ЧОМУ ЗРОСТАЄ КУРС ВАЛЮТИ?

29 серпня 2014, 17:39
Власник сторінки
Віце-президент ICC Ukraine. Освіта: КТІЛП (інженер механік); БДІНГ (організатор промвиробництва та капбудівництва), інша.
0
162
ЧОМУ ЗРОСТАЄ КУРС ВАЛЮТИ?

ВЛАСНА ДУМКА

Багато є різних висловів, які, фактично, народжуються або з’являються у житті людей, виходячи із самого життя людей. Але деякі люди роблять із життя висновки, а дехто нехтує висновками і виходить, що життя таких людей не вчить, і вони продовжують наступати на одні і ті ж самі граблі багато разів. У такому випадку, як не пригадати відомі слова Д. Б. Шоу, що ГОЛОВНИЙ УРОК ІСТОРІЇ ПОЛЯГАЄ У ТОМУ, ЩО НІХТО НЕ ОТРИМУЄ УРОКІВ З УРОКІВ ІСТОРІЇ…
За 23 роки незалежності України ми чотири рази наступали на граблі щодо забезпечення стабільності нашої грошової системи та одиниці. У чому причина такої вразливості нашої грошової одиниці, що протягом короткого періоду часу майже усі мешканці країни втрачають свої заощадження та статки? Я не є значним фахівцем у фінансово-грошових відносинах, як деякі наші міністри фінансів діючі та колишні, але можу висловити деякі погляди та власну думку стосовно девальвації гривні.
Я впевнений, що курс долара до кінця 2014 року буде зростати. І це пов’язано із погіршенням стану розвитку економіки в України, що відповідно негативно впливає на основні макроекономічні показники. Хотілось також нагадати, що Уряд України переглянув зазначені показники та ще переглянув їх у гіршу сторону. Так, за показником ВВП падіння прогнозується до 6,5% , а темп інфляції з 11% прогнозується до 19%...
А зараз пропоную розглянути маленький приклад, який демонструє негативний вплив інфляції на фінанси людей. І так станом на 01.01.2014 у вас є 100 грн. при річному темпі інфляції 11% на 31.12.2014 це вже буде не 100 грн., а тільки
90,1 грн − тобто знецінення або втрата коштів становить 9,9 грн, а при 19% − це вже буде 15,97 грн. Чому виникають інфляційні процеси в економіці? Причин багато, але, на мій погляд, головна – в економіці країни знаходиться певна кількість грошей в обігу (ГО), яка дорівнює масі грошей (М), тобто кількості грошей, що знаходяться у розпорядженні суб’єктів економіки та швидкості обігу цих грошей (V), ГО = М х V. Припустимо за рік швидкість обігу дорівнює одному обороту і виходить, що ГО = М, а маса грошей дорівнює кількості виробленого товару (К) на ціну продажу (Ц), тобто М = К х Ц. В умовах такої рівноваги все в економіці буде спокійно без потрясінь, але у разі М > К х Ц то порушується рівновага стосовно маси грошей і кількості виробленого товару і що починається відбуватися у разі, коли обсяги виробництва продукції К не змінюється, тоді починає збільшуватися ціна Ц на товари для того, щоб забезпечити рівновагу. Основними причинами збільшення маси грошей − емісія грошей національним банком (що і відбувається зараз економіці України), тіньовий ринок, контрабандний товар, конвертна заробітна платня тощо.

Разом з такими інфляційними перфомансами з’являються ще перфоманси валютних зростань по відношенню до національної грошової одиниці.
Як людині захистити свій власний капітал при зростанні темпів інфляції? Зрозуміло, що необхідно вкласти його у активи, які менше схильні до швидкого знецінення, а це може бути нерухомість або цінні товари із дорогоцінних металів, конвертувати у валюту, яка стабільніша на ринку, а самий ефективний спосіб конвертувати у валюту та вивезти її у закордонні фінансові установи.
Коли починають люди рятувати свої кошти, конвертуючи національні гроші у валюту (долари та євро), починається підвищуватися попит на валюту. А ми знаємо, що гроші це специфічний товар, який виконує роль загального еквівалента але, на який розповсюджується такі ж самі закони попиту та пропозицій, і коли починається збільшуватися попит на валюту починають надавати пропозиції ціни за долар, що призводить до його зростання. Таке зростання буде відбуватися до стану рівноваги ціни попиту та пропозиці та і вищевкзана формула також буде працювати по відношенню до валюти.
Наглядний приклад: M$ - маса доларів в обігу, тобто кількість валюти, які є на ринку України та M₴ - маса гривні в обігу на ринку України.
У разі M$ = M₴ , то у цьому випадку фактично буде цінова стабільність валюти по відношенню до національної грошової одиниці, при умові M$ < M₴ виникає проблема дефіциту доларової маси та у разі нестабільності економіки, зростання інфляції курс валюти починає зростати за рахунок збільшення його попиту, який виникає завдяки конвертації національної грошової одиниці в валюту з метою збереження власних заощаджень та статків. Для стабілізації курсу валюти зрозуміло необхідно забезпечити попит на неї, однак у цьому випадку є одне але… І це “але” полягає у тому, що Україна не є емітентом доларів та євро і забезпечення у цій валюті можливо за рахунок збільшення валютної виручки від зовнішньоекономічних операцій, при цьому звертаю увагу, що сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами має бути позитивним і воно повинно мати прогресуючий характер до зростання, або за рахунок фінансової допомоги міжнародних фінансових установ, іноземних інвестицій в економіку України, а також за рахунок затягування пасків в Україні, зменшуючи емісії національної валюти НБУ і створюючи, при цьому, дефіцит національної грошової одиниці. Для припинення зростання курсу валюти та стабілізації національної валюти, на мій погляд, необхідно припинити емісію національних грошей та створити дефіцит національних грошей (це буде шоком для економіки), сприяти зростанню валютних надходжень від експорту українських товарів та залучення інвестицій в економіку.
Я маю таку думку… інші, зрозуміло, мають іншу!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.