Гроші в обмін на покору – Майя Санду погодилась на угоду з москвою

22 жовтня 2024, 15:29
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0

Молдова провалила євроінтеграцію. Формальний позитивний результат референдуму нічого по суті не змінює. Результати недільних виборів – поразка Маї Санду, як проєвропейського політика. Вочевидь, це початок її політичної кар’єри в новій якості.

Фактично мова про повторення в Молдові грузинського сценарію. Де за гаслами про боротьбу з корупцією та «мир у всьому світі» ховалась відверта російська пропаганда і щедрі фінансові вливання. Як результат, сьогодні Грузія фактично втратила здатність проводити самостійну політику і практично в усьому залежить від росії. При цьому остання грузинська виборча кампанія вирізняється дивовижною прямолінійністю – на вулицях розміщують зображення вщент зруйнованих росією українських міст. Провладні політики чітко пояснюють: якщо оберете когось, окрім нас, буде так само. Наразі зрозуміло, що приблизно така ж доля може спіткати і саму Молдову. Оскільки, за кого не проголосує більшість в другому турі президентських виборів, результат буде аналогічним – підконтрольність та тотальна залежність від росії.
Референдум, який мав би стати тріумфом проєвропейської політики та визначити вектор розвитку країни на майбутнє закінчився гучним провалом. Жителі Молдови проголосували проти.
Результат у 50,46% голосів «за» не повинен нікого вводити в оману. Більшість жителів країни висловились проти європейського майбутнього. Мінімальний позитивний результат досягнуто за рахунок закордонних дільниць. А це близько 20% всіх виборців. Тобто, європейське майбутнє країни обрали ті, хто вже і так живе у Європі.
Причини поразки доволі прозаїчні: Мая Санду не виправдала очікувань тих, хто віддав їй свої голоси на попередніх виборах. Оголошена війна з корупцією так і залишилась красивим гаслом. Європейські реформи забуксували на самому старті. Рівень життя помітно знизився. До того ж, пані президентка так і не змогла нічого протиставити російському впливу, який власне і був альтернативою Європі.
В такій ситуації свою роль зіграли російські технології і гроші. Враховуючи наявність в цій невеличкій країні одразу кількох сепаратистських анклавів, багато ресурсу не знадобилось.
Нещодавно з’явилась інформація, що Мая Санду таки не витримала тиску і пішла на домовленості з москвою. Набір «плюшок» залишився стандартним: фінансові вливання та відсутність масових протестних акцій. Що, з огляду на непевне становище Санду, виявилось цілком достатнім для згоди. Відомо, що Мая Санду знаходиться на прямому контакті зі «спеціалістами» ФСБ та безпосередньо із заступником керівника президентської адміністрації рф Дмитром Козаком.
Другий тур президентських виборів обіцяє бути запеклим. Адже сумарний відсоток, який отримали контрольовані москвою кандидати, цілком конкурентний для сподівання на майбутню перемогу Олександра Стояноглу. Втім, наразі виходить так, що Молдова опинилась у знайомій для України ситуації вибору без реального вибору.
Мая Санду так і не змогла назвати біле білим, а чорне чорним. Навіть у своєму виступі по результатам виборів президентка так і не наважилась прямо сказати, хто саме втрутився у вибори та спотворив кінцевий результат. Слово «росія» так і не прозвучало. Натомість згадано якісь анонімні «злочинні угруповання», які на брудні гроші купували голоси. Така беззуба позиція призвела до логічного результату: хто б не переміг у другому турі виборів, Молдова фактично перетворюється в підконтрольне росії державне утворення.
Втім, у країни ще залишається шанс захистити своє європейське майбутнє. Слово за виборцями, які можуть і повинні вимагати від своєї лідерки чіткого виконання програмних зобов’язань. А також за самою Європою. В першу чергу мова про Румунію, як найближчого партнера незалежної Молдови.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.