Бурштин – бренд, який перетворився на національне позорище

06 червня 2017, 12:13
Власник сторінки
громадський діяч, Лідер Рівненського об'єднання "Сила Громад"
1
246
Бурштин – бренд, який перетворився на національне позорище
(фото з мережі)

Україна є другою в світі країною багатою на поклади сонячного каменю. На Поліссі за неофіційною статистикою видобувається не менше 200 тон бурштину в рік. Середня ціна за дорогоцінний камінь - близь


Видобуток «сонячного каменю» пов’язують виключно з тіньовою економікою. Для прикладу, за неофіційними даними, бурштиновий старатель на території України – у Волинській, Рівненській чи Житомирській областях за день заробляє 50-100 доларів, найманий працівник – 20-40 умовних одиниць. У цьому нелегальному бізнесі задіяно, за різними оцінками, від 15 до 30 тисяч осіб.

На тлі загального зубожіння нації з-за неефективних реформ влади, така робота на свіжому повітрі для пересічного українського «копача» – єдиний спосіб заробити, а для тих, хто тримає цей бізнес, – безмежне збагачення. Зауважу, що лише кілька десятиліть тому на Поліссі бурштином топили печі, сьогодні ж «сонячний камінь» став каменем спотикання і причиною часто кривавого протистояння.


Зарубіжний досвід: як зупинити бурштинову лихоманку на Поліссі

Негативний відбиток на іміджі країни зробили бурштинові старателі і у Литві, Латвії та сусідній Польщі. Однак, тамтешня влада зуміла цей хаос вчасно зупинити та відрегулювати це питання на законодавчому рівні. Чого не скажеш про українських можновладців.

Приміром, у Польщі незаконний видобуток бурштину регулювали високими штрафами. Білоруси незаконний видобуток контролюють через жорсткий моніторинг поліцією та штрафами.

Литва – країна не на стільки багата на поклади сонячного каміння, як наш Поліський край. Однак тамтешнє міністерство навколишнього середовища встановили квоту на видобуток – до 30 тонн на рік, щоб бурштину вистачило на 5-6 років. Але на цьому робота не зупинилася. Навесні 2016 року в країні вирішили заборонити видобуток бурштину в промислових цілях та експортувати в Китай. Натомість ухвалили рішення використовувати  родовища в рекреаційних цілях.

 

В Україні існує два погляди на вирішення проблемного питання

У 2017 році Верховна Рада в котре відхилила проект закону про видобуток та реалізацію «сонячного каміння», який мав врегулювати видобуток каменю та легалізувати нелегальних старателів. Профільний комітет парламенту пропонував ухвалити закон в цілому. Але спеціальна комісія, яку створили для врегулювання ситуації з бурштином, рекомендувала відправити його на повторне друге читання. Проте жодне з рішень не набрало 226 голосів і документ відхилили.

На Рівненщині ситуація з незаконним видобутком бурштину зайшла в глухий кут. Тутешні старателі, зокрема Клесівська громада, вимагає від місцевої влади легалізувати та узаконити видобуток «сонячного каміння». Люди хочуть відкрито працювати, сплачувати податки та створити бурштинову біржу. Місцеві мешканці неодноразово закликали обласну раду до діалогу, однак легалізація видобутку не входить в їхні плани.

Це свідчить про єдиний факт – народні та місцеві депутати зацікавлені у подальшому тіньовому бізнесі і тримати звичайних людей Сарненського, Рокитнівського, Дубровицького та Володимирецького районів за рабів, які працюють на їх збагачення. Однозначно, це не професійний та не дієвий підхід можновладців до вирішення нагального питання Поліського краю.

Загалом можна констатувати: сьогодні в Україні там, де бурштин, – променистий, сонячний, теплий камінь, – там тіньова економіка і багато проблем. Проблем багато, навіть якщо займатися цією справою серйозно. А якщо не займатися або тільки імітувати процес, як це робить українська влада, то бурштин стає суцільною катастрофою.

 

Я вважаю, лише у процесі конструктивних переговорів та діалогу спільно можна налагодити видобуток бурштину; створити біржу дорогоцінного каменю, куди старателі офіційно зноситимуть видобуте каміння; сприяти залученню інвесторів та надання спецдозволів, що сприятиме вивченню надр регіону, розвитку мінерально-сировинної бази та рекультивації.

Жителі поліського краю не повинні боятися заробляти гроші для родин і своєю діяльністю сприяти економічному розвитку Рівненщини. Це нагальне питання, яке потрібно якнайшвидше вирішити і змусити владу прийняти закон про легалізацію видобутку «сонячного каміння».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,вільна думка.,місцева влада,Рівненська область,бурштин,нелегальный бизнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.