Законодавче забезпечення в Україні прав людей з обмеженими можливостями

13 травня 2016, 15:04
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
44

Головна мета - побудувати ефективну систему реабілітації в Україні, яка відповідатиме найвищим міжнародним стандартам

Проблема інвалідності в України сьогодні набуває особливої актуальності, оскільки збільшується кількість людей, які отримали поранення  та каліцтва в зв’язку з воєнними діями на Донбасі. Ефективної психологічної та медико-соціальної реабілітації потребують як військовослужбовці так і цивільне населення з обмеженням життєдіяльності, зокрема постраждалі під час бойових дій. 

З метою вирішення всіх цих проблем, при Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, майже рік тому, за моєю ініціативою створено робочу групу, до складу якої увійшли провідні фахівці України з реабілітації, представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та волонтерських рухів. Проведено консультації з  експертами у сфері реабілітації  країн Європи, Сполучених Штатів Америки, Канади та Ізраїлю.

Першочерговим завданням робочої групи стало розроблення законопроекту з побудови ефективної системи реабілітації. У законопроекті «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні» враховані положення міжнародних актів, які є частиною національного законодавства відповідно до Конституції України (у т.ч. всі положення Конвенції ООН про права інвалідів) та рекомендації ООН і ВООЗ щодо запровадження ефективної системи реабілітації. Законопроект вже зареєстровано у Верховній Раді України 15 квітня ц.р. за номером 4458. Він визначає основні засади створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для попередження інвалідності та функціонування системи реабілітації в Україні. Положеннями законопроекту передбачено, зокрема:

- впровадження цілісної системи реабілітації в Україні не тільки для людей з інвалідністю, а також для осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності;

- координацію дій та участь в єдиному міжвідомчому інформаційному просторі всіх органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування з проблем інвалідності та реабілітації;

- запровадження системи стандартів у сфері реабілітації, які встановлюють вимоги до змісту та обсягу реабілітаційних заходів з відновлення та компенсації обмежених функціональних можливостей особи з урахуванням оцінки стану її здоров’я щодо здатності до самообслуговування, самостійного пересування, спілкування, контролювання своєї поведінки, навчання і зайняття трудовою діяльністю, а також показники (індикатори) якості надання реабілітаційних послуг відповідного виду, тощо.

Проектом закону запроваджується три рівні реабілітації: первинна, вторинна і третинна, та регламентується проведення медичної реабілітації як фундаменту реабілітаційного процесу, адже від її ефективності залежить застосування подальших видів реабілітації, їх тривалість і обсяг.

Впевнена, що прийняття цього законопроекту дозволить запровадити правову основу для впровадження дієвих заходів з попередження інвалідності та функціонування загальнодержавної ефективної системи реабілітації. Як наслідок - це дозволить знизити рівень інвалідизації та смертності населення України, а також підвищити якість життя осіб з інвалідністю та осіб з тимчасовим обмеженням життєдіяльності.

Я дуже сподіваюсь на те, що спільними зусиллями нам вдасться побудувати ефективну систему реабілітації в Україні, яка відповідатиме найвищим міжнародним стандартам.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.