сплатити рахунки за транспортування "блакитного палива". На їхню думку, це може свідчити про великі проблеми всередині організації.

За версією Київенерго: у всьому традиційно винна держава, яка накопичує борги перед тепловиками, накладає штрафні санкції на свої ж борги, заарештовує рахунки і списує з них усі кошти.

А страждають, як завжди звичайні кияни, які у більшості справно платять за гарячу воду та тепло.

Ситуація заплутана, на перший погляд. Але в ній не так важко, як здається, розібратися. Потрібна виключно політична воля, а не потурання певним бізнес-інтересам.

Отже, Київенерго - це приватна монополія, вона фактично перейшла у власність компанії ДТЕК, яка належить Ринату Ахметову. Це відбувалося в кілька стадій. Спочатку  була незрозуміла кулуарна схема по приватизації 12,7% акцій, які належали територіальній громаді. Це відбувалося ще за часів Черновецького та його «молодої команди». А коли Янукович прийшов до влади, було приватизовано ще 25% державної частки, яка перейшла до ДТЕК, були частково скуплені акції різних юридичних і фізичних осіб.

В 2001 році Київенерго уклало угоду, за якою має право оренди та управління ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, відповідними мережами та іншим комунальним майном. І тому  має монопольне право продавати київським споживачам дані комунальні послуги. Строк цієї угоди завершується 31 грудня 2017 року. Зверну увагу, що у рамках угоди  досягти модернізації теплоенергетичної системи – неможливо. Київенерго не несе жодної  відповідальності за обсяги модернізованих мереж та обсяги вкладених інвестицій. Наприклад, минулого року не було замінено жодного кілометра тепломереж.

І що ж ми чуємо від київської влади, яка почала говорити про «рішучі» наміри розірвати договір із Київенерго ще у  цьому березні? Вона тепер також «рішуче» збирається  розірвати угоду …. після завершення опалювального сезону 2017-2018 років! Далі «рішучість» напевно  перейде на наступний опалювальний сезон?

Монополії – це ракові пухлини для будь-якої економіки. А приватні монополії – навіть страшніше. Зараз маємо приватну монополію, якій потурають або через корумпованість, або через некомпетентність представники київської  влади. Натомість є два чітких шляхи вирішення проблеми:

1.                    провести чесний, відкритий конкурс, залучити туди міжнародні інвестиційні фонди, щоб посередником між виробником і споживачем стала компанія замість Київенерго, яка буде дотримуватися всіх необхідних норм законодавства. Тоді і тарифоутворення і систему обліку отримаємо прозорі та  економічно обґрунтовані.

АБО

2.                    Створити комунальне підприємство і на сьогоднішній день є можливість отримання кредитів в тому ж ЄБРР за ставкою до 4%, але потрібно, щоб був якісний менеджмент і прозорі процедури.

Вочевидь ігри, які ми зараз споглядаємо, схожі або на агресивний шантаж з боку Київенерго у бік непрофесійної київської влади, або це театр двох акторів, які публічно все із тією ж метою, розігрують нам погану п’єсу. А кияни все сидітимуть без гарячої води, опалення, і спостерігатимуть як вибухають одна за одною через зношеність  тепломережі міста.

Можливо в ситуацію нарешті  втрутиться Генеральна прокуратура?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Кличко,КиевЭнерго,Київрада,гаряча вода
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.