Вся правда про Книжковий форум-2011

22 вересня 2011, 14:40
Власник сторінки
Журналист
0
3309

Розповідають Шкляр, Щербак, Цимбалюк, Пантюк, Павлюк, Ватуляк, Слабошпицький.


Нещодавно закінчився 18 Форум видавців у Львові. Нагадаємо, що у рамках форуму  відбувалися і Міжнародний фестиваль перекладів «Трансліт», в якому взяли участь представники 25 країн з 5 континентів, і 2-ий Львівський бібліотечний форум, і 6-ий Міжнародний літературний фестиваль, де виступало майже 250 письменників з 25 країн світу, і 7-ий фестиваль «Молода республіка поетів», і 17 конкурс «Найкраща книга року», володарем Гран-прі якого стала книга «Українські мистці Парижа. 1900-1939рр.» Віти Сусак, видавництво «Родовід» (на конкурс було подано 379 книг від 92 українських видавництв).

Як заявлено в каталозі Форуму, участь взяло 603 видавництва і понад 200 авторів з різних країн світу – Норвегії, Нігерії, Польщі, Австралії, Росії, Білорусі, Швейцарії, Чехії, Латвії, Боснії, Нової Зеландії, Німеччини, Хорватії, Сербії, Каталонії, Македонії, Грузії, Великобританії та інших.

Серед відомих українських письменників були Марія Матіос,  Василь Шкляр, Юрій Винничук, Михайло Слабошпицький, Іван Дзюба, Ірен Роздобудько, Лариса Денисенко, Сергій Жадан, Олександр Іранець, Ігор Павлюк, Маряна Савка та багато інших.

Про враження від Форуму і від цьогорічної книжкової продукції ми вирішили розпитати у тих, хто до цього безпосередньо причетний.

Василь Шкляр, письменник.

Львівський книжковий форум, як завжди на висоті і  я не бачу якихось суттєвих розбіжностей з попередніми. Можливо, він навіть ще більше активізувався і я навіть чув дискусії – чи може претендувати Львів на європейську культурну столицю. То я можу з впевненістю сказати, що це вже книжкова столиця, тому що в жодному місті немає такої зацікавленості  книжкою, друкованою насамперед. І це говорить про дуже високий інтелектуальний рівень галичан, і львів’ян зокрема.

До речі, я щойно повернувся з Америки, був у багатьох містах – Чикаго, Сієтл, Клівленд, Детройт, Філадельфія… і там теж багато  українських емігрантів саме з Галичини, і вони теж страшенно зацікавлені книжкою нашою, наприклад, роман «Чорний ворон» мають усі, хто вміють читати українською мовою в Америці. Через те Галичина тут звичайно попереду.

На Форум я приїхав через те, що мав творчий вечір у Львівській філармонії. Мене трохи неприємно здивувало, що цей вечір зробили платним без узгодження зі мною. Мені здається. Що читач має право з автором спілкуватися на рівні купівлі-продажу книжки, а не якихось технологій шоу-бізнесу, але приємно, що усі квитки розкупили.

На Форумі багато книг було цікавих, особливо уважно стежу за видавництвом «Ярославів Вал», де постійно з’являються  книги-явища. От остання книга, яку я прочитав – «Час смертохристів» Юрія Щербака. Цікава проза і взагалі, Щербак – це письменник першої величини.

Я із задоволенням його прочитав і раджу іншим.

 

Юрій Щербак, письменник.

Я вперше на Форумі, я позитивно вражений атмосферою духовності, кількістю молодих читачів і тим, що тут українська книга користується величезним попитом. Я вважаю, що 18 років – це тільки початок. І коли ми на днях були на прийомі у голови Львівської ОДА, у пана Михайла Цимбалюка, то говорили про те, що добре було б, якби Форум колись відсвяткував би своє 180-річчя.

На Форум я приїхав, бо привіз сюди книгу  - «Час смертохристів». Дав кілька автограф сесій, виступав перед студентами в університеті, тут я зустрів багато старих знайомих і друзів. Одне слово,  Форум незабутній і я дуже щасливий, що зміг тут побувати.

 

Михайло Цимбалюк, голова Львівської ОДА

На цьогорічному Форумі дуже багато книг, є тут і прекрасна дитяча література і філософські речі.  Для мене особисто дуже цікавою виявилася книга Єви Гато «Планек відчиняє двері». Це філософська річ, яка дає  нам можливість  змоделювати зміст життя,  для чого ми живемо, заради чого, і задуматися про своє  місце у цьому житті.

Взагалі, сьогодні стало модно читати книги. Хочеться, щоб молодь, якої багато на Форумі, вміла читати і хотіла читати.  Ця молодь дуже чітко усвідомлює, що таке справжня українська книга 21 сторіччя. Це покоління народилося у незалежній Україні і тому дуже важливо, щоб у них був доступ до хороших книг.

Дуже приємно, що за оцінками фахівців цього року збільшилася кількість тих, хто відвідав Форум. І хотілося б запросити наступного року всіх тих видавців, що були і тих, хто ще не був не тільки з України, а й з усього світу.


