Блог Євгенія Макієнка: Ставку єдиного соціального внеску необхідно змінити

27 листопада 2014, 13:01
Власник сторінки
0
25

Cтаття являю собою огляд пропозиції по зміні ЄСВ та висловлює позицію автора з цього приводу

Останнім часом триває дуже багато дискусій на тему зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, зокрема, щодо зниження ставок єдиного соціального внеску, які в сучасних умовах просто не поєднуються з реальністю. Більш того -  через таку ситуацію більшість представників малого та середнього бізнесу не бажають встановлювати фактичну заробітну плату найманого працівника у трудовому договорі, з подальшою його офіційною реєстрацією. Це проблема, яка з кожним роком викликає все більш серйозні наслідки.
Так, на минулому тижні  Голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус під час прямого ефіру на радіо «Голос столиці» заявив, наступне: «Завдяки реформуванню єдиного соціального внеску(ЄСВ), майже 25 млрд. гривень на рік залишатиметься у бізнесу. Реформа ЄСВ спрямована на детінізацію та боротьбу із зарплатою в конвертах. Ставку єдиного соціального внеску буде зменшено. В коаліційній угоді передбачено зниження до 18%. Ми пропонуємо комбіновану ставку з мінімальною та відсотковим компонентом, який складатиме 15%. На сьогодні, середній показник ставки, за цим внеском, в державі – 41%. Головний принцип реформ, повинен відповідати реальному стану речей в країні. На сьогодні у нас вже немає часу чекати, зміни треба робити негайно».
Проаналізуємо це. Дійсно, посадовцем заявлено гарні пропозиції, на впровадження яких, на мою суб’єктивну думку, чекає абсолютно весь український бізнес. Податкове навантаження на заробітну плату, яке в Україні складає близько 55%, повинно, як мінімум, відповідати середньому європейському рівню (тобто 36%), а тому, зрозуміло, необхідне суттєве скорочення єдиного соціального внеску на ті суми заробітної плати, що перевищують її мінімальний рівень. Також, я вважаю, необхідне введення прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб, де рівень ставки буде залежати від суми заробітної плати.
Звичайно, існує безліч пропозицій, щодо розміру ставки єдиного соціального внеску, однак при її розрахунку слід враховували детінізацію (тобто який відсоток бізнесу вийде «з тіні»), а це дуже складно передбачити в сучасних умовах розвитку економіки.
На даний момент приблизно половина економіки знаходиться «в тіні», тому реформа необхідна негайно, позитивний ефект від якої буде перевершувати негативні очікування щодо втрат бюджету, а 2015 рік обіцяє бути ще складнішим за нинішній. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.