Студентство-рушійна сила українського національного відродження

29 жовтня 2014, 10:07
Власник сторінки
0
47

Молодіжні організації Галичини


Перша хвиля національного відродження накрила  Західну Україну наприкінці XVIII-до кінця 40-х рр. XIXст.  Йому сприяли реформи Марії –Терезії і Йосифа II. Носіями ідеї українського ренесансу було греко-католицьке духовенство і студентство ,освітченні верстви населення ,що не зрадили традицій своїх пращурів і не були зденаціоналізованні.

 Греко-католіцьке духовенство дало Україні її видатних просвітників:Маркіяна Шашкевича ,Івана Вагилевича,Якова Головацького,які увійшли в історію ,як «Руська трійця» . Породжене в добу романтизму, це угруповання мало виразний слов'янофільський і будительсько-демократичний характер. Члени «Руської трійці» «ходили в народ», записували народні пісні, оповіді, приказки та вислови. Навколо них гуртувалася молодь ,що прагнула працювати на благо свого народу . «Руська трійця» внесла великий вклад у формування національної самосвідомості і в збереження багатовікової спадщини наших предків.

1984 року ,у Львові виникло товариство  «Сокіл»,що поклало початок  організованного молодіжного руху і метою якого стало виховання свідомого, фізично здорового патріота України, борця за її незалежність. Моральною основою “Сокола” був закон Божий і на його основі вироблений сокільський закон – 10 заповідей.

Товариство “Січ” виникло в 1900 р. (с. Завалля, Снятинський повіт на Станіславщині). Головна мета діяльності “Січей”, крім гімнастично-пожежної, – ще й виховна, культурно-просвітницька. Якщо діяльність “Соколів” мала більше загальнослов’янський характер, то “Січі” – чисто національний.

При панській Польщі йде процес переслідування січовиків, тому цей рух слабшає. Більшість січовиків перейшли в нову молодіжну організацію “Луг” (1925 р.), яка була близькою за характером роботи до Січей.

Пластовий рух у Галичині був започаткований в кінці 1911 р. у Львові. На відміну від “Соколів”, “Січей”, “Лугу”, які працювали переважно із зрілою молоддю, “Пласт” починав формувати власні і національні риси характеру з дошкільного і шкільного віку.

Отже, протягом XIX століття національний рух в Галичині набирав обертів і, завдяки культурно-освітнім процесам та різноманітним формам роботи молодіжних товариств, вилився в створення власної політичної організації, підвищення культурного рівня та національної свідомості народу, виховування свідомого, фізично здорового патріота України, сприяння захисту української мови, історії, культури від асиміляторської політики австрійського та польського урядів, підготовку української молоді до боротьби за державну самостійність.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.