Сергій Пантюк, письменник.

У мене таке враження, що з кожним роком Форум товстішаєш, складно сказати чим він відрізняється, але щороку відбувається якийсь креатин, ось цого року був письменницький футбол (я пропонував бокс, але чомусь усі відмовилися).

Коли я їду на форум, я переслідую кілька мет – по-перше, відчути себе не самотнім вовком, бо де ще зустрінеш стільки письменницьких облич, вони всі радісні, у них повиходили нові книги, нові проекти, все рухається, все розвивається і це надихає. По-друге, я виступив продюсером презентації унікального видання, це мемуари Якова Гальчевського, відомого ще, як отаман Орел або отаман Войнаровський, який у 20-тих роках на Поділлі з невеликим загоном протистояв радянським військам. Його спогади в Україні виходять вперше, видано у Камянці видавництвом «Медобори». Також ми привезли на Форум два свої проекти  НЕП (Ніч еротичної поезії) і ВІП (Вечір іронічної поезії). Також ми сюди привезли нові книги, які теж називаються «НЕП» і «ВІП», там розміщені твори багатьох молодих письменників.

 

Ігор Павлюк, письменник.

В мене враження від цьогорічного Форуму стримано-щасливе, мабуть, далося взнаки уже мій досвід перебування на форумах. Взагалі, я сюди не планував йти, бо у мене зараз улюблена пора для писання, для творіння, але оскільки у мене вийшла в Америці книжка «Ловлячи осінні павутинки» і Форум поставив її презентації, тому я тут.

Сам Форум від попередніх нічим не відрізняється. На Форумі книги рідко купую, бо найчастіше їх мені дарують. Цього року вподобав собі новий двотомник жіночої та чоловічої поезії «Червоне і чорне» і «Чорне і червоне».

 

Михайло Ватуляк, директор книготорговельної фірми "Книжкові джерела" (м.Львів), голова ради Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини.

Цьогорічний форум відрізняється від усіх попередніх невеликою кількістю покупців, чим були не задоволені книговидавці. Можливо, це було через ціну на вхідний квиток – 5 грн., але ж люди на Форуму приходять з сімями і їм це виходить за дорого. Я вважаю, що ціна за вхідний квиток мала б бути символічною, бо до книги йдуть так само, як до церкви, щоб збагатити свою душу і розум.

Прочитати радив би усім українцям четверте перевидання українською мовою «Біблії», яке нещодавно вийшло в «Українському Біблійному Товаристві».


Михайло Слабошпицький, письменник, директор видавництва «Ярославів Вал»

Цьогорічний книжковий Форум не відрізняється нічим від попередніх, він, як поїзд, який їде по рейках, по наїждженому шляху, тому повторюються усі чесноти і від’ємні риси попередніх форумів. Звичайно, це подія номер один у житті книги в Україні, бо де б ще зустрілися стільки книговидавців, читачів і письменників. Це плюси, а мінуси – організатори форуму якимось колгоспним чи квадратно-гніздовим способом обирали іноземних гостей Форуму. З однієї сторони добре, бо вони поїдуть і повезуть хороші спогади про Україну, а погано те, що більшість з них є третьорядними європейськими письменниками.  Скажімо, не рік Коельйо, як колись був, бо я сміявся - цього письменника немає у світовому табелі про ранги, його там взагалі не існує. Це письменник для Ірану, Узбекистану, для домогосподарок культурного типу. Чому не запросити було Габріеля Гарсіа Маркеса, Джона Фаулса, Мілорада Павіча? Але вже не запросять.

Я мрію, що почесним гостем Форуму може стати Ліна Костенко, Валерій Шевчук, Юрій Щербак, я можу назвати ще імена, але ми бачимо з року в рік тих самих людей. Я розумію, що це роблять люди зі своїми смаками,  інколи зі смаками Лесі Коваль я хочу дуже сперечатися. Тим паче, я вважаю, що маю на це право, я читач. І мені здається, що саме так створюється викривлена ієрархія цінностей в українській літературі, і це погана послуга.

На Форум я приїхав, щоб показати новинки  видавництва «Ярославів Вал», мені здається, що стільки новинок на нинішньому Форумі, як і на минулорічному, жодне інше видавництво не представило. Нам хотілося побачити реакцію читачів, побачити, які книжки вони фаворизуватимуть, поспілкуватися, подискутувати  з колегами. Я сподіваюся, що колись і в Києві з’явиться подібний форум і буде професійна чи навіть корпоративна конкуренція. Думаю, тоді Форум видавців підрівняється.


Такими були відгуки відомих українських письменників і книговидавців, які побували на 18 Форумі видавців у Львові.

А та кількість книг, яку було куплено на Форумі, навряд вдасться прочитати до кінця цього року, спогади ж від міста Лева довго ще ятритимуть душу кавовими ароматами.

Отже, друзі, до зустрічі наступного року у цей самий час і на тому самому місці.

Ганна Короненко

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
ТЕГИ: Львів,Шкляр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.