"Покращення" вже незабаром: коли в українців почнуть відбирати квартири?

09 березня 2011, 10:12
Власник сторінки
політик, юрист
0
6731

Тема для даної статті була обрана не випадково, оскільки піднята у ній проблема стосується практично всіх. Україна – країна, в якій через клімат однією з обов’язкових умов існування населення є наявність помешкання, більш-менш придатного для існування, за

На жаль, у зв’язку зі змінами, внесеними влітку до Цивільно-процесуального кодексу, ЖЕКи та споживачі поставлені в явно нерівні умови оскарження до суду неправомірних дій один одного. Наприклад, якщо у споживача існують певні претензії до якості або своєчасності надання тих чи інших послуг, він має гарантоване Конституцією право піти до суду, подати позов і … довго судитися із ЖЕКом. А потім, навіть за умови отримання рішення на свою користь, тривалий час намагатися втілити його у життя. Це зрозуміло, оскільки виконання судового рішення, винесеного проти комунального підприємства, є невигідним та нецікавим для державних виконавців.

Зовсім інший порядок передбачений процесуальним законом для самих органів ЖКГ. У випадку наявності заборгованості особи за спожиті нею комунальні послуги вони мають право через суд отримати судове рішення (а саме – судовий наказ) (!) за три дні.

Але справа не тільки в оперативності. Найбільша небезпека полягає у тому, що суд розглядає справи про стягнення заборгованості зі споживачів за їх відсутності. Якщо конкретніше, то справа щодо стягнення з вас заборгованості за оплату комунальних послуг буде розглядатися без вас. Більше того, законом навіть не передбачено обов’язок суду повідомити вас про існування спору! Тобто як у відомому вислові: «без меня меня женили»

Таким чином, «уважно вивчивши усі матеріали справи», суд за відсутності сторін видає судовий наказ, який має бути надісланий боржнику не пізніше наступного дня. При цьому самому боржникові дається 10 днів з моменту отримання судового наказу на оскарження його до суду. Однак, і тут закон заклав підвалини для можливих зловживань, оскільки визначив, що днем отримання боржником копії судового наказу може бути день, або коли боржник отримав лист, або коли відмовився його отримати, або дата відмітки про відсутність боржника за відомою суду адресою.

Детальніше зупинимося на останньому положенні. Як відомо, доставка пошти відбувається протягом робочого дня, тобто коли переважна більшість дорослого населення на роботі. Це практично  унеможливлює отримання боржником повідомлення та, відповідно, оскарження судового наказу. До речі, про існування останнього споживач дізнається як правило лише тоді, коли ближче познайомиться з виконавчою службою та вже отримає виконавчий лист з вимогою добровільно сплатити борг.

Принагідно треба нагадати, що державні виконавці згідно з законом «Про виконавче провадження» в разі ухилення погашення боргу мають право на примусове стягнення коштів або іншого майна. А в разі відсутності або недостатності такого майна - продати це майно з публічних торгів.

З 1 січня 2011 року поновлено нарахування пені за несплату заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 0,1 відсотка від суми заборгованості за кожен день прострочення. У такому випадку пеня разом із сумою боргу може скласти достатньо значну суму, оплатити яку споживач не зможе навіть при бажанні. І ось саме за таких обставин у державних виконавців виникнуть підстави для примусового стягнення на квартиру та інше нерухоме майно.

Таким чином, державні мужі, активно проголошуючи про покращення життя громадян уже сьогодні, «новаціями» у законодавстві тільки далі заганяють його в глухий кут.

Але справа ще не програна, і все не настільки сумно, як здається. Останніми днями лідер партії «Фронт Змін» народний депутат Арсеній Яценюк вніс до Верховної Ради України проект постанови про введення мораторію на збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги та законопроект про виключення з Цивільного процесуального кодексу України положень, які ставлять громадян у нерівне становище із органами ЖЕКами.

Це питання є далеким від «високої» політики, оскільки воно стосується кожного українця. Тому є надія, що народні обранці прислухаються до потреб народу та підтримають ініціативу Арсенія Яценюка.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.