Чи зможуть кілька депутатів врятувати Ірпінь від екологічного лиха?

19 березня 2012, 10:29
Власник сторінки
0
973
Чи зможуть кілька депутатів врятувати Ірпінь від екологічного лиха?

Одним із резонансних питань лютневої сесії міської ради Ірпеня було виділення 3 га землі під будівництво заводу по переробці відпрацьованих мастил.

Чи не здається вам, що два поняття: місто-курорт та завод по переробці мастил якось не поєднуються? Міський голова Ірпеня Скаржинський вважає інакше. Він думає, що  громада надала йому повноваження вести справи міста і тепер на людей можна не зважати.

Аргумент щодо працевлаштування 100 ірпінчан та наповнення міського бюджету, виглядає не серйозним від початку, бо 3 га комерційно-привабливої землі чомусь надаються безкоштовно, принаймні повз бюджет міста. Пропозиція від потенційного інвестора не оформлена належним чином. Не пройдено всіх етапів від громадських обговорень до остаточного рішення. Не надано документів, які б, хоч приблизно, давали можливість впевнено про щось говорити. Однак Володимир Скаржинський проштовхав винесення питання на сесію, де слава богу, силами кількох депутатів рух питання, поки що, призупинено.

 

Олександр Григорович Маркушин, депутат Ірпінської міської ради по виборчому округу №5 (район БКЗ):

 

- На минулій сесії депутатам запропонували проголосувати за, щодо питання про виділення землі під завод на території колишнього комбінату «Перемога». Тобто спочатку видати землю для нашого комунального підприємства, а потім це підприємство виділить ділянку в суборенду під завод. Всього 3 га.

Планується завод з переробки машинного масла, шкідливе виробництво.

На даному етапі нам не представили жодного висновку ні екологічного, ні санепідемстанції. Або, наприклад, перед тим як приймати рішення, нам потрібно знати, скільки мусить бути відстань від заводу до жилих кварталів. В окрузі живе близько 3 тисяч людей, плюс прилягаючі вулиці – 1-1,5 тисячі людей.

Я корінний житель Ірпеня, саме цього району. Я пам’ятаю, коли працювали шкідливі виробництва, коли літала скловата, була біда.

Далі, на викопіюванні представленому нашим мером Володимиром Даниловичем, видно, що завод буде базуватися поряд з озером. Саме тим озером, де ми  з жителями мікрорайону в минулому році брали пробу води, робили експертизу. Там найчистіша джерельна вода. Ми ж зарибнили водойму, поставили столики, містки і всі жителі мікрорайону користуються озером. Будь-яка людина може прийти туди половити рибу. Там навіть вже є спілка рибалок, які разом з громадою прибирають територію біля озера, до речі останнього разу вивезли декілька Камазів непотребу.

Зараз біля цього озера хочуть поставити шкідливе виробництво. За наданими на сесії  підрахунками, підприємству потрібно десь дівати приблизно 7,5 тон на добу відпрацьованої, брудної води. Воду звичайно обіцяють очищувати. Але ж ми знаємо – буде, як завжди. Господар буде економити, зливатиме чи просто в каналізацію, чи в озеро, чи в Бучанку. Якщо  в озеро чи річку – це буде екологічна катастрофа не лише на БКЗ, це загроза для всього Ірпеня.

І я, і всі депутати групи «Ірпінь» вважають, що цей проект не піде на користь людям та місту. Ми за наповнення бюджету, але в інший спосіб. Не за рахунок здоров’я Ірпінчан. Аби наше враження змінилося треба не так багато. Представте всі документи з екології, санепідемстанції, покажіть, що ваше виробництво безпечне і не шкідливе. Покажіть аналоги. Принаймні спробуйте нас переконати.

Наприклад нам відомо, що аналогічний завод стоїть В США в Америці, але він стоїть там у Неваді в пустелі, де на відстані 200-300 км. нема жодного будинку, не говорячи про міста, там взагалі полігон для випробування ракет.

Ми не хочемо, щоб наше місто, яке є рекреаційною зоною, що колись було відомим курортом, з його неймовірними краєвидами, лісом, чистою екологію, де багато людей полюбляють відпочивати, стало зоною екологічної катастрофи. Ми проти цього заводу, бо  не хочемо забруднювати своє місто.

До речі, є таке поняття, як громадські слухання, яких поки що не було. Вони звичайно будуть. Я і Ярослав Місяць, інші депутати однозначно будемо ініціювати їхнє проведення та триматимемо дане питання на контролі. Ми з громадою. А також всіх призиваємо не бути байдужими і разом з нами відстоювати наше місто, чистоту його повітря, землі та води.

 

Сергій Ребров

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